Skip to main content
Home » Kritisk infrastruktur » Alt på ett sted: – Entur samler Norges kollektivtilbud
Sponset

Kollektivtilbudet står sterkt og sentralt i Norge. Tilbudet er skreddersydd lokal geografi og demografi, men kollektivbehovet er i rask endring.

Vi ønsker oss muligheten til å reise grønnere på fritiden, mens vi kanskje vil reise mindre til og fra jobb. For å møte disse nye behovene, og for å få flere til å velge kollektive og bærekraftige reiser, må vi ha fleksible og enkle løsninger. Entur kobler derfor alle kollektivaktørene i Norge sammen i et felles datasystem som gir publikum tilgang til alle kollektivreiser i landet gjennom brukervennlige tjenester. På denne måten støtter kollektivaktørene hverandre i å tilby et helhetlig, moderne og tilpasset kollektivtilbud. Entur gjør altså den nødvendige bakom-jobben for at det skal bli lett for den reisende å finne reisen sin og kjøpe billett uansett hvor i Norge du skal. Det er smart og effektivt!

Alt på ett sted

– Sammen med kollektivselskapene, tilgjengeliggjør og forener vi alles rutedata, slik at vi kan kombinere aktørenes tilbud. På den måten gir vi de reisende et bredere og bedre dør-til-dør-tilbud, sier Christel Borge i Entur.

I tillegg slipper de reisende å lete etter rutetabeller på nett eller å benytte seg av mange forskjellige apper for å planlegge reiser og kjøpe billetter.

– Tilgjengeliggjøring gjennom ett felles system senker terskelen for å finne og benytte seg av det tilbudet som allerede eksisterer. Samtidig unngår vi en situasjon der hver enkelt aktør må bruke mye ressurser på å utvikle egne systemer for å gjøre det samme. Det ligger også store samfunnsbesparelser i at mange aktører bruker de samme systemene. Entur skal være en enkel one-stop-shop for alle kollektivreiser i Norge, uten påslag i prisene, og så kan andre aktører ha sine kanaler mot de reisende der de tydeligere løfter frem sine tilbud. Når de komplekse baksystemene er felles, blir det billigere for alle. På den måten kan tilbudet bli bedre uten at prisene drives opp, sier hun.

Foto: Sune Eriksen

Reis kollektivt til fjells

Alle kollektivaktørene i Norge er inkludert i Enturs nasjonale reiseplanlegger. Reisende kan kjøpe billetter til mange av kollektivselskapene, blant annet de største selskapene på Østlandet og alle selskapene på jernbanen.

– Etter hvert skal vi tilby billetter for enda flere. Vi legger stadig til nye aktører, sier Borge.

Informasjon om nye, innovative selskaper og transportmidler inkluderes etter hvert som de blir tilgjengelige i samfunnet. Sparkesykler og bysykler ligger allerede inne i tilbudet.

– Tilgjengelig kollektivinformasjon bidrar til en bærekraftig utvikling. Det er kanskje ikke så mange i for eksempel Oslo som kjenner til fjellrutetilbudet til Innlandstrafikk nå i sommer, men det gjør Entur tilgjengelig og forteller om, slik at sommerturistene kan reise kollektivt dersom de vil gå i fjellet. Det er jo leit å kjøre bil opp for å nyte den vakre naturen, sier hun med et smil.

En grønnere fremtid

Det er likevel ikke bare kollektivselskapene og de reisende som kan dra nytte av Enturs tilbud. Den siste tiden har Entur jobbet mer med opplevelsesorienterte selskaper som for eksempel Visit Oslo Region og Ticketmaster i et felles prosjekt om å skape flere grønne reiser til spennende destinasjoner og opplevelser i Norge.

– Det er en enorm felles innsats i sektoren og blant selskaper generelt for en grønnere fremtid. Entur er stolt av å kunne bidra til å gjøre det enklere for folk å velge gode, kollektive reiser, avslutter Borge.

Les mer på entur.no.

Av Katrine Andreassen

Next article