Norske farvann er helt avgjørende for norsk sikkerhet, som mer enn åsted for olje, gass, havbruk og havvind. Bare i Nordsjøen finner vi kabler og rør som til sammen strekker seg over tusenvis av kilometer. Og de er tilnærmet ubevoktet. Akkurat det vil vestnorske Unitech Offshore gjøre slutt på.
Kablene og rørene frakter elektrisitet, data, telekommunikasjon, olje, gass og snart hydrogen mellom Norge, Europa og resten av verden, men i tider preget av geopolitisk uro eksponeres de viktige pulsårene for stadig nye farer.
– Sabotasjen på Nord Stream i Østersjøen gjorde det jo veldig tydelig hvor strategisk viktig, men også ekstremt sårbar denne infrastrukturen er. Husk at mesteparten av Norges kommunikasjon med verden foregår gjennom slike kabler. Legger du til at både eksport og import av energi skjer gjennom både kabler og rør, er vi svært sårbare for sabotasje, cyberkrig og overvåkning, advarer Unitech Offshore-grunnlegger Bernt Hellesøe.

Bernt Hellesøe
Grunnlegger, Unitech Offshore
Et angrep på den norske infrastrukturen til havs vil potensielt ha svært alvorlige følger, både for rikets sikkerhet og for den europeiske energiforsyningen. Som konsept utgjør hybrid krigføring en miks av konvensjonelle militæroperasjoner og skjulte angrep på kritisk infrastruktur.
– I senere år har vi sett en kraftig økning i angrep under havoverflaten. Fiendtlige krefter har nemlig oppdaget at de kan ramme hele nasjoner hardt, uten konvensjonelle styrker, forklarer forretningsutvikler Tony Arman i Unitech Offshore.

Tony Arman
Forretningsutvikler, Unitech Offshore
– Bare ved å kutte fiberkabler eller skade olje- eller gassrør på havbunnen, kan du sette Internett, energiforsyning og kritisk kommunikasjon helt ut av spill, og dette skjer allerede, sier han, med støtte i en nylig EU-rapport.
Farer og sårbarheter
Der vises det nemlig til minst seks antatte sabotasjeaksjoner mot undersjøiske kabler i Østersjøen siden 2022, og elleve øvrige tilfeller siden 2023. Disse nylige tilfellene understreker også alvoret:
- Rødehavet, 2024: Tre kabler kuttet tvert av ved hjelp av ankerslep, resulterte i brutt forbindelse.
- Østersjøen, november 2024: To telekom-kabler skadet som følge av mistenkt sabotasje.
- Geopolitiske trusler: Kinas utvikling av kabelkuttings-utstyr og russisk ubåt-aktivitet understreker faren for statsstøttede aksjoner.

Reparasjonene kan koste mellom 750 000 og 110 millioner dollar per hendelse, med en årlig internasjonal kostnad som overstiger USD 1,2 milliarder. Det at 95 prosent av Norges Internett-trafikk går gjennom undersjøiske kabler, viser også hvor kritisk disse kablene er for oss.
Selv om vi hittil har sluppet det vi kan kalle en full blackout, har norske myndigheter begynt å ta disse truslene på alvor, og Bernt Hellesøe understreker at de gjentatte kabelbruddene viser hvor sårbare vi er, og hvor viktig det er å få på plass et internasjonalt samarbeid om sikring av infrastrukturen.
– Senest i fjor sluttet Norge seg til en internasjonal erklæring om sikkerhet for undersjøiske kabler, og forplikter seg med det til et tettere samarbeid mellom myndighetene og industrien, men det samarbeidet må jo følges opp med faktisk handling, poengterer han.
Så er det også her Unitech Offshore kommer inn, som et norsk industrikompleks kjent for sine innovative løsninger innen offshore-teknologi, som nå satser stort på å bidra til å møte utfordringene fra den hybride krigføringen.
Flytende kommandosentral
– Lokalisert sentralt på vestlandskysten, med fire tiårs erfaring fra offshore-og fornybar-bransjene lanserer vi nå et svært ambisiøst program rettet mot den hybride krigføringen. Målet er å beskytte Norges undersjøiske infrastruktur for energi og kommunikasjon, forklarer Tony Arman.
Som ledd i denne satsingen kjøpte Unitech Offshore i fjor vår kystvaktfartøyet KV «Senja», nå døpt RV «NorthStar», ombygd som Unitechs flytende kommandosentral for undersjøisk kriseberedskap.
– Skipet kommer til å koordinere droner, sensorer og fartøy som settes inn i kampen mot undervanns-sabotasje. Programmet vårt, som støttes av flere industrielle partnere, kombinerer høyteknologisk overvåkning, hurtig innsats og en robust kriseberedskap, tilføyer Hellesøe, og fortsetter:
– RV «NorthStar» vil naturligvis være sentral her. Fartøyet ble i sin tid bygd for å stå imot de barske forholdene i Nordsjøen, og med helikopterdekk og et skrog med is-forsterkning, kommer skipet både til å tjene som flytende hovedkvarter for det undersjøiske forsvaret, kommandosentral, treningsplattform og logistikkbase for operasjonene.
Fra broen ombord kan selskapets eksperter overvåke sensorene, styre dronene og koordinere mannskapene på utrykningsfartøyer med en hastighet på opptil 80 knop.
– «NorthStar» gir oss en enestående anledning til å drifte en mobil operasjonssentral midt ute i Norsdsjøen, som hurtig rekker frem, enten vi snakker om mistenkelige trålere over fiberkabler eller et skadet rør som må sikres, sier Hellesøe.
Her kommer forebyggende overvåkning til å tjene som et førstelinje-forsvar, men som Tony Arman understreker, arbeides det også med adekvate responsmidler.
– Med dette kommer vi til å bidra til at Norge motstår selv de mest sofistikerte hybrid-angrepene til sjøs. Forarbeidet er allerede godt i gang, så nå trenger vi bare de nødvendige lisensene, fastslår han.
Les mer på zephyros.no