Skip to main content
Home » Digitalisering og kunstig intelligens » En veiviser inn i KI-verden
Digitalisering og kunstig intelligens

En veiviser inn i KI-verden

Foto: Adobe Stock

Nå er den her, den ultimate veiviseren til å lyse opp den svarte vidunderboksen KI, til og med på norsk: «KI-assistenter i arbeidslivet – en praktisk guide». Den er en snarvei for å ta ut verdier av KI-assistenter som tåler både myndigheters og brukernes blikk.

Lettlest og med en pedagogisk trinn-for-trinn innføring leder guiden deg gjennom prosessen du bør gjennomgå når du skal høste frukter av KI-treet:

  1. Hva er hensikten?
  2. Er organisasjonen klar?
  3. Er de juridiske rammebetingelsene avklart?
  4. Er den tekniske riggen på plass?
  5. Har dere kontroll på kvalitetssikring og drift?

Etterfulgt av 35 spørsmål i en sjekkliste før du trykker på startknappen. Pluss masse eksempler fra praktiske erfaringer, ord- og begrepsbruk samt fallgruver.

– Vi skal gi virksomheter kunnskapen og selvtilliten de trenger for å utvikle og bruke teknologien der den faktisk gjør en forskjell og kan gi umiddelbar gevinst, sier Jon Atle Gulla, leder for ekspertgruppen bak guiden, til daglig professor ved NTNU og direktør for forskningssenteret NorwAI.

Jon Atle Gulla

Direktør for NorwAI & professor ved NTNU

Noe for deg?

Målgrupper er typisk beslutningstakere i privat og offentlig sektor, tillitsvalgte, IT-ansvarlige og fag-og linjeledere i arbeidslivet. Utgiver er Digitaliseringsdepartementet. Rapporten lar seg laste ned fra departementets hjemmeside. Organisasjonen Digital Norway tilbyr et kursopplegg for guiden.

En KI-assistent er et verktøy som svarer på forespørsler fra mennesker ved hjelp av datadrevet kunstig intelligens. Sentralt i verktøyet er en stor språkmodell som tolker forespørslene og genererer svar i form av tekst eller tale. KI-assistenter er i ferd med å bli hyllevare, men ansvarlig og god bruk krever nye ferdigheter hos ansatte, nye arbeidsmåter og nytt ansvar. KI-assistenter er ikke uten videre «plugg og bruk» i en virksomhet. Det finnes risikoer. Guiden viser vei. Det gis konkret rettledning for tre ulike typer av assistenter.

– Det finnes enkle varianter som åpne, skybaserte løsninger, men også mer komplekse, der man bruker egne data eller tilpasser egne modeller for helt bestemte formål, sier Jon Atle Gulla.

Utdypende

Guiden gir forklaring på språkmodeller og deres bruk i arbeidslivet. Den inneholder også en fordypning av juridiske og organisatoriske forhold som har betydning hvordan KI tas i bruk. Et tilbakevendende spørsmål er hvorvidt de internasjonale språkmodellene er tilstrekkelige for norske KI-assistenter. NorwAI har de siste årene trenet og publisert flere språkmodeller som spesialiserer seg på norsk språk, og disse vil etter hvert utgjøre gode alternativer til de internasjonale KI-assistentene.

– Vi konsentrerer oss om AI-assistentene. Guiden tar ikke for seg AI generelt, og den dekker heller ikke de mer komplekse AI-agentene eller autonome systemer som er i stand til å ta egne, uavhengige beslutninger. De som bruker slike, har eksperter selv som ikke umiddelbart har behov for denne veilederen, sier Jon Atle Gulla.

Next article