Skip to main content
Home » Innovative kommuner » Kommune-Norge vil spare millioner ved å bekjempe fremmedvann i avløp
Sponset

I norske kommuner går millioner av kroner bokstavelig talt i sluket når rent vann lekker inn i avløpssystemene. Norske Leak Detector tilbyr en revolusjonerende teknologi som med ekstrem nøyaktighet kan avsløre hvor lekkasjene skjer – en løsning som sparer kommunene millioner i årlige kostnader og samtidig er avgjørende for å møte EUs nye, strengere miljøkrav.

Fremmedvann er et voksende problem for norske kommuner. Fremmedvann er rent vann som lekker inn i avløpsnettverket og skaper unødvendig belastning på renseanleggene. Konsekvensene er både økonomiske og miljømessige, med millionbeløp i ekstra kostnader og redusert evne til å møte stadig strengere miljøkrav.

Skal kun inneholde kloakk

I de fleste kommuner går avløpet i lukkede systemer via rørledninger fra hver husstand direkte til renseanlegg. Ideelt sett skal dette systemet kun inneholde ren kloakk.

Realiteten er imidlertid en helt annen. Fremmedvann utgjør i snitt hele 50 prosent av det som går til renseanleggene i Norge – vann som ikke trenger rensing, men som likevel belaster systemene.

På toppen av at fremmedvann tar opp mye av renseanleggets kapasitet så sørger fremmedvann også til at kvaliteten på renseprosessen blir dårligere.

– Fremmedvann har som regel en lavere temperatur enn kloakk, noe som gjør at renseeffektiviteten i renseanleggene går ned. I tillegg må vi bygge mye større renseanlegg med høyere kapasitet for å håndtere alt dette vannet, forklarer Kjell Erik Drevdal, ansvarlig for salg og markedsføring i Leak Detector.

Kjell Erik Drevdal 

Ansvarlig for salg og markedsføring i Leak Detector 

Store utgifter for kommunene

De økonomiske konsekvensene av fremmedvann er betydelige for kommunene, særlig når det gjelder strømforbruk til pumping.

– Mange kommuner har interkommunale samarbeid hvor de pumper kloakk inn til et felles renseanlegg. Hvis pumpene står og pumper vann som de egentlig ikke trenger å pumpe, bruker de unødvendig mye strøm. Det kan dreie seg om mange tusen, ti tusen, eller hundre tusen kilowattimer i året, påpeker Drevdal. Alt etter størrelsen på kommunen.

Tallene blir fort svimlende når man ser på det totale bildet.

– Det er gjort et anslag om at det på årsbasis brukes 85 millioner kilowatt-timer på pumping. Halvparten av dette er unødvendig bruk, og med dagens strømpriser blir det enorme summer, sier han.

Nye EU-direktiv skaper hodebry

Foto: Leak Detector

Med de nye EU-direktivene som setter strengere krav til avløpsrensing, blir det enda viktigere å redusere andelen fremmedvann.

– De nye kravene fra EU betyr at kommunene skal ta ut flere elementer fra avløpsvannet, som for eksempel nitrogen på en effektiv måte. Vannet som slippes ut fra renseanleggene skal ha en høyere renhetsgrad enn i dag. Med mye fremmedvann blir dette vanskeligere å oppnå, forklarer Drevdal.

Stavanger-baserte Leak Detector har utviklet en banebrytende løsning som utnytter temperaturforskjeller mellom fremmedvann og kloakk for å avdekke hvor fremmedvannet kommer inn i systemet.

Temperatursensitiv teknologi avslører skjulte lekkasjer

Leak Detector ble etablert i 2021 og benytter avansert fiberoptisk teknologi for å avsløre lekkasjer i avløpssystemer. Nøkkelen til metoden ligger i utnyttelsen av temperaturforskjeller.

– Vår teknologi er basert på temperatursensitive fiberoptiske kabler som kan registrere selv minimale temperaturendringer. Siden fremmedvann nesten alltid er kaldere enn kloakk, gir dette oss en unik mulighet til å identifisere nøyaktig hvor innlekkingen skjer, forteller Kjell Erik Drevdal, ansvarlig for salg og markedsføring i Leak Detector.

Teknologien fungerer ved at en fiberoptisk kabel legges ut langs strekninger på 500-800 meter i rørsystemene.

– Systemet sender kontinuerlig laserlys gjennom kabelen og analyserer refleksjonene. Når kaldt fremmedvann lekker inn i systemet, skaper det umiddelbart en temperaturdifferanse som systemet vårt registrerer med én meters nøyaktighet. På skjermene våre fremstår disse punktene som tydelige blå markeringer i kontrast til det varmere avløpsvannet, forklarer Drevdal.

