Skip to main content
Home » Fremtidens industri » Kompetanse og samarbeid – Norges vei til fremtidens industri
Fremtidens industri

Kompetanse og samarbeid – Norges vei til fremtidens industri

Gaute Knutstad, Spesialrådgiver, Avdeling Industriutvikling, Siva - Selskapet for industriutvikling. Foto: Siva SF

Innovasjon, bærekraft og digitalisering blir avgjørende for å sikre norsk industris konkurranseevne i en uforutsigbar og globalisert verden. For å lykkes må vi utvikle smarte og grønne løsninger, ta i bruk ny teknologi som Industri 4.0, digital tvilling og kunstig intelligens, og kontinuerlig forbedre prosesser og produkter.

Teknologiutvikling, innovasjon og kontinuerlig forbedring er ikke nytt for industrien, men Industri 4.0 øker tempoet og kraften i denne utviklingen.Det som gjør dagens utvikling annerledes enn tidligere, er hvordan sensorikk og Internet of Things (IoT) kobler tidligere individuelle teknologier sammen til enhetlige virtuelle-fysiske systemer. Industrien består i dag ofte av både digitale og fysiske produksjonslinjer. Mer enhetlige og integrerte systemer gir mulighet for kontinuerlig digital overvåking og ytterligere forbedring og innovasjon. Riktig brukt kan kunstig intelligens sortere store mengder produksjonsdata og gi en visuell tilstand av produksjonen i sanntid. Smarte teknologikoblinger åpner for nye forretningsmodeller og tettere samarbeid i verdikjedene. Samtidig utfordrer de datasikkerheten og skillet mellom ordinær og ondsinnet datatrafikk. 

Norges styrke

I dag er både kunnskapen om og tilgjengeligheten til ny, rimelig teknologi raskt tilgjengelig for alle. Innsikten i hvem som benytter hvilke teknologier, er blitt allemannseie. Effekten av å investere i ny teknologi alene, er dermed et kortvarig konkurransefortrinn.

Det som virkelig skaper verdi, er evnen til å integrere teknologien i produksjonssystemet og til å bruke og utnytte teknologien mer effektivt og smartere enn konkurrentene. Dette handler om organisatorisk kompetanse, og her har Norge en fordel. Denne kompetansen er nemlig forankret i det gjeveste vi har – den norske arbeidslivsmodellen. Industriens evne til å integrere ny teknologi krever nemlig ikke bare tilgang og teknisk innsikt, men også lederskap og medarbeiderdrevet innovasjon basert på tillit, involvering og et kollektivt strategisk samsyn. Ikke minst er det avgjørende å satse på både omskolering og etterutdanning for å sikre norsk konkurransekraft i fremtiden.

Unike konkurransefortrinn

De industrielle miljøene på Raufoss, Kongsberg og Osterøy, som inngår i Sivaordningen Norsk katapult, har alle vist sin evne til å bruke teknologi bedre og smartere enn internasjonale konkurrenter. Disse miljøene er såkalte katapulter (industrielle testfasiliteter), som betyr at bedrifter fra hele landet kan dra nytte av den industrielle ekspertkompetansen og de teknologi -og testfasilitetene de tilgjengeliggjør.  Her har norske industribedrifter en unik mulighet til å lære av de beste og tilegne seg varige konkurransefortrinn.

Norsk industri kan ikke konkurrere på pris alene, men vår kompetanse og evne til samarbeid er unike konkurransefortrinn i fremtidens industri.

Next article