Home » Vekst i Nord-Norge » Vellykket karrierestart som trainee
Sponset

Etter utdannelsen var det viktigste for Kristian Moen (29) fra Drammen å finne en spennende jobb. En traineestilling på Helgelandskysten, i Rødøy kommune, ble løsningen.

Etter at Kristian var ferdig utdannet fra England ønsket han seg først og fremst en spennende jobb som kunne passe til utdannelsen. Med både en bachelor i internasjonale relasjoner og en master i statsvitenskap var han godt rustet til en innsats i arbeidslivet da han søkte om traineeplass i 2018.

– Jeg så en annonse på nett, og den ble jeg ble veldig interessert i. Trainee Salten søkte etter nye kandidater, og kombinasjonen av utviklingskurs og spennende jobber virket som et veldig bra konsept. Jeg tenkte at nettopp et slikt program ville gi meg mer spennende oppgaver og enda bedre oppfølging enn jeg ville få i andre jobber, og derfor trengte jeg ikke mye betenkningstid før jeg søkte, forklarer Kristian.

Flyttet fra Sør-Norge til Nord-Norge

Kristian søkte vinteren 2018 og ble vurdert som aktuell for flere ledige jobber, men ble kontaktet i forbindelse med en ledig traineestilling i Rødøy kommune på Helgelandskysten. Etter hvert hadde han også intervju med rådmannen og to representanter fra Trainee Salten.

Ung, nyutdannet og supergira på å gjøre et karrieresprang?

– Kommunen ønsket en som kunne styre arbeidet med kommuneplanens samfunnsdel, som kunne jobbe med næringsrettet arbeid og drive med kommunal saksbehandling. Rent geografisk ligger Rødøy langt fra Drammen, men jeg syns jobben hørtes så spennende ut, at denne utfordringen hadde jeg lyst til å ta hvis jeg fikk den, fortsetter Kristian.

Han fikk jobben og flyttet nordover i midten av august 2018. Da ventet to år som trainee i kommunen.

Matnyttige fellessamlinger

Å være trainee innebærer at kandidatene deltar i et strukturert opplæringsprogram. Det meste av tiden arbeider man ute i den bedriften eller organisasjonen man er trainee i, men i tillegg har de også flere fagsamlinger.

– Samlingene har vært veldig bra. Vi hadde fire samlinger hvert år, det første året var vi sammen med de traineene som lå et år foran oss, og året etter sammen med de nye. Selv om hver av samlingene bare pleide å vare i to dager ble vi veldig godt kjent og jeg fikk et stort nettverk. På samlingene reiste vi rundt på bedriftsbesøk i Bodø, Fauske og Rognan for å bli bedre kjent med ulike bedrifter, og jobbet også med egenutvikling. I det hele tatt syns jeg at samlingene var veldig givende, og jeg lærte mye som jeg får bruk for senere.

God oppfølging og spennende oppgaver

Kristian forteller at kommunen har latt han få prøve seg i mange spennende oppgaver. Samtidig har de også vært flinke til å følge han opp underveis.

– Til andre nyutdannede har jeg ett generelt råd, og det er å ikke være redd for å kaste seg ut i ting, men tørre å prøve noe helt nytt. Da jeg startet utdanningen min var det ikke en jobb i Rødøy kommune som var min motivasjon, men det har vært helt topp. Derfor tror jeg det er veldig smart å prøve ting som du kanskje ikke har sett for deg.

– Som trainee kommer du inn i et system hvor du treffer flere andre traineer som er i samme situasjon som deg selv, i tillegg treffer du arbeidsgivere som er veldig bevisste på egen rolle. Det betyr at de ofte gir traineene sine ekstra spennende arbeidsoppgaver og at de er ekstra opptatt av god oppfølging. Du lærer utrolig mye, og ikke minst så får du jo en god mulighet til å finne ut hva du liker å jobbe med før du søker fast jobb. Det var i hvert fall viktig for meg, smiler Kristian.

Da Kristian var ferdig som trainee i juni fikk han tilbud om å fortsette i en prosjektstilling, og det takket han ja til.

– Vi skal i gang med arealdelen av kommuneplanen og jeg skal også jobbe innenfor samfunns- og næringsrelaterte oppgaver, så det blir bra, avslutter Kristian.

Ung, nyutdannet og supergira på å gjøre et karrieresprang?

Av Tom Backe

Neste artikkel