Hva er de største mulighetene og utfordringene for rederinæringen fremover? Og hvilken rolle bør norske rederier ha i utviklingen av kystnasjonen Norge? Vi har snakket med ansatte i OSM Thome, Fjord Line og Kystrederiene.
Hvordan jobber dere med grønnere og mer bærekraftig drift?
Vi er et selskap som leverer drifts- og bemanningstjenester for cirka 1000 skip. Da dette er skip som vi ikke eier selv, har vi som selskap fokus på kunnskap, veiledning og tjenester som setter både eier og investorer i stand til å vurdere hva som vil være de beste løsningene nå og i fremtiden. Vi evaluerer kontinuerlig energiforbruket til skipene vi drifter og anbefaler tiltak for å redusere drivstofforbruk og CO2-utslipp. Tiltakene kan inkludere skrogrens for å redusere motstand i vannet, propellrengjøring, ruteoptimalisering eller justeringer av utstyr og prosesser om bord.
Nye, karbonfrie drivstoff som ammoniakk, hydrogen og metanol er under utvikling for maritim bruk, men det er utfordringer knyttet til regelverk, sikkerhet, kostnader og distribusjon. Vi hjelper våre kunder med å navigere disse utfordringene, slik at de kan ta informerte beslutninger ved nybygging.
Hva er de største mulighetene og utfordringene for rederinæringen fremover?
Norges Rederiforbund har som mål å kutte klimautslippene med 50 prosent innen 2030, og fra samme år skal alle nye skip bestilles med nullutslippsteknologi. I 2050 skal flåten være klimanøytral. Dette gir både utfordringer og muligheter for innovasjon og utvikling av ny teknologi. OSM Thomes motto har alltid vært «it’s all about people», og kompetanse og personell vil være nøkkelen til at vi som næring når våre bærekraftsmål. Utviklingen av ny teknologi krever at det settes fokus på menneskene som skal operere den nye teknologien.
Hvilken rolle bør norske rederier ha i utviklingen av kystnasjonen Norge?
Norske rederier og driftsselskaper er viktige for den maritime klyngen i Norge og bør være en større testarena for norsk teknologi og kompetanse som igjen kan eksporteres globalt. Det er nå mye av regelverk og politiske føringer må legges for en bærekraftig fremtid i den maritime næringen, og det er derfor viktig at rederier og driftsselskap også bidrar aktivt og deltar med sin kunnskap i denne prosessen. Rederiene er også viktige i en beredskapssituasjon, som dessverre er et relevant tema i disse dager.
OSM Thome er et resultat av en fusjon som ble aktivert i 2023 mellom OSM Maritime Group og Thome Group.
Les mer på osmthome.com
Hvordan jobber dere med grønnere og mer bærekraftig drift?
Fjord Line har i en årrekke vært pioner innen bærekraftig transport mellom Norge og Danmark. I 2014 ble to av våre skip verdens første LNG-drevne cruiseferger. Siden har de blitt bygget om til såkalt dual-fuel, slik at skipene kan drives på MGO ved behov. (Dette ble gjort da det var redusert tilgang på naturgass, som et resultat av russisk angrep på Ukraina). Fjord Line har likevel seilt omtrent utelukkende på miljøvennlig LNG også etter dette.
Vi har diverse andre tiltak for å redusere utslipp og fotavtrykk. Eksempler er bruk av silikonbasert bunnmaling for å redusere friksjon og dermed energiforbruk, fokus på redusert matsvinn om bord, og bruk av spillvarme som omdannes til strøm på lugarene.
Hva er de største mulighetene og utfordringene for rederinæringen fremover?
Våre sluttkunder, enten det er privatpersoner eller fraktkunder, etterspør i økende grad miljøvennlige transport- og reiseopplevelser. Dette kan være lavere utslipp knyttet til transport av varer, bærekraftige gruppereiser eller kortreiste ferier. Dette kan gi rederiet noen nye og spennende muligheter.
Samtidig står næringen overfor økende offentlige krav til rapportering og tiltak knyttet til ESG. Dette er kostnadskrevende å bære for rederier uten offentlig støtte. Som en konsekvens vil lovpålagte miljøgebyrer også bli lagt på sluttkundene. Dette kan gjøre miljøvennlig transport mindre konkurransedyktig over tid.
Hvilken rolle bør norske rederier ha i utviklingen av kystnasjonen Norge?
Norske rederier bør i større grad involveres i å påvirke premisser og rammebetingelser rundt vår drift. Et rederi som Fjord Line knytter kystnasjonen tettere sammen gjennom frakt av gods og passasjerer mellom havnene, både innenriks og mellom Danmark og Norge. Dette er viktig for lokal næringsutvikling og samarbeid på tvers av regioner og landegrenser. Hvert år fraktes også hundretusenvis av turister som er et viktig bidrag til turistnæringen langs hele Norges kyst.
Fjord Line ble grunnlagt i 1993 og er i dag Norges nest største fergerederi i internasjonal passasjer- og godstrafikk mellom Norge og Danmark.
Les mer på fjordline.com
Hvordan jobber dere med grønnere og mer bærekraftig drift?
Kystrederiene representerer norske rederier som daglig frakter last og passasjerer langs hele kysten – med lave utslipp per tonn og kilometer. Vår medlemsflåte består i stor grad av små og mellomstore rederier, som spiller en nøkkelrolle i det grønne skiftet. Mange av medlemmene våre ligger helt i front når det gjelder nullutslippsløsninger, hybride fartøy og energieffektivisering. Vi samarbeider tett med aktører som NOx-fondet, Enova og Grønt Skipsfartsprogram, og vi er aktivt med på å utvikle løsninger for mer fleksibel kraftberedskap, lav- og nullutslipp, og bruk av alternative drivstoff.
Hva er de største mulighetene og utfordringene for rederinæringen fremover?
Samtidig står næringen overfor betydelige utfordringer: En særnorsk CO2-avgift, kombinert med EU-ETS, fører til dobbeltbeskatning som svekker norske rederiers konkurransekraft sammenlignet med utenlandske aktører. Uforutsigbar klimapolitikk, forsinket infrastrukturutbygging og manglende virkemidler for ny teknologi, gjør det krevende å investere i grønne løsninger. Men potensialet er stort – både for klimakutt, sysselsetting og teknologiutvikling.
Hvilken rolle bør norske rederier ha i utviklingen av kystnasjonen Norge?
Norske rederier er ryggraden i kystnasjonen Norge. Vi bidrar til bosetting, beredskap, verdiskaping og eksport. For å sikre en bærekraftig fremtid, må rederiene gis langsiktige rammevilkår som gjør det mulig å investere grønt og lokalt. Det er derfor avgjørende at vi har en solid rederiskatteordning og en robust tilskuddsordning for sysselsetting av sjøfolk – begge er nødvendige for å sikre konkurransekraft og rekruttering til næringen. Da kan vi fortsette å frakte Norge fremover – med reduserte utslipp, sikkert og effektivt.
Kystrederienes er norges ledende arbeidsgiver og interesseorganisasjon innenfor nærskipsfarten. Våre fokusområder er utvikling av næringspolitikk og arbeidsliv.
Les mer på kystrederiene.no