Home » Vekst i Nord-Norge » Nyutdannet og eventyrlysten? Bli trainee i Nordland!
Sponset

For deg som er nyutdannet er det å være trainee en solid start på karrieren. I Nordland finnes det hele fire traineeordninger som tar deg vel imot.

Som trainee gjennom Trainee Salten eller Kandidat Helgeland får du både et faglig og sosialt nettverk. Her blir du en del av et kompetanseprogram som består av lederkurs med fokus på personlig utvikling, bedriftsbesøk på tvers av bransjer og en hel rekke sosiale opplevelser.

Rutineoppgavene og kaffetrakteren får passe seg selv. Det traineeordningene i Nordland har til felles er at du som kommer rett fra skolebenken får bruke din ferske kompetanse til å bidra i utviklingen av virksomheten. Som trainee får du relevante arbeidsoppgaver og har muligheten til å utgjøre en forskjell.

Naturskjønne Helgeland lokket

Prosessingeniør Kristin Grue Asheim fra Valdres var tilknyttet Kandidat Helgeland frem til august i år. Da gikk hun over til fast stilling i samme bedrift som hun var trainee i: Celsa Armeringsstål i Mo i Rana. Den spanskeide industribedriften produserer armeringsstål med skrapmetall som innsatsfaktor, og er Norges største gjenvinningsselskap.

Asheim har en master i materialteknologi fra NTNU i Trondheim. Hun var bevisst på at den første inntreden i arbeidslivet etter endt utdanning kunne bli utfordrende.

– Det var en skummel tanke å skulle gå rett fra utdanning til full jobb som ingeniør. Å ikke helt vite hva en driver med, samtidig som folk krever at du skal fungere på topp, forteller hun.

Da Kandidat Helgeland dukket opp, så hun at trainee-opplegget innfridde de kravene hun hadde: Interessante samarbeidsbedrifter som hadde behov for hennes kompetanse, fantastiske muligheter for naturopplevelser og friluftsliv, og et trainee-opplegg som ville gjøre overgangen fra student til fulltidsansatt lettere.

Asheim har hatt god nytte av de praktiske delene av trainee-opplegget, som for eksempel lederkurset, men hun vil spesielt trekke frem nettverksbyggingen og det sosiale:

– Å være innflytter uten å kjenne noen fra før er utfordrende. Det er helt genialt at jeg gjennom trainee-ordningen hadde en gjeng jeg kunne være sammen med på fritiden. Det har vært avgjørende for trivselen.

Sammen med kjæresten, som blir ferdig med lærerutdanningen i Trondheim i 2022, har Asheim kjøpt hus i Mo i Rana. – Så vi har tenkt å bli, smiler hun.

Fra Roma til Rognan

Cecilia Patriarca er utdannet byggingeniør i Italia med en mastergrad i Bærekraftig Arkitektur fra NTNU. Hun er fra Roma, men bodde første gang i Norge og Bodø som utvekslingsstudent allerede for 11 år siden.

– Da jeg kom til Norge føltes det som å komme hjem. Jeg visste at jeg hadde funnet min plass i verden, forteller hun.

Men veien til arbeidslivet i Norge ble svært kronglete. Våren 2020, mens hun var i ferd med å avslutte masteren i Trondheim, stengte verden ned på grunn av koronapandemien.

– Motvillig måtte jeg reise tilbake til Italia.

Byggingeniør Cecilia Patriarca roser Trainee Salten for mulighetene trainee-ordningen gir. Foto: Marthe Mølstre

Å søke norske jobber fra Roma midt i en pandemi var alt annet enn enkelt. Til slutt var det Trainee Salten som ga henne en inngangsbillett til det norske arbeidsmarkedet.

– Kraftkonsernet Dragefossen på Rognan var veldig interessert i å ha meg som trainee, forteller Patriarca. Hun ble plukket ut som én av ti som fikk plass i trainee-programmet i høst. Det var 255 søkere.

– Målet med Trainee Salten er å bygge et sterkt nettverk både mellom traineene, men også mellom trainee og de forskjellige bedriftene. Det legges vekt både på det faglige og det sosiale, forklarer Patriarca. Hun har satt stor pris på deltakelsen i Nordnorsk Lederutvikling.

– Vi lærer blant annet om konflikthåndtering i arbeidslivet og om å samarbeide med forskjellige personlighetstyper. I det hele tatt bygger vi en bevissthet rundt det å være leder som er verdifull å få med seg tidlig i karrieren, avslutter Patriarca.

Les mer på traineesalten.no.

Av Jeanette Høie

Neste artikkel