Skip to main content
Home » Kystnasjonen » Flytende havvind – billigere enn du tror
Havvind

Flytende havvind – billigere enn du tror

Sponset av:
Foto: Getty Images
Sponset av:
Foto: Getty Images

Debatten rundt kostnadene ved flytende havvind har vært preget av pessimistiske anslag. Dette skyldes i stor grad at dagens estimater baseres på mindre pilotprosjekter; ikke på hvordan industrien kan se ut når den er fullt utviklet.

Som leder av forskningssenteret NorthWind ser jeg at kostnadene kan reduseres kraftig gjennom forskning, innovasjon og etablering av effektive leverandørkjeder og produksjonsprosesser.

Gard Hopsdal Hansen (SINTEF)

Leder forskningssenteret for havvind, FME NorthWind. Senteret går over åtte år med en ramme på 350 millioner NOK, og skal utvikle fremragende forskning og innovasjon som skal redusere kostnadene for vindenergi, legge til rette for bærekraftig utvikling, skape arbeidsplasser og øke eksport.

Avhenger av innsats

Dagens demonstrasjonsprosjekter gir et utilstrekkelig bilde av fremtidens kostnadsnivå som i liten grad tar høyde for utvikling av teknologi, industri og infrastruktur for flytende havvind. Innovasjonspotensialet ligger både i komponentene, men også i produksjonsmetodene, energisystemet og i forvaltningen. At kostnadene knyttet til utbygging og drift kommer til å drives betydelig ned, støttes av et bredt lag av forsknings- og analysemiljøer og av industrien selv [1].

Hvor fort dette skjer, og hvor stort potensialet for kostnadsreduksjon er, avhenger imidlertid av betingelsene som ligger til grunn for analysene. Eller med andre ord, den innsatsen industrien, forskningen og virkemiddelapparatet legger ned for å komme frem til den fremtiden vi vil ha.

Hvorfor trenger vi havvind?

Norge, Europa og verden må erstatte fossil energi med fornybare løsninger. Til havs finnes det store arealer, og vindkraft til havs kommer i mindre grad i konflikt med natur, miljø og lokalsamfunn enn vindkraft på land. Havvind vil gjøre Europa mindre avhengig av olje og gass fra regimer vi helst ikke vil være særlig avhengige av. Å investere i havvind er også å investere i politisk og økonomisk stabilitet. For norsk industri gir havvind nye markedsmuligheter basert på eksisterende teknologi og kompetanse.

SINTEF Energi

Vi former fremtidens energiløsninger.

sintef.no/energi
northwindresearch.no

[1] Foruten div akademisk forskning, også DNV, ETIP, Enova og våre egne analyser. Se følgende gjennomgang: https://blog.sintef.com/energy/floating-wind-can-be-cheaper-than-expected/ 

Next article