Skip to main content
Home » Grønn omstilling » Løsningen som fikser ladebransjens største utfordring
Sponset

En av de største utfordringene på ladestasjonene er tilgang på nok strømkapasitet til alle slik at ladingen går raskt. Dette har Cyan Energy funnet en løsning på, og nå tester de konseptet på teststasjonen sin på Hareid.

Når mange elbiler skal lades raskt og samtidig, kreves det svært høy effekt – altså mye strøm på én gang. Det norske distribusjonsnettet er flere steder ikke dimensjonert for så store effekttopper. For hurtigladestasjoner utgjør kraftbehovet fort mange megawatt i effekt, og selv om stasjonen brukes moderat i snitt over døgnet, må man betale for den maksimale effekten man har gjort krav på i nettet. Den baserer seg ofte bare på én enkel time med høyt forbruk, men gjør at all strømmen blir veldig kostbar.

En vanlig løsning er å dele på den strømmen som finnes, med det resultat at alle som skal lade opplever at ladingen tar lenger tid.

– Det er ikke bra, spesielt for tungtransporten som egentlig alltid har dårlig tid. De bør ha smidige ladealternativer hvor ladingen går så raskt som mulig og med høyest mulig effekt, sier Bjørn Bjerke, som er administrerende direktør i Cyan Energy.

Alternative energibærere

Det er denne problemstillingen som Cyan Energy løser, og som de har testet ut i et års tid. Konseptet går ut på å kombinere strøm fra nettet med egenprodusert energi fra sol, vind og hydrogen. Overskuddsenergi lagres i en batteribank og kan brukes når behovet er størst. Siden Cyan Energy har en løsning med egenprodusert strøm, kan man lade selv om strømnettet er nede.

Foto: Cyan Energy

– Vi så på hvordan vi kunne kompensere for gapet mellom effekten fra strømnettet og den kraften som var nødvendig for å kunne lade mange, tunge kjøretøyer samtidig. På grunn av de alternative kraftkildene vi har, får alle den energien de har behov for. Kommer det ti lastebiler som alle trenger én megawatt, så skal anlegget vårt kunne levere ti megawatt, mens andre anlegg kanskje bare har to megawatt tilgjengelig og må dele på denne energien mellom alle bilene, noe som gjør at ladetiden blir mye lenger, fortsetter Bjerke.

Flere hensyn

En av hensiktene med teststasjonen er å teste ut, og optimalisere, en selvutviklet programvare for energistyring. Programvaren står for kommunikasjonen mellom ladepunktene og bilen slik at bilen får den mengden energi som den ber om, deretter analyseres dataene og justerer til riktig strømmengde.

– Det var også viktig å se på den totale brukeropplevelsen. Siden vi ser på lading av tungtransport som spesielt viktig, er det avgjørende at det er stor nok plass til både busser og vogntog. I tillegg trengs det gode betalingssystemer. Vi har to. Ett for kort- og Vipps-betaling for drop-in-kunder, mens det andre er et bedriftssystem der kundene får egne ladekort og månedlig faktura med en slags kontoutskrift som viser hvilket kort som har blitt brukt og når det har blitt brukt, forklarer han.

Bjerke forteller også at de har en tilnærming der de først avdekker hvordan de kan skape en brukeropplevelse som er så smidig, lettvint og effektiv som mulig – deretter finner de ut hvilke teknologier som skal til for å oppnå nettopp det.

Foto: Cyan Energy

Store ambisjoner

Selskapets ambisjoner er å bygge ut fire hovedakser for å tilby de gode løsningene, først og fremst for tunge kjøretøyer, men alle typer biler skal kunne lade på anleggene.

– I år regner vi med å komme i gang med ladestasjoner som dekker Trondheim – Oslo, både via Østerdalen og Gudbrandsdalen. På litt lengre sikt planlegger vi tilsvarende ladestasjoner fra Hamburg til Milano, Berlin til Paris og fra Paris til Amsterdam.

For å finne de beste løsningene samarbeider Cyan Energy både med tungbilselskaper som Scandic og Volvo, men også med aktører som Porsche og BYD.

– Blant annet er det viktig å lokalisere ladestasjonene best mulig og der har også NHO Transport vært til god hjelp. Så langt har det vært veldig spennende, så nå gleder vi oss til fortsettelsen, sier Bjerke avslutningsvis.

Lynrask lading fra fornybar energi

På en Cyan Energy-stasjon kan du alltid lade like raskt og enkelt som du er vant til på en tradisjonell bensinstasjon, uten at det går på bekostning av miljøet.

Next article