Syv av de tyve områdene myndighetene utreder for havvindparker ligger utenfor sørlandskysten. Disse kan bygges ut med velkjent teknologi for bunnfaste turbiner, og der den første vindparken alt er tildelt. Et selskap i Kristiansand har utviklet teknologi de mener kan doble kapasiteten for de neste bunnfaste parkene som etter hvert utlyses.
Stationmar er et teknologiselskap som fokuserer på neste generasjons havvindturbiner, bygget på ideer utviklet av oppfinneren Per Vatne, med Pål Norheim som daglig leder. Begge er kjent for sine roller i utviklingen av oljeboringsindustrien på Sørlandet.
– Havvindindustrien er i en krise, blant annet på grunn av kostnadsutviklingen og motstand mot subsidier, men vi har utviklet teknologi som kan gjøre havvind mye mer lønnsomt, sier Norheim.

Pål Norheim
Daglig leder i Stationmar

Per Vatne
Oppfinneren bak Stationmarteknologien
Lanserer havenergiparker
Stationmars teknologi kalles WALET (Wave Artificial Energy Lift Turbine), der bølgekreftene brukes til å løfte sjøvann opp til et vannmagasin rundt turbinsøylen. Vannet ledes deretter ned til en turbin inni søylen, lik dem som brukes i vannkraftverk. Dermed kombinerer man bruk av vindkraft, bølgekraft og vannkraft, som i flere områder kan doble energiproduksjonen per turbin, og etablerer det man kan kalle havenergiparker.
– WALET bygger stort sett på velprøvd vannkraftteknologi, og kan derfor ferdigutvikles og kommersialiseres relativt raskt, forteller Norheim, og fortsetter:
– Her gjelder det å tenke litt utenfor boksen, og utnytte de naturgitte forutsetningene vi har, med mye vind og bølger.
Flytende norske havvindparker ennå i det blå
For flytende havvind har Stationmar utviklet en teknologi som skal nøytralisere bevegelsene til flytende turbiner. Denne teknologien har fått betegnelsen HMN (Heave Motion Neutralization), som blant annet har fått patent i USA og Sør-Korea.
– Dette mener vi i Stationmar er teknologien som må til for å få til sikker og lønnsom utbygging av flytende havvind i våre værharde farvann, forklarer Norheim.
Muligheter for Sørlandet
Før sommeren skal NVE legge frem konsekvensutredninger for syv nye bunnfaste havvindparker i nordsjøbassenget. Disse kan tilføre 10 GW med WALET-teknologien – kanskje det dobbelte.
– Dette kan utgjøre en betydelig andel av regjeringens ambisjon om 30 GW innen 2040, fastslår Norheim.
– Disse parkene vil ligge like utenfor Sørlandet, og det er kostnadseffektivt å utføre komponent-produksjon, sammenstilling, service og drift her. Forretningsmodellen innebærer salg av WALET-lisensrettigheter og ingeniørtjenester knyttet til design, bygging og drift.
Pål Norheim er overbevist om at regjeringen snart innser at man må prioritere de bunnfaste parkene, altså å høste de lavthengende fruktene først.
Lite risikovillig kapital
– Innen havvindbransjen er tilgangen på risikovillig kapital i disse dager svært begrenset, noe vi også erfarer, sier han.
– Vi planlegger snart å gå ut i markedet med en invitasjon til å delta i en emisjon i størrelsesorden opp mot tolv millioner kroner, for å utføre en såkalt de-risking-fase for WALET-teknologien, som skal kunne øke tilliten til teknologien, og bedre verifisere lønnsomheten.
Norheim er klar på at med den innovasjonshøyden teknologien utgjør, har man tro på at dette lykkes. I planleggingen av emisjonen jobber Stationmar sammen med Innoventus Sør, som er en non-profit-aktør som bistår de mest ambisiøse oppstartene fra Agder med å lykkes.
– Tilnærmingen og løsningen til Stationmar kan potensielt løse flere av utfordringene havvind står overfor, og hvis man lykkes, vil det ikke bare bli en hyggelig reise kommersielt, men også kunne gi svært god avkastning for investorene som er med og støtter selskapet i den fasen de er i nå, sier Christopher Krohn, kapitalansvarlig i Innoventus Sør.