Skip to main content
Home » Lokalmat i Norge » Hvordan kan norsk mat være kul igjen?
vegansk mat

Hvordan kan norsk mat være kul igjen?

Foto: Grønn Mat

Claudia Stepien startet etter mangeårig interesse for vegansk mat sitt plantebaserte konsept Grønn Mat i 2020.

Hun erfarte selv hvordan hennes egen kjærlighet for matlaging bare ble desto større da hun i 2017 endret til et vegansk kosthold; for miljøet, dyrevelferd og en mer bærekraftig livsstil. Hun ønsket derfor å skape Grønn Mat, for å kunne inspirere andre til å gjøre det samme.

Vil inspirere andre

Hennes hovedfokus og motivasjon er miljøet. Dette er fordi kloden vår er helt avhengig av at flere velger en grønnere og mer bærekraftig livsstil. Det er også andre viktige årsaker til at flere bør få øynene opp for et grønnere kosthold, både for dyrene og egen helse. Nettopp derfor ønsker Claudia, sammen med Grønn Mat, å inspirere og dermed motivere til at flere velger grønnere i hverdagen.

– Jeg startet grønn mat med et sterkt ønske om å inspirere andre til å spise mer plantebasert og bærekraftig mat i hverdagen. Jeg har alltid likt å lage mat, men da jeg endret kostholdet mitt, ble kjærligheten for matlagingen enda større. En tur til Warszawa og et kafébesøk ble starten på reisen til Grønn Mat. Kafeen jeg oppdaget var utrolig inspirerende, og serverte god plantebasert mat. Dette mattilbudet savnet jeg hjemme, og ønsket å gi Oslofolket samme opplevelsen og smak. Butikkgalleriet Sorgenfri skulle vise seg å bli løsningen på drømmen om å tilby Grønn Mat i Oslo. Jeg syklet forbi denne nydelige butikken og ble helt betatt. Jeg forhørte meg om et mulig samarbeid, og torsdag 25. mai, kort tid etter, stod jeg bak disken på Sorgenfri og laget smoothie bowls. Design, kunst, mat og bærekraft er stikkord for Sorgenfri, og matcher Grønn Mat sine verdier godt, forteller hun.

Bruker sesongbaserte råvarer

– Det er viktig for meg at det jeg leverer til kundene er retter som ikke bare smaker godt, men også ser vakkert ut. Jeg bruker mest mulig sesongbasert mat og menyen vil endre seg etter de råvarene som er i sesong. For å holde det bærekraftig bruker jeg så langt det lar seg gjøre norske økologiske råvarer. I sommer serverte vi vår «Rosa»-bowl, fulle av norske økologiske jordbær, glutenfri hjemmelaget granola og nøttesmør. Smoothien gir assosiasjoner til norsk sommer, barndom, fløte og jordbær. Denne bowlen ble vår signaturrett, og folkets favoritt!

I høst lanserte de en helt ny spennende meny, med ny «Høst»-bowl» med smak av snickers og sjokolade, wraps med hjemmelaget veganpaste for eksempel av rødbeter eller søtpotet, glutenfri og vegansk bakst – og mye mer kommer!

Grønn matkasse

– 6. oktober lanserte vi, sammen med Dyrket, Grønn Matkasse med plantebaserte oppskrifter og økologiske råvarer i sesong. Med disse oppskriftene ønsker vi å ta oss nærmere naturen, tilbake til jorden. Måltider laget med Grønn Mat sine oppskrifter skal gi deg sunne, næringsrike, økologiske, plantebaserte og ikke minst smakfulle matretter, både til frokost, lunsj og middag. Matkassen vil bestå av tre plantebaserte måltider med lokale økologiske råvarer i sesong, og vil leveres med lite eller ingen emballasje, forteller Stepien.

Av Grønn Mat

Next article