Temperatursensitiviteten er imponerende nøyaktig med målinger ned til 0,1 grader i forsøk. Dette gir en detaljert oversikt som tradisjonelle metoder ikke kan matche.

– Dagens tradisjonelle teknologi er at man kjører et kamera ned i avløpet og prøver å finne lekkasje. Utfordringen er at de må kjøre kameraet akkurat idet lekkasjen skjer for å finne lekkasjen. Og hvis det lekker mye, vil kameraet nærmest drukne. Hvis det ikke er en lekkasje akkurat når de kjører kameraet, kan de kjøre forbi et lekkasjepunkt uten å se det. Vår teknologi logger temperaturforskjeller kontinuerlig over en uke, med målinger hvert halvminutt, sier Drevdal.

Fremmedvann i tall

• Fremmedvann er rent vann som lekker inn i avløpssystemet gjennom sprekker, feilkoblinger eller oversvømmelser.
• I gjennomsnitt utgjør fremmedvann 50 prosent av vannet som behandles i norske renseanlegg.
• Norges mål er å redusere fremmedvann med 30 prosent innen 2030 (fra 2017-nivå).
• Det brukes anslagsvis 85 millioner kilowatt-timer årlig på pumping av avløpsvann i Norge.
• Leak Detector har gjennomført over 100 oppdrag for mer enn 30 norske kommuner.

Les mer på leakdetector.no

Samarbeid for raske reparasjoner

For å effektivt kunne levere helhetlige løsninger til kommunene, har Leak Detector etablert strategiske samarbeid med entreprenører.

– Vi er i ferd med å etablere samarbeid med blant annet Norva24 og Servent-gruppen. Hensikten med dette samarbeidet er at vi gjør kartleggingen med vår teknologi og finner punktene hvor det er innlekk. Entreprenørene på sin side har utstyr og personell til å gå inn og reparere lekkasjene ganske umiddelbart når vi har detektert akkurat hvor de befinner seg, sier Drevdal.

Disse samarbeidene gir også geografiske fordeler siden entreprenørene er etablert over hele landet.

– Entreprenørene vi etablerer et samarbeid med er plassert rundt omkring i hele Norge. Hvis vi skal reise fra Stavanger til eksempelvis Østlandet eller Nord-Norge for hvert oppdrag, tar det både tid og ressurser. De som er i området, kan mobilisere mye raskere med sine ressurser. De kjører vårt system, vi fanger og analyserer dataene, og de går tilbake og reparerer det som skal repareres, forteller han.

Effektiv teknologi for å nå nasjonale mål

Norge har ambisiøse mål for å redusere problemet med fremmedvann, men fremgangen har så langt uteblitt.

– Norge har en ambisjon om å redusere fremmedvann med 30 prosent innen 2030. Fra 2017 frem til i dag har det ikke skjedd noen ting. Vi har fortsatt 50 prosent fremmedvann, sier Drevdal.

Leak Detector mener deres teknologi kan være nøkkelen til å endre dette.

– 20 prosent av innlekkingspunktene bidrar til 80 prosent av volumet. Med vår teknologi kan vi gå inn å identifisere de største lekkasjene, og dermed kan man effektivt redusere volumet. Denne 80-20-regelen er veldig relevant her, påpeker han.

Teknologien kan brukes i alle typer avløpssystemer, også eldre infrastruktur.

Kan også løse andre miljøutfordringer

I tillegg har vår teknologi andre bruksområder som kan hjelpe kommunene med miljøutfordringer.

– Vi kan også måle lokal overvannsledning. Spesielt i byer er det mange kloakkledninger som er koblet på overvannssystemene, bevisst eller ubevisst. Det betyr at kloakk går rett i sjøen, noe som har store miljøkonsekvenser, sier Drevdal.

For kystbyer er dette spesielt relevant.

– Jeg kommer fra Østlandet og bor nær Oslofjorden. Der er det veldig fokus på badestrender og forurensing. Problemer med høyt nitrogennivå gjør at fisk og skalldyr dør hen. Det er nesten helt dødt i hele Oslofjorden nå, avslutter han.

Lekkasjedeteksjon med fiberoptisk presisjon – for en renere fremtid

Oppdag lekkasjer med 100% nøyaktighet ved hjelp av fiberoptisk teknologi. Ta steget mot en bærekraftig fremtid sammen med oss, ved å redusere fremmedvannsandelen, oversvømmelser og uønsket utslipp av spillvann.

Next article