Skip to main content
Home » Kystnasjonen » Slik skal fiskehelsen bedres: Et stort steg i rett retning
Kystnasjonen

Slik skal fiskehelsen bedres: Et stort steg i rett retning

Sortering av stamfisk på Vestland, hos Osland havbruk. Foto: Sjømat Norge

Karoline Skaar Amthor har jobbet med fisk og fiskehelse i en årrekke. Nå ser hun endelig effekt av de mange initiativene bransjen har igangsatt.

Det har med rette vært et skarpt søkelys mot fiskevelferden i havbruksnæringen de siste årene. 2023 var et «bunnår» med store problemer både med perlesnormaneter og vintersår. Nå ser pilene ut til å ha snudd. Om det er en trend er for tidlig å si, men bransjen kan konstatere en nedgang i dødelighet i 2024. Tallene kryper og nedover for første halvår 2025. På landsbasis har overlevelsen økt med 7,8 prosent. I de mest utsatte områdene på Vestlandet har man redusert dødeligheten med så mye som 46 prosent.

– Det er veldig gledelig at vi nå ser en bedring. Jeg håper og tror vi nå ser konturene av noe vi har jobbet med i lang tid, sier fagsjef for miljø og helse i Sjømat Norge, Karoline Skaar Amthor.

Karoline Skaar Amthor

Fagsjef for miljø og helse i Sjømat Norge

Karoline har reist land og strand rundt de siste årene. I dag står hun i spissen for Sjømat Norges satsing på fiskevelferd. At det nå er en bedring mener Amthor er tegn på at flere aspekter av problemet håndteres på en bedre måte.

– Å få en god forståelse for årsaksforhold og sammenhenger i biologien tar tid. Vi har over mange år jobbet med å finne tiltak med effekt, og iverksette disse på riktig sted og til riktig tid.

Alle steiner snus

Myndigheter, forskningsinstitutter og næringen har over tid jobbet sammen for å styrke fiskehelsen i Norge. Et samarbeid som flagges som viktig fra alle parter.

– Det har vært helt udiskutabelt at fiskedødeligheten måtte ned, og det har vært nødvendig å ta grep. Måten vi har tatt tak i situasjonen på har vært å jobbe intenst med å kontrollere det man kan ha kontroll på.

I snitt tar det nærmere tre år fra innlegg av rogn til en slakteklar laks. Amthor poengterer at når det kommer til oppdrett av levende dyr vil ikke alle tiltak nødvendigvis gi umiddelbare resultater, selv om rekken av initiativ og tiltak er lang. I tillegg vil utfordringer variere.

Tre pilarer

I arbeidet med å forbedre fiskehelse og fiskevelferd har Sjømat Norge på vegne av bransjen lagt til grunn tre pilarer:

  1. Skape gode holdninger og kultur for ivaretakelse av fiskens helse og velferd i selskapene.
  2. Faglig enighet rundt, og forståelse for hva som er riktige valg i ulike situasjoner.
  3. Etablere gode systemer for å følge opp fisken. Dette innebærer blant annet å vite hva man skal se etter, å sette tiltaksgrense, og iverksette tiltak når situasjonen krever det.

Amthor innrømmer at det har vært heftig å stå midt i kryssilden i de til dels intense diskusjonene som har omhandlet fiskens velferd.

– La det ikke herske noen tvil om at fisken og dens helse og velferd har vår fulle oppmerksomhet.

Sjømat Norge er landsforeningen for fiskeri- og havbruksnæringen. De er Norges største sjømatorganisasjon, og dekker hele verdikjeden fra fjord til bord i norsk sjømatnæring.

Les mer på sjomatnorge.no

Next article