Innovasjon er ikke lenger et valg – det er en nødvendighet. Kommunene står midt i en tid preget av klimaendringer, demografiske skifter og økte krav til digitalisering og bærekraft. Skal vi møte disse utfordringene, må kommunene tørre å etterspørre nye løsninger og ta dem i bruk.
At dette er en nasjonal utfordring, ble enda tydeligere i 2024: Perspektivmeldingen, Nasjonal transportplan, Forsvarsløftet, Digitaliseringsstrategien og Ventetidsløftet peker alle på innovasjon som avgjørende for at offentlig sektor skal lykkes fremover.
Innovative anskaffelser
Innovative anskaffelser er et av de viktigste verktøyene kommunene har for å drive frem nye og bedre løsninger. Når kommunene bruker sine anskaffelser til å etterspørre nye løsninger, skapes det innovasjon både i offentlig sektor og i næringslivet. Særlig innen helse, infrastruktur, beredskap og klima er potensialet stort. Innovative anskaffelser kan gi grønnere, mer effektive og digitale løsninger, samtidig som de kan bidra til bedre økonomiske og samfunnsmessige resultater.
Kommunene kjøper varer og tjenester for rundt 300 milliarder kroner årlig. Det gir et enormt potensial til å bruke anskaffelser som en strategisk drivkraft for utvikling av bedre tjenester og produkter.
Vanskelig å prioritere
Innovasjonsbarometeret til KS viste i 2024 at mange kommuner har nå gjennomført både en og flere innovative anskaffelser og fått på plass nye og bedre løsninger. Likevel er det mange som rapporterer mangel på tid, kunnskap og ressurser til å gjennomføre innovative anskaffelser. Konsekvensen er at innovasjon skjer, men det er fortsatt mye å gå på til å virkelig endre hvordan kommunene i stort møter sine samfunnsoppdrag. Det er anslått at kun rundt tre prosent av anskaffelsene i Norge er innovative. Til sammenligning er andelen rundt ti prosent i Finland.
Så hvorfor skjer det ikke mer?
Uten tydelige føringer blir det vanskelig å prioritere. En del kommuner har nå egne anskaffelsesstrategier med ambisjoner og mål om å både bruke anskaffelser strategisk for å løse sine utfordringer, og at innovative anskaffelser er en viktig del av dette. Her kan mange andre la seg inspirere og få hjelp og bistand – det finnes løsninger.
Bedre løsninger og økt verdi
Kommuner som ønsker å satse på innovasjon, har gode muligheter til å få støtte og veiledning. Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) er en nøytral tjeneste opprettet av NHO og KS, som bistår kommuner med å gjennomføre innovative anskaffelser og kan bidra både i behovskartlegging, markedsdialog og selve anskaffelsesprosessen. Erfaring viser at kommuner som investerer i innovasjon på innkjøpssiden, ikke bare får bedre løsninger, men også økt verdi for pengene på sikt.
Mange snakker om innovasjon, men hva skal til for at flere kommuner faktisk handler? Innovative anskaffelser er en nøkkel til å møte fremtidens utfordringer, men da må flere kommuner bruke mulighetene som ligger i å tenke nytt om sine innkjøp. LUP er her for å hjelpe – skal din kommune være en del av løsningen?