Home » Vekst i Nord-Norge » Har vært med på å forme landsdelen
Sponset

Bodø-arkitektene BOARCH arkitekter står bak noen av Nord-Norges mest monumentale byggverk. Glasshuset i Bodø, Lofotr vikingmuseum og Kautokeino kulturbygg er noen av dem.

Alt vi omgir oss med har vært en idé og skisse på et tegnebrett. Det gjelder alt fra brosteinene til de største signalbyggene.

– Det er ganske fascinerende når man tenker over det. Alt rundt oss er designet og tegnet av noen, og det ligger enormt mye bak hver minste detalj, sier daglig leder Merethe Johansen ved BOARCH arkitekter.

Merethe Johansen

Daglig leder, BOARCH arkitekter

Mange priser

Firmaet hun leder ble startet i 1971 av Per Morten Wik, Gisle Jakhelln og Dag Neiden, og siden den gang har en rekke bygg, landemerker og inne- og utemiljøer tegnet av Bodø-arkitektene påvirket hverdagen til tusenvis av mennesker.

De har blitt tildelt flere priser for sine arbeider. I 1975 vant de en internasjonal arkitektkonkurranse i Japan, der målet var å vise hvordan man kunne benytte glass i verneverdige bygningsmiljø for å skape en overgang mellom det gamle og moderne, i 1986 ble de tildelt Europeisk arkitekturvernpris fra European Council for arbeidet med det fredede handelsstedet Selsøyvik og de har fått Nord-Norges arkitekturpris for både Kautokeino kulturbygg og Bodø Lufthavn.

Illustrasjon til reguleringsplan for Herredshuset Bodø. Illustrasjon: BOARCH Arkitekter

Aldri stillestående

I dag er det sju ansatte hos BOARCH arkitekter, og både Gisle Jakhelln og Per Morten Wik er fortsatt i arbeid på kontoret. Gjennom 50 år har de vært med på å utvikle en hel landsdel.

– Faget vårt er variert, og det står aldri stille. Det er det som er så engasjerende og gjør det så artig, sier Jakhelln.

Gisle Jakhelln

Ansatt hos BOARCH arkitekter

Han mener de var heldige med tidspunktet de etablerte seg, for mye var på trappene i Nord-Norge da.

Siden begynnelsen av 70-tallet har arkitektene jobbet frem en rekke ikoniske landemerker i Nord-Norge, slik som Flymuseet Norsk luftfarssenter, Glasshuset i Bodø samt vår tids mest kjente rekonstruksjon av et langhus fra vikingtiden.

Vikinghus i full størrelse

Det var en mektig vikinghøvding som i sin tid bygget det som den gang var verdens største langhus, og utgravinger på 80-tallet satte fagmiljøet verden over i kok. Utgravingene viste plassering av stolper, ildsted og vegger, men hvordan huset til høvdingen så ut over bakkenivå, måtte fagfolk slå seg sammen for å finne ut av. Dette arbeidet var BOARCH arkitekter med på.

I dag er høvdingehuset rekonstruert i full størrelse.

– Å være en del av forskningsgruppa sammen med arkeologer, kjemikere, ingeniører, filologer, etnologer og fagfolk på en rekke andre områder, var utrolig spennende, sier Jakhelln.

Vær og vind

Som arkitekt i nord, må man ha klimaet i tankene.

– Vinden er en reell energiøkonomisk faktor. Et eksempel er Nordlandssykehuset i Vesterålen, der det ikke brukes unødvendige krefter på å bygge i høyden. Sykehuset er bygget lavt, noe som også er best for driftsformen for et sykehus, sier Jakhelln.

Et godt samspill med byggherre er viktig, og det kan ta tid.

– Diskusjon, innspill og lytting må til. Da vi tegnet sykehuset, var den enorme utviklingen av idéskisser helt avgjørende. Fra første kontakt til huset sto ferdig, gikk det 14 år, sier han.

Nymo bil: Ny bilbutikk i Bodø under oppføring. Illustrasjon: BOARCH Arkitekter

Viktig lokalkunnskap

50 år etter oppstarten har BOARCH arkitekter fortsatt tegnebrettene fulle av prosjekter, og de vil fortsette å være en viktig aktør i utviklingen av Bodø, Nordland og Nord-Norge.

I fremtiden håper de utbyggere i enda større grad får øynene opp for fordelene med å bruke lokale aktører. Det å ha kjennskap både til den nordnorske kulturen, lokale naturforhold og klima er nemlig viktig for å oppnå best mulig resultat på prosjektene.

– Med 50 års erfaring har vi mye kunnskap og kompetanse å bidra med, avslutter Merethe Johansen

I mai 2021 ble BOARCH arkitekter a.s miljøfyrtårnsertifisert.

Tekst: Katrine Andreassen, [email protected]

Neste artikkel