Skip to main content
Home » Kritisk infrastruktur » Fremtidens materiale utvikles i Stavanger
Sponset

Ved CealTech forsker de på nye og sterke materialer, deriblant grafen, som er et materiale med lignende sammensetning og egenskaper som grafitt, ordnet i et sekskant-mønster, med uante bruksområder.

Grafen er det tynneste og sterkeste materialet som noen gang er laget, og daglig leder Jon Are Beukes er ikke i tvil om at dette er fremtidens materiale:

– Grafen har alltid vært rundt oss, men det er først i de siste tiårene man for alvor har sett at det fins mange andre karbonmaterialer enn grafitt og diamant, anvendelig til mange slags formål, sier han.

Jon Are Beukes 

Daglig leder, CealTech 

Medisinsk nytte

– Har du noen eksempler?

– Jeg kan jo nevne sensorer og medisiner. Her har vi blant annet jobbet med å feste målsøkere på grafenflak som injiseres i kroppen. Her brukes ikke grafenet utelukkende til målsøking, men også som transportmedium for medisin. Universitetene i Bergen og Stavanger jobber med nettopp dette, forklarer Beukes.

Vel så spennende er imidlertid CealTechs arbeid med å lage mer energitette batterier, som lader fortere, og forskningen på brenselsceller:

– Sammen med Sintef samt en tyrkisk og en sørafrikansk partner har vi gjennomført et prosjekt der målet har vært å gjøre brenselscellene mer effektive, med tanke på elektrifisering av marin sektor. Alle fartøy har sine sykluser, så her gjelder det å sikre at de har nok energi med seg. Utelukkende basert på batterier ville det utgjøre en svært tung last, så her kan en jo kombinere ladekapasitet og dieselaggregater, og, etter hvert, brenselsceller, sier CealTech-sjefen.

Produksjon på Forus

Dette er blant tingene CealTech har jobbet med å matche opp, og her er grafenets bidrag å konvertere hydrogen til elektrisitet.

– Grunnen til at grafen gjør den prosessen så effektiv, er materialets store overflate og lave vekt i forhold til overflaten, men på dette stadiet i forskningen er det vanskelig å kvantifisere gevinstene. Det gjenstår nemlig for Sintef å utføre noen siste målinger, men la oss si det sånn: potensialet er stort, fastslår Jon Are Beukes, og legger til at resultatene skulle foreligge mot slutten av året.

– Å være først ute med innovative løsninger er ikke alltid like attraktivt, men om vi lykkes, slik det nå ser ut til at vi gjør, vil dette virkelig være fremtiden, også når det kommer til å konvertere solstråler til energi. Spørsmålet blir hvor tilvirkningen av disse materialene skal finne sted, for disse fasilitetene vil innebære mange arbeidsplasser.

CealTech fremstiller sitt grafen på Forus, og dette er grafen av det reneste slag, fremstilt på lisens fra Caltech (California Institute of Technology). Resultatet er grafen av «medical grade».

– Vi ser jo også et visst påtrykk om å etablere batterifabrikker, så drømmen må jo være å få en slik i Rogaland, og her vil jeg skryte av Valinor i Innovasjonsparken, som har valgt å satse på oss, avslutter Beukes.

Next article