Skip to main content
Home » Vekst i Innlandet » Meglernes beste tips til kjøp og salg av hytte
hytte

Meglernes beste tips til kjøp og salg av hytte

Foto: Lars Skåre Storheim

Har du planer om å kjøpe deg hytte i nærmeste fremtid? Eller vurderer du kanskje å selge? Vi har snakket med tre meglere om hva det er viktig å tenke på når du skal velge hytteområde, og ikke minst enkle tiltak du kan gjøre for å øke sannsynligheten for at salget går i boks.

avatar

Stig H. Svartor

Eiendomsmegler MNEF, PrivatMegleren Lillehammer svarer

Foto: privat

1. Fortell kort om området

Privatmegleren Lillehammer sitt område omfatter mange flotte destinasjoner. Vi dekker Sjusjøen, Nordseter, Kvitfjell, Hafjell, Skei og Gålå. Alle destinasjoner kan tilby vinteraktiviteter og sommeraktiviteter, og vi ser en økt bruk av fritidseiendommene hele året. I vårt område er det cirka 19 000 registrerte hytter (ifl. SSB). I tillegg er det mange regulerte tomter, samt nye felter under regulering. Kommunene er generelt positive til hyttebygging, og de ser jo at dette genererer store inntekter både til kommunen og til lokalt næringsliv.

2. I form av vekst i området – hva kan regionen tilby?

Regionen har et mangfold av tilbud, hele året. De destinasjonene vi dekker er stadig i vekst med nye hyttefelt, utvikling av løypenett, alpinbakker og serveringstilbud. Lillehammer ligger sentralt til i forhold til alle destinasjonene og er landskjent for sin hyggelige gågate med mange hyggelige kafeer, butikker og god atmosfære. I tillegg ligger Øyer og Ringebu sentralt i forhold til Hafjell og Kvitfjell. I Øyer er det Vinterparken, Hunderfossen Lekeland, Lilleputthammer og Nermo Golfbane. Ringebu kan tilby et flott jakt- og turterreng, pilgrimsvandring, og ridning. På Skei finner man også et flott turterreng sommer som vinter, en flott golfbane, tennisbaner, samt hyggelige serveringsteder.

3. Hva skal man tenke på når man skal selge hytten sin?

Det er viktig å tenke på at man rydder unna unødvendige ting og møbler. Mange har mye pyntegjenstander som ofte har vært overskuddsting hjemmefra, i tillegg til at man ofte har mye møbler. Vi anbefaler, og bruker som oftest, fotostyling før salg. Det går kort og godt ut på at vår stylist går inn noen timer før fotografering, og rydder og skifter ut puter, rer opp senger, dekker ofte på spisebord med dekketøy, setter inn planter, også videre. Dette ser vi fungerer veldig bra. Andre ting man bør tenke på er at det generelt er godt ryddet både inne og ute. Hvis man selger på vår/sommer/høst bør man rydde godt på eiendommen, gruse opp adkomsten hvis det er lite grus, passe på at hytte er beiset hvis det er behov for det.

Hvis det er gjenstående arbeid på hytta, bør det utføres før salg da en kjøper gjerne leter etter mangler for å få kjøpt hytta billigst mulig. Hvis det er nye hytter, gjennomfører vi alltid fullstyling av hytta. Kjøp av hytte er ofte styrt av følelser, og det er viktig å treffe dette hos en kjøper. Det er litt forskjell på disse følelsene hos menn og kvinner. Menn ser gjerne på det tekniske og at det er stor nok smørebod. Kvinner ser oftest på planløsning, at hytta ser fin ut og at man får «godfølelsen». Dette var litt enkelt forklart, men prinsipielt så er det ofte slikt.

avatar

Petter Birkrem

Eiendomsmegler MNEF/Partner, PrivatMegleren Ullevål

Foto: Erlend Gjertsen

1. Fortell kort om området

Trysil er Norges desidert største alpindestinasjon, med størst snøproduksjonsanlegg. En populær helårsdestinasjon
som kan by på friluftsopplevelser for store og små i naturskjønne omgivelser. Perfekt for den aktive familien. Det er cirka 210 kilometer til Oslo. Skisesongen i Trysilfjellet varer fra november til mai, og området er svært snøsikkert. 71 kilometer nedfarter binder sammen tre sider av fjellet til et innholdsrikt og variert alpinanlegg, hvor halvparten av nedfartene er i lunt skogsterreng og på fjellet, samt mange sorte bakker for de drevne. Barn har tre egne barneområder med bakker og aktiviteter.

