Skip to main content
Home » Fremtidens industri » Tryggere og rimeligere inspeksjoner ved bruk av spesialdroner
Sponset

ScoutDI spesialiserer seg på dronebaserte systemer for digitalisert inspeksjon av lukkede rom og innendørs industrielle anlegg. De har kunder over hele verden og bruksområdene er mange.

Trondheimsbedriftens hovedprodukt, Scout 137 Drone System, er designet for å utføre sikre og effektive inspeksjoner i miljøer uten GPS-dekning. Dronen benytter avansert 3D LiDAR-teknologi for navigasjon, kollisjonsunngåelse og 3D-kartlegging.

– Dette er snakk om en avansert, industriell spesialdrone som ikke må forveksles med droner man finner som hyllevare hos de vanlige elektronikkforhandlerne. Dronen er laget for røffe miljøer og er blant annet utstyrt med en tynn og lett kabel som gir ubegrenset flytid og en pålitelig link for fjernstyring av dronen samt live streaming av inspeksjonsdata, forklarer Eivind Sivertsen som er markedsdirektør i ScoutDI.

Eivind Sivertsen 

Markedsdirektør i ScoutDI 

For å utvide funksjonaliteten tilbyr ScoutDI tilleggskomponenter for spesialiserte oppgaver, såkalte «data payloads». Det kan for eksempel være en ultralydenhet for tykkelsesmålinger (NDT) eller en sensor for deteksjon av brennbare gasser.

– Dataene som samles inn under inspeksjonene, kan analyseres og administreres via Scout Portal, vår skybaserte plattform som muliggjør visualisering, deling og integrasjon av inspeksjonsdata med eksisterende systemer, fortsetter Sivertsen.

Kunder over hele verden

ScoutDI’s løsninger er utviklet for å forbedre sikkerheten og effektiviteten ved inspeksjon av vanskelig tilgjengelige områder, og eliminerer behovet for at mennesker må arbeide i høyden eller i potensielt farlige omgivelser.

– Det kan være behov for å vurdere strukturell integritet, planlegge vedlikehold eller lignende. Tradisjonelt har man gjerne brukt personell med klatresele og verneutstyr for å gjennomføre slike inspeksjoner med de farene det innebærer. Den globale olje-, gass- og maritime industrien var tidlig ute med å finne måter å redusere risikoen. Nå brukes dronene våre til slike inspeksjoner i offshorebransjen og på olje- og gassinstallasjoner over hele verden, sier Sivertsen.

En rekke bruksområder

Bruksområdene for dronene er store i andre bransjer og industrier også. Sivertsen nevner blant annet Strindheimtunnelen i Trondheim som et nylig eksempel.

Der hadde Statens Vegvesen gjennomført en femårskontroll og avslørt sprekker i sprøytebetongen – et tegn på bevegelser i fjellet. Slik kontroll gjøres tradisjonelt ved at en inspektør klatrer opp mellom betonghvelvet og fjellet, noe som er både tidkrevende og risikabelt. ScoutDI fikk muligheten til å komme og demonstrere dronen på det samme stedet.

Dronen gjorde jobben raskere, tryggere og samlet mer presise data:

– Siden den har en innebygd 3D LiDAR, altså en laserskanner, leverer den også 3D-data som her viste rommet mellom betonghvelvingen og berget. Det ga geologene viktig informasjon for å bestemme videre vedlikehold og reparasjoner. Man slipper dessuten unna med kortere perioder der tunnelen må stenges, forklarer han.

Listen med bruksområder øker stadig. ScoutDI har allerede etablert seg innen vindkraft, hvor inspeksjon av interne strukturer er essensielt. Samtidig kunne droner vært mer utbredt i annen fremtredende norsk industri, for eksempel i havbruksnæringen. De kan blant annet brukes til inspeksjon av ballasttanker i nedsenkbare oppdrettsanlegg – en oppgave tilsvarende dem dronen allerede utfører i olje- og gassindustrien.

– Dette gjelder generelt i industrien. Produksjons- og lagerhaller har ofte utilgjengelige konstruksjoner høyt oppe. Mange industrier har korrosive gasser som biprodukt som kan tære på bærende konstruksjoner. For eksempel metallindustri, kjemisk-, papir- og tremasseindustri, avfallsforbrenning og så videre.

Suksessformel: Smidige, fleksible og tett på kundene

I ScoutDI er de opptatt av å lære av kundenes erfaringer og vil gjerne høre om nye utfordringer som dronene kanskje kan løse.

– Vi utvikler og forbedrer teknologien vår kontinuerlig og i samarbeid med kundene våre. De er jo spesialister på sitt anvendelsesområde. Dette er med på å forbedre produktet vårt. Så det er egentlig bare å ta uforpliktende kontakt med oss så ser vi raskt om vår teknologi passer til å løse dine utfordringer, avslutter Eivind Sivertsen.

Les mer på scoutdi.com 

Next article