Skip to main content
Home » Norsk innovasjon » Design for et bedre helsevesen
Sponset

Produkt- og industridesign er muligens ikke det første vi forbinder med helseinnovasjon, men det jobbes iherdig med innovative løsninger i Sagveien 23C i Oslo, for å møte framtidens helseutfordringer.

Produkt- og industridesign-selskapet K8 industridesign, som feirer 25 år i april, sysselsetter i dag seks industridesignere og ingeniører fra Belgia, Skottland og Norge.

– Ingen dag er lik, og vi jobber med hele spekteret av produkter og tjenester i samfunnet, fra urbane miljøer, som elektriske ferger, skiltprodukter for Ruter, lys og mobillading for flyktninger, til små engangs medtech-produkter i store volumer, forteller CEO, partner og industridesigner Marius Andresen.

Marius Andresen

CEO, partner og industridesigner i K8 industridesign

– I bunnen ligger det jo et ønske om å forbedre samfunnet og livene til mennesker, gjennom utforming av produkter, fysiske og digitale, som kanskje skal brukes av millioner av mennesker, og spesielt krevende og morsomt er arbeidet med helserelaterte produkter, fortsetter han.

Pop-up intensivavdeling

– Med en verdensbefolkning som består av stadig flere eldre, trenger vi gode løsninger, ikke bare digitale, men også fysiske produkter og tjenester, som skal dekke behov og utfordringer folk ikke har hatt tidligere i livet, på en god og verdig måte.

– Det fins mye bra, men vi ser hele tiden etter måter å gjøre dem bedre og rimeligere, og her kan vi designere, sammen med teknologer, forskere og dyktige forretningsfolk, få til mye, forklarer Kevin Geers, senior designingeniør og partner.

Kevin Geers

Senior designingeniør og partner i K8 Industridesign

– Et eksempel er samarbeidet med ZP i Horten for Danske Exhalation, hvor elektrokjemiske sensorer måler kols. Andre eksempler er en bryststropp-basert blodtrykksmåler for Aidee, hvor vi bygget et tyvetalls fungerende prototyper til et forskningsprosjekt med Sintef og OUS, og for ExAC en simuleringsdukke for aortakompresjon, sier Kevin.

– Her må jeg nesten også nevne pop-up-intensiv-sengeposten vi laget i laben vår under pandemien, der helsepersonell kunne komme og simulere prosedyrer og bruk av forskjellige produkter, etter ønske fra kundene. Siden vi ikke fikk tilgang på sykehusene, laget vi vår egen løsning på huset, og inviterte helsepersonell hit. Vi fikk låne forskjellig kassert utstyr fra OUS, slik at settingen ble så autentisk som mulig. Og det funket, i mangel av et ekte miljø. Det gjelder bare å tenke utenfor boksen, som jo er jobben vår.

Siliconhette for nål-løs ekstrahering av medikament fra glassampuller. Foto: Rabmed/ ampuseal, K8 industridesign AS
ExAC øvingsdukke for aortakompresjon, Exac Fredrikstad. Foto: Exac, K8 industridesign AS
Inflammacheck KOLS-måler, for Exhalation Technology, Danmark, sammen med Zimmer & Peacock,
Horten. Foto: Exhalation/zp, K8 industridesign AS

Plastseminar

I helsesektoren går det mye i plastmaterialer, og 3. mai er K8 med å arrangere et seminar om plast i medtech på Forskningsparken i Oslo.

– Her kommer deltagerne til å møte et knippe nordiske spesialister innen produksjon, materialer, kontrollmåling, kvalitetssikring og det regulatoriske. For oss er dette en måte å følge opp våre klienters behov, fra utvikling og produksjon, til produktene er ute hos kunde. For produktene skal ikke bare være brukervennlige, men også miljøvennlige, sier Marius.

– Helsevesenet er en av de virkelig store forbrukerne av engangsprodukter. Vi provoserer litt med å kalle seminaret Fantastic Plastics, men plast er fortsatt et overlegent materiale, og det er ingen gode alternativer enn så slenge, og slett ingen fasitsvar på alternative løsninger. I tillegg vil vi diskutere de bærekrafts-muligheter som ligger i valg av rene energikilder, i økonomi-modeller og livsløp, for bærekraft er åpenbart mer enn bare klima og miljø.

– Vi må også benytte sjansen til å skryte av Norway Healthtech og andre organisasjoner, som Aleap, Forskningsparken og Veksthuset for verdiskaping UiO, som alle har til felles mål å utvikle kompetanse, et økosystem og samarbeidsarenaer, nasjonalt og internasjonalt, for personer, bedrifter og det offentlige som jobber med helse og medtech, og K8 er opptatt av å utvikle og beholde kompetanse i landet.

– Det er viktig av flere årsaker, har vi ikke kompetente mennesker, om det er designere, forskere eller produksjonsmiljøer, i Norge, må bedriftene finne den kompetansen i andre land, og vi går glipp av å bygge lokalt økosystem innen medtech, presiserer Marius, som ser for seg en felles nasjonal og designdrevet medtech-visjon.

Next article