Skip to main content
Home » Vekst i Nord-Norge » Hav og sjømat setter preg på Tromsø i juni
Sponset

Gjør deg klar for et yrende liv i Tromsø-gatene den første uken av juni. Da samles både forskere, næringsliv, politikere, sjømat-entusiaster og publikum, for å markere FNs internasjonale dag for verdens hav.

Sjømatfest går av stabelen alt mandag 2. juni, med avslutning påfølgende lørdag, mens havkonferansen Blått kompass finner sted i Havneterminalen onsdagen og torsdagen, midt oppi all feiringen av havets delikatesser, med streetfood-marked, underholdning, festivalcruise – og mengder av smaksopplevelser. I tillegg blir det Vitenbar i samarbeid med Framsenteret, og Arctic Frontiers inviterer til et åpent arrangement – begge deler på Amtmannens.

Det er Senter for hav og Arktis ved UiT Norges arktiske universitet som står som arrangør av Blått kompass, og senterets konstituerte direktør Sigri Stokke Nilsen er overbevist om at disse dagene har mye å by på:

– Her kan besøkende forvente et Tromsø som yrer av liv, med aktiviteter knyttet til sjømatprodukter, så vel som foredrag og diskusjoner om havrelaterte spørsmål, lover hun.

Sigri Stokke Nilsen

Konstituert direktør, Senter for hav og Arktis

Tettpakket program

– Vi er veldig glade for et enda tettere samarbeid med Blått kompass og UiT, og at vi sammen kan invitere til en havuke i Tromsø. Alle som er glade i havet og sjømat bør finne veien til Havneterminalen disse junidagene, istemmer Christine Kristoffersen Hansen, som leder Sjømatfest.

– I tillegg til mye spennende innhold på konferansen, byr vi i Sjømatfest på en rekke ulike arrangementer. Blant annet Smaken av framtida, hvor vi fokuserer på framtidsføde til både hode og mage, Tørrfisk og tango med Bjørn Tomren, med mat fra norske og italienske kokker – og marked med konserter, barneaktiviteter, sjømat-tilberedning og masse deilig streetfood, fortsetter hun.

Marit Rein og Christine K Hansen i Sjømatfest. Foto: Marius Fiskum

– Hvilke mål har dere for denne uken?

– For oss er nok det viktigste å gi publikum faktabasert kunnskap om mange aspekter ved havet og havnæringene, forteller Nilsen, mens Sjømatfests tilnærming kanskje er en litt annen, skal vi tro Hansen:

– Gjennom festivalen i juni og ulike aktiviteter året rundt, ønsker vi å bygge kunnskap, skape stolthet og spre sjømat-glede. Årets festival blir den fjerde i rekken. Tidligere har vi hatt opp mot 10 000 besøkende, og det står vel ikke til å nekte at vi håper på godt besøk, gode opplevelser og god stemning i år også, sier hun.

Nord-Norge går foran

Senter for hav og Arktis gjennomførte i 2024 en undersøkelse, der 200 respondenter fra havnæringene uttalte seg om samarbeid og konflikt i bransjen.

– Undersøkelsen avdekket at det fins konflikter mellom havnæringene, spesielt mellom fiske/fangst og havbruk, men det kom mange forslag til hvordan konfliktnivået kan tas ned, for eksempel ved hjelp av reguleringer, dialog og kunnskap om hverandres næring, og nettopp det understreker behovet for konferanser som Blått kompass, understreker den konstituerte direktøren.

– Her tror jeg Norge og vår region kan være helt i front på å identifisere konfliktene, og ta i bruk virkemidler for å løse konfliktene, og går vi riktig frem, kan disse virkemidlene også komme til nytte på verdensbasis.

4. og 5. juni setter forskere, næringsliv og politikere hverandre stevne i Havneterminalen. Foto: Jørn Berger Nyvoll

Nilsen er heller ikke er i tvil om at Nord-Norge spiller en avgjørende rolle i arbeidet med å sikre landet og verdens matforsyning – og for å sikre bedret forvaltning av de marine ressursene, med støtte fra Sjømatfest-sjefen Hansen:

– Tromsø er en by i hjertet av sjømatproduksjonen i landsdelen. Det går en stolt linje fra merdekanten og fiskerne, via dyktige tilvirkere, til forsknings- og utviklingsmiljøene – og like frem til matfatet og kreative kokker og deres sjømat-kunst, mener hun.

– Tromsø er også vertsby for viktige organisasjoner og forvaltningsorganer med nasjonalt ansvar. Landsdelen vår har dermed alle forutsetninger for å ta en lederrolle, både når det kommer til verdens matforsyning og forvalting av de marine ressursene avslutter Hansen.

Havkonferansen Blått kompass

4.–5.juni 2025

Next article