2. I form av vekst i området – hva kan regionen tilby?

Trysil er største stisykkeldestinasjon i hele Skandinavia, og byr på magiske sykkelopplevelser for både store og små, nybegynnere og ekstremsyklistene. Denne utvides videre de neste årene også. 22. desember 2019 åpnes Scandinavian Mountains Airport som vil frakte turister til blant annet Trysilfjellet. Her vil svært mange nye gjester strømme til Trysils fasiliteter. I tillegg bygges det videre ut flere store leilighetskomplekser hvor det blir nye moderne leiligheter for salg og til leie. Solide Skistar som eier og driver alpindestinasjonen er flinke til å investere for videre økning i Trysilfjellet.

3. Hva skal man tenke på når man skal selge hytten sin?

Når en skal selge hytta, bør en først og fremst velge en megler som er kjent i område og som har solgt mye der du skal selge. Dette gjør at du får den megleren som kjenner markedet godt, og som høyst trolig har mange interessenter i sin portofølge. Hytta bør ryddes og vaskes ned sånn at førsteinntrykket er best mulig når interessentene kommer. Videre er det lurt å ta et strøk beis utvendig hvis det er nødvendig. Da virker hytta mer vedlikeholdt. Styling av hytte innvendig er også en ting som bør vurderes på enkelte hytter. Dette er like viktig ved salg av fritidsbolig som ved boligsalg.

avatar

June Merete Langeland

Eiendomsmegler MNEF, daglig leder / faglig leder / partner, PrivatMegleren Hallingdal

Foto: privat

1. Fortell kort om området

Privatmegleren Hallingdal dekker hele Hallingdal som består av i alt seks kommuner. Kommunene er Flå, Nes/Nesbyen, Gol, Hemsedal og Hol/Geilo, som til sammen har cirka 20.000 innbyggere, og er alle store hyttekommuner med cirka 20.000 hytter. Hallingdal har historisk sett vært en av de største og mest attraktive fritidsdestinasjonene for folk, og utviklingen har bare fortsatt. Den største utbyggingen begynte på midten av 1990-tallet, og har fortsatt frem til i dag, og ser ikke ut til å stoppe.

2. I form av vekst i området – hva kan regionen tilby?

Hallingdal har noe for enhver smak når det gjelder fritidsaktiviteter. Her kan du fylle dagene alle årstider i fantastisk natur. Alle kommunene har tilbud som alpint, langrenn, kiting, sykling, toppturer, rafting, fisking, golf, ridning, jakt – for å nevne noen. Det er åtte store alpinanlegg og flere mindre trekk i Hallingdal, cirka 2000 kilometer med langrennsløyper, fire golfbaner, og et rikt mangfold av sykkelstier med ulik vanskelighetsgrad. Liker man å fylle dagene med andre typer aktiviteter, er Langedrag, Bjørneparken, Tropicana badeland, Hallingdal Feriepark, Hallingdal Museum, Stavkirkene og Gardnos Meteorittpark verdt et besøk.

3. Hva skal man tenke på når man skal selge hytten sin?

Det viktigste når du skal selge hytten er at det blir ryddet både ute og inne, slik at den fremstår best mulig før fotografering og visning. Trenger hytten et strøk med beis kan det være lurt å beise før salg. Dette vil gi den et løft og den vil fremstå mer vedlikeholdt, noe som igjen vil kunne påvirke en aktuell kjøper til å ta den endelige avgjørelsen om å kjøpe. Bilder har mye å si ved utarbeidelse av prospekt og annonser, og vi bruker veldig ofte fotostyling. Ved fotostyling blir stylisten med fotografen på fotografering for å oppnå de beste bildene.

Next article