Skip to main content
Home » Vekst i Vestland » Bømlo Folkehøgskule – fantastiske minner for livet
Sponset

Jeg likte meg så godt på Bømlo at jeg like godt fortsatte som miljøarbeider på skolen, forteller Elias (23), som selv gikk Fokus Afrika – en av de mange populære linjene ved Bømlo folkehøgskule.

Elias Thorsen

Miljøarbeider

Bømlo Folkehøgskule ligger helt uti havgapet midt på øya Bømlo i Hordaland mellom Bergen og Stavanger. Fra internatene er det utsikt mot sjøen, og fra sjøhuset er det kort vei ut på havet med båt eller kajakk. Bømlo har siden 1983 tatt imot elever som ønsker å oppleve et annerledes og spennende skoleår.

– Det er mange grunner til å velge folkehøyskole, sier Eva Engevik, lærer ved linjen Mat & Barista og Mat & Bærekraft. Noen har planen klar og vet hva de vil bli, mens andre ønsker en pause fra eksamensstress og bruke året til å tenke på hva de vil gjøre videre. De fleste kommer alene og det er det beste utgangspunktet.

Eva Engevik

Lærer ved linjen Mat & Barista og Mat & Bærekraft

Foto: Bømlo FHS
Foto: Bømlo FHS

Det beste er måten man blir kjent med alle på

Elias Thorsen kom til Bømlo i 2022 og kjente ingen.

– Jeg gruet meg litt til det å møte nye mennesker og kanskje ikke passe inn, men det var ingen grunn til bekymring. Alle var veldig imøtekommende, og vi ble godt kjent, både lærere og elever, forteller Elias.

Elias valgte fokuslinjen Afrika, som er for deg som lurer på hvordan verden egentlig fungerer. En fem ukers tur til Kenya, Uganda og Tanzania viser deg blant annet kontraster mellom rikdom/slum og jordhytter/hvite strender på Zanzibar, og er en tur du sent vil glemme.

– Turen med Afrika-linjen lærte meg mye, forteller Elias, som også fikk seg en Afrika-tur som miljøarbeider ved skolen. Da ble han med friluftslivsklassen, og opplevde alt fra strikkhopp og fallskjerm til snorkling og safari.

– Men noe viktig jeg også lærte meg, var hvordan jeg skal ta meg selv litt mindre seriøst, og ikke være så redd for å drite meg ut. Det er jo egentlig ikke så farlig.

Et lite stykke paradis, Bømlo Folkehøgskule ligger helt ute i havgapet i Vestlandets vakreste skjærgård. Foto: Bømlo FHS

Vi får fram det beste i deg

Trygt og nært, vilt og eksotisk. Lokalt og globalt. Glede og alvor. Læring og friår: På Bømlo folkehøgskule velger du to linjer og får en unik mulighet til å omfavne mangfoldet i deg selv og verden rundt!

En smak av Italia

Er du nysgjerrig på andre matkulturer og kunne tenke deg å lære om det italienske kjøkken? Da er linjen Mat & Barista noe for deg. Studiet inneholder nemlig en tre ukers studietur til Italia. Eva Engevik har jobbet på Bømlo i 15 år og er ikke lei.

– Jeg klarer ikke si hva som er best med å jobbe på Bømlo. Det er jo noe nytt hvert år og nye elever som vi blir godt kjent med. Noe av det jeg synes er fint med å reise på tur, er at det styrker samholdet i klassen.

Hun minnes ivrige elever fra forrige linjetur, der reisefølget lærte om mat og hjalp til på en gård i Sør-Italia. Besøk hos oliven- og parmesanprodusenter, og ikke minst mange gode smaksopplevelser, var også en del av reisen – som foregikk med tog.

– Vi legger vekt på mat og kultur, men har også fokus på miljø og bærekraft. Det er derfor vi reiser med tog og bor variert. Målet er å komme tett på den italienske kulturen, forteller Eva.

Nytt av året – velg to linjer

Nytt i år er at du kan velge to linjer isteden for en, forteller rektor Magne Flokenes avslutningsvis.

Magne Flokenes

Rektor

– Nå kan du velge en A-linje med linjetur på høsten og en B-linje med linjetur på våren. Linjer og turer spenner fra vilt og eksotisk til trygt og nært. Dermed kan du velge en linjekombinasjon som gir stor variasjon, eller to linjer som i større grad rendyrker interessene dine.

NYTT LINJEKONSEPT

Du som begynner på Bømlo Folkehøskule høsten 2024 får velge to linjer i ett og samme skoleår. Du velger én A‑linje med linjetur på høsten og én B‑linje med linjetur på våren.

A-linjer
• Fokus Afrika
• Friluftsliv – Sør-Afrika
• Idrett & bistand – Thailand
• Sykepleie & helse – Gambia
• Mat & barista – Italia
• Teknologi – California

B-linjer
• Fokus Balkan
• Friluftsliv hav – Sverige
• Idrett & helse – La Santa
• Frivillig innsats – Norge/Danmark
• Mat & bærekraft – Roadtrip Vestlandet
• Innovasjon & entreprenørskap – Norge

Les mer på bomlo.fhs.no

Av Cathrine Naglestad

Next article