Home » Kvinner i karrieren » På reise med de som endrer verden
inspirasjon

På reise med de som endrer verden

Biltur
Biltur
Liodden er den første kvinnen som har gjennomført en sammenhengende roadtrip gjennom Saudi Arabia, noe som ble mulig etter at kjøreforbudet for kvinner forsvant. Foto: Privat

Ifølge seg selv har Birgit Liodden alltid vært opptatt av havet. Da er det kanskje ikke så rart at hun valgte en alternativ reiserute til Mumbai, hvor målet var å lede likestillingskonferansen for kvinner i shipping.

– Enten det er for å jobbe eller å koble av, så er det i nærheten til sjø og bølger, sier hun.

Med et tydelig miljøengasjement i bunnen ønsker Liodden også å bidra til endring for en mer rettferdig og åpen verden. Turen fra Oslo og Mumbai skulle hun reise flyfritt. Samtidig som hun utforsket alternative reiseformer, møtte hun på deler av turen flere kvinnelige endringsagenter frem til endestoppen i Dubai.

– Jeg er på vei hjem nå på grunn av forhold som følger av koronaviruset. Det ble virkelig endestopp i Dubai, med beskjeden fra  norske myndigheter om at alle nordmenn ute burde komme seg raskt hjem.

Foto: Privat

Over land og hav

Liodden ankom Dubai like før kvinnedagen for å delta i lanseringen av EXPO2020’s kvinnepaviljong, et gryende samarbeid rettet mot kvinner i transportnæringene. Den og flere andre konferanser på reisen ble utsatt.

– Jeg har vært gjennom fire screeningundersøkelser ved grensekryssinger, og ankom Saudi kun dager før grensene ble stengt. Det har vært mange ulike opplevelser med tanke på virusberedskapen i de ulike landene.

En fem ukers utflukt over sjø og land har likevel bydd på flere spennende møter, og minnerike opplevelser. I Dubai møtte hun for eksempel Midtøstens første kvinnelige Formel1-kjører.

– Hun har invitert meg til å komme tilbake for ny tur sammen med henne gjennom Saudi Arabia til EXPO2020-avslutning i Dubai mars 2021, forteller Liodden.

På reisen gjennom Jordan og til Sahara Forest Project var hun i selskap med kongeparet som var på sitt første statsbesøk til Midtøsten. Hun kan fortelle at de i Jordan holder Sahara Forest Project, som er en jordbærgård i Saudi som bruker sirkulære modeller og fornybar energi for å dyrke i ørkenområder.

Hun møtte også mannlige parlamentsmedlemmer og senatorer i landet, som arbeider for likestilling.

Siste stopp var i utgangspunktet Mumbai for å lede likestillingskonferansen for kvinner i shipping som er en søsterkonferanse til SHE Conference. Denne ble utsatt, men arbeidet og engasjementet fortsetter videre.

– Jeg ønsker å dele min innsikt med andre for å inspirere enda flere kvinner til å satse og bygge sine egne virksomheter, ta lederstillinger, og dermed bidra til å skape den endringen de ønsker skal skje i verden, sier hun.

Båt
En fem ukers utflukt over sjø og land har bydd på flere spennende møter, og minnerike opplevelser for Birgit Liodden. Foto: Privat

– Dette høres jo ut som litt av en reise! Kan du nevne noen flere høydepunkter fra turen?

– Det må være møtene med de mange kvinnelige gründerne i Midtøsten som jobber innen veldig typiske mannsdominerte felt, sier hun.

Noe av det mest spennende underveis var likevel at prosjektet fikk så stor oppmerksomhet i Saudi Arabia.

– Saudi Arabias første kvinnelige ambassadør, og kjent likestillingsforkjemper og foregangskvinne, Reema Al Saud, ga sin helhjertede støtte til prosjektet, forklarer Liodden.

Toyota sponset med bil og film-team og brukte anledningen til å lage en kampanje rundt kvinner bak rattet. – Og jeg ble intervjuet om likestilling og miljø av den største engelskspråklige avisen.

Det viste seg nemlig at Liodden er den første kvinnen som har gjennomført en sammenhengende roadtrip gjennom Saudi Arabia noe som ble mulig etter at kjøreforbudet for kvinner forsvant. Dette skapte mye oppmerksomhet.

Likhetene er større enn forskjellene

For Liodden har det vært et viktig mål å kunne bruke tiden underveis til å høre fra andre om de positive endringene som skjer i de ulike landene.

Som en kontrast til all polarisering og en strøm av negative nyheter ønsker hun å kunne dele inspirasjon, håp og optimisme gjennom å vise frem de individuelle foregangskvinnene som gode rollemodeller.

– Dette bidrar til å vise at vi kan gi pendelen fart når vi samhandler, og å vise at likhetene er større enn forskjellene.

Med dette skal de fortsette å spore opp endringsagenter som støtter opp under kjønnslikhet og mangfold, i årene fremover.

Av Julie Malvik

Neste artikkel