Skip to main content
Home » Vekst i Innlandet » – Kombinasjonen av læring og samhold vil jeg aldri glemme
Sponset

Tora (20) og Gry (37) begynte begge på Toten Folkehøgskole i fjor – Tora som elev og Gry på kjøkkenet. Dette markerte begynnelsen på deres livslange vennskap.

– Å forberede alle måltidene, fra frokost til kvelds, gir meg en unik mulighet til å bli kjent med studentene her. Ungdommenes engasjement og kreativitet er både inspirerende og energigivende, sier Gry Iren Alstad Sundbakken, assisterende kjøkkensjef ved Toten Folkehøgskole på spørsmål om hva hun liker best med jobben sin.

Sundbakken, som har kokkebakgrunn fra eldreomsorgen, begynte på skolen sommeren 2022, tiltrukket av det gode miljøet ved skolen, som ligger i Lena, sentralt i Mjøsregionen.

Skolen befinner seg cirka 15-minutters kjøretur fra Raufoss, og er en mellomstor folkehøgskole med 72 elever fordelt på seks studieretninger og 22 valgfag.

– Det å møte elevene fire ganger daglig i kantina og undervise 14 av dem i matfag ukentlig i små klasser, gjør at vi kan bygge sterke bånd, utdyper 37-åringen.

–Ingen hierarki

Sundbakken får støtte av Tora Haldorsen Bech fra Alta, som nå er førsteårsstudent i medisin ved Universitetet i Tromsø. Fra telefonen i “Nordens Paris” trekker hun frem, i likhet med Sundbakken, det nære forholdet mellom elever og ansatte som et av de aspektene hun satte aller mest pris på under sitt ettårige opphold på skolen.

Da Tora og Gry begynte på Toten Folkehøgskole forrige sommer, var de lite klar over at dette skulle bli starten på et uventet, men dypt vennskap. Foto: Toten Folkehøgskole

–Jeg likte veldig godt at det ikke var et hierarki der, noe som gjorde det enkelt å nærme seg lærerne og bli venner med dem, sier hun og fremhever spesielt sitt nære forhold til Sundbakken for å illustrere dette.

– Gry var en av de ansatte jeg ble best kjent med, og jeg ser veldig frem til å se henne igjen, sier Bech som gikk ett av to mulige år på Kina-Japan-Korea-programmet, med fordypning i et av språkene.

Nært bånd

Både Sundbakken og Bech forteller at de ofte møttes på skolens kantine, selv når det ikke var matservering. De kunne for eksempel prate om livet og utveksle erfaringer om temaer utenom det faglige.

– Jeg husker godt at Tora var den første til å møte opp på min aller første time. Så kom hun ofte på besøk på kjøkkenet for å snakke med oss. Da jeg måtte ta farvel med henne, ble det noen tårer så vi gleder oss enormt til å se henne igjen, smiler Sundbakken.

Velkommen til
Toten folkehøgskole!

Asiatur gjorde inntrykk

Imidlertid så er det skolens faglige innhold som inspirerer studenter fra hele landet til å gå der. For Tora Haldorsen Bech gjorde Øst-Asia-turen, som er en årlig begivenhet for Kina-Japan-Korea-linja, spesielt inntrykk.

– Det var en helt ny og annerledes opplevelse, spesielt turen til Korea. Å se de vakre bygningene i Seoul og utforske markedene var stort, sier hun og beskriver opplevelsen som både tøff og givende.

På besøk

I skrivende stund forbereder medisinstudenten seg til et gjenbesøk på skolen, noe som ikke er uvanlig for tidligere elever.

– De fleste av de jeg gikk med i fjor, går fortsatt andreåret der. Så det å møte de jeg har delt så mange gode stunder med – og tilbringe flere dager sammen – blir stas, legger hun til.

Bildtekst: Da Tora og Gry begynte  på Toten Folkehøgskole forrige sommer, var de lite klar over at dette skulle bli starten på et uventet, men dypt vennskap. –Dette er bare et eksempel på hvordan tonen her er. Det er ikke noe hierarki, og de ansatte her er opptatt av å være tilgjengelige, sier Tora Haldorsen Bech som nå studerer medisin ved Universitetet i Tromsø.

Søk om plass på Toten folkehøgskole!

Vi kan tilby:
– Et trygt, godt og morsomt skolemiljø
– Studieturer i inn- og utland som en del av undervisningen
– 22 valgfag
– Nyoppusset skole (2017)
– God, sunn og variert mat

