Skip to main content
Home » Power of Oslo » Oslo som Norges omstillingsmotor
Power of Oslo

Oslo som Norges omstillingsmotor

For å styrke sin posisjon som en innovasjonshovedstad, vil Oslo fortsette å satse på bærekraftig vekst, internasjonalt kapital og en dynamisk gründerkultur. Foto: Kristoffer Hunstad

De siste tiårene har Oslo vært en drivkraft i Norges arbeid med å diversifisere økonomien, styrke motstandsdyktigheten og presentere en ny identitet for verden.

Som Europas fjerde raskest voksende hovedstad det siste tiåret har Oslo utnyttet sine ressurser og styringsfordeler til å utvikle en mer variert økonomi, bli en arena for kultur og kreativitet, en grønn hovedstad og et knutepunkt for innovative oppstartselskaper og vekstbedrifter. Underveis har Oslo begynt å innta en spesiell rolle globalt som en by som leder, baner vei og inspirerer.

Oslo er nå godt i gang med sin neste utviklings- og investeringssyklus, i en ny æra preget av global konkurranse og spesialisering.

Siw Andersen 

Administrerende direktør, Oslo Business Region 

Et dynamisk og voksende økosystem

Startup- og scaleup-miljøet i Oslo har vokst betydelig det siste tiåret. Med over 3 000 selskaper på plass, som sysselsetter over 24 200 høykompetente mennesker, er byen en grobunn for innovasjon. Disse selskapene opererer innen klima og energi, byutvikling, og helse og livsvitenskap, støttet av investorer, akseleratorer og offentlige initiativer. 

90 prosent av alle vekstbedrifter i Norge er lokalisert i Oslo, og en viktig faktor bak Oslos voksende oppstartsmiljø er tilgangen til investorer og kapital. I 2024 ble det investert 1 milliard USD i det norske økosystemet, hvorav 653 millioner i Oslo, og 60 prosent av dette kom fra internasjonale investorer. Suksesshistorier som Kahoot!, Remarkable og Cognite viser hvordan Oslo kan fostre høyvekstselskaper med globalt potensial.

Foto: Kristoffer Hunstad

Oslo kommunes satsing på startups og innovasjon

Oslo kommune anerkjenner viktigheten av et sterkt startup-økosystem og arbeider for å skape gode rammebetingelser for gründere. Flere initiativer fra kommunen har som mål å fjerne barrierer, tiltrekke internasjonale talenter og styrke byens attraktivitet som en gründerby. 

Offentlig-private partnerskap og tilskuddsordninger gir gründere viktige ressurser for å teste, utvikle og skalere sine ideer raskere. SmartOslo gir vekstbedrifter muligheten til å teste løsninger med byen, gjennom Innovasjonsprogram Oslo tildeles det midler til prosjekter som bidrar til å løse de viktigste næringspolitiske utfordringene for Oslo, og Kompetansespor-pilot begynte fra et samarbeid i Oslo. I tillegg viser investeringer i infrastruktur, som de tre innovasjonsdistriktene Oslo Science City, Hovinbyen Sirkulære Oslo og Punkt Oslo, byens forpliktelse til å bli en innovasjonshub.

Veien videre

For å styrke sin posisjon som en innovasjonshovedstad, vil Oslo fortsette å satse på bærekraftig vekst, internasjonalt kapital og en dynamisk gründerkultur. Ved å støtte et sterkt økosystem driver Oslo ikke bare Norges økonomiske omstilling fremover, men posisjonerer seg også som en ledende by for bærekraftig og nyskapende næringsutvikling.

FAKTA

Oslo Business Region jobber for å tiltrekke internasjonal talent og kapital til Oslo for å bygge det startup- og innovasjonsøkosystemet. 

De driver Oslo Innovation Week (20-24 oktober), den største samlingen av innovasjonsøkosystemet i Norge med over 80 arrangementer fylt med nasjonale og internasjonale investorer, gründere og de som er over gjennomsnittlig glad i teknologi.

Les mer på oslobusinessregion.no

Next article