Nordområdene er Norges viktigste strategiske region. Økt geopolitisk spenning gjør behovet for en solid beredskap større enn noen gang, og Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har en viktig rolle i dette arbeidet.
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har ansvar for atomsikkerhet, strålevern og beredskap ved radiologiske og nukleære hendelser.
– I nordområdene spiller vi en sentral rolle i kontinuerlig overvåking av miljøet på land, i marint miljø og i luft, samt mat i samarbeid med flere institusjoner i Norge gjennom LORAKON-nettverket. I tillegg har vi en særskilt rolle knyttet til anløp av reaktordrevne fartøy, forteller Markus Ottosen, seksjonssjef for DSAs seksjon for nordområdene.
– Totalberedskapsmeldingen slår fast at Nordområdene er den viktigste strategiske regionen for Norge, så dette er et viktig bidrag til vår totalberedskap, sier han.
DSAs ansvarsområde omfatter radioaktiv forurensing, nukleære hendelser, strålevern og beredskap.
Et kritisk område for sikkerhet og overvåking
DSAs seksjon i nord ble etablert på Svanhovd i Øst-Finnmark for rundt 30 år siden. Etter etableringen av Framsenteret i Tromsø i 2010, som en del av den nasjonale satsingen på forskning og beredskap i nordområdene, ble seksjonen utvidet med kontorer og laboratorier her. Seksjonen har i dag fem ansatte i Tromsø og to på Svanhovd i Pasvik, nær grensen til Russland.
Med økende trafikk av reaktordrevne fartøy i Arktis, blant annet til havnen på Grøtsund i Tromsø, har strålevern og atomberedskapen fått en enda viktigere rolle. DSA driver kontinuerlig overvåking av radioaktivitet og deltar i en rekke øvelser i Norge og Norden for å sikre at vi er rustet til å håndtere mulige ulykker.
– DSA har egne målesystemer og laboratorier for overvåking av radioaktivitet, og vi samarbeider tett med Statsforvalteren, politiet og brannvesenet for å sikre at beredskapen fungerer i praksis, forklarer Ottosen.
– DSA bidrar også til utvikling av beredskapsplaner og deltar i nasjonale og internasjonale beredskapsøvelser.


Radnett – Norges tidlige varslingssystem
En viktig del av DSAs beredskap er Radnett, et nettverk av målestasjoner som kontinuerlig overvåker gammastråling i omgivelsene. Strategisk plasserte måleinstrumenter over hele landet kan raskt registrere eventuelle radioaktive utslipp hvor som helst, inkludert fra Russland.
– Hvis det skulle oppstå en hendelse som involverer radioaktivitet eller et radioaktivt utslipp, vil Radnett umiddelbart fange opp økte strålingsnivåer og varsle oss, sier Ottosen.
DSA overvåker også radioaktivitet i luft, landmiljø, marint miljø og næringsmidler for å følge utviklingen og sikre at befolkningen ikke utsettes for skadelige nivåer av radioaktivitet. Overvåkingen gjøres i samarbeid med blant annet Havforskningsinstituttet og Norsk institutt for naturforskning.
DSAs hovedoppgaver i nordområdene
– Kontinuerlig overvåking av miljøet (land, marint miljø, luft og mat).
– Internasjonalt samarbeid om atomsikkerhet, særlig med de nordiske landene og gjennom Arktisk råd.
– Forskning og utvikling innen strålevern, spesielt i samarbeid med institusjoner på Framsenteret, UiT, NMBU (Ås) og Nord universitet i Bodø.
– DSA bruker teknologi for målinger og overvåking, men utvikler ikke egne systemer for satellittovervåking eller kunstig intelligens. Direktoratet deltar i prosjekter for å videreutvikle våre systemer og implementere ny teknologi.
Matovervåking og trygg mat
DSA driver også det nasjonale laboratorienettverket for måling av radioaktivitet i næringsmidler, LORAKON, sammen med Mattilsynet. Nettverket sikrer at vi har god målekapasitet ved et eventuelt radioaktivt nedfall og overvåker dagens nivåer av radioaktivitet i norsk mat.
– Et eksempel er reinsdyr som beiter på sopp i området som ble rammet av nedfallet fra Tsjernobyl-ulykken i 1986, noe som kan gi økte nivåer at radioaktivitet i kjøttet. Vi holder oversikten over nivåene i norsk mat, sier Ottosen.
Totalberedskapsmeldingen: Økt fokus på nordområdene
I 2024 har Norges beredskap i nord vært et sentralt tema i Totalberedskapsmeldingen. Regjeringen har understreket viktigheten av å sikre kritisk infrastruktur og styrke sivil-militært samarbeid.
– Norge må være forberedt på kriser i nordområdene. Forsvaret alene kan ikke sikre regionen – vi må samarbeide mellom sivile og militære aktører for å være best mulig rustet, sier Ottosen.
For DSA handler sikkerhet ikke bare om teknologi og overvåking – men også om god formidling.
– Vi vil at folk skal vite hva vi gjør og hvorfor det er viktig. Strålevern og atomsikkerhet er grunnleggende viktig for vår trygghet her i nord, sier Ottosen.
DSA er myndighet og kompetanseorgan for atomsikkerhet, all bruk av stråling, for naturlig stråling og for radioaktiv forurensing i miljøet.
For å lese mer besøk dsa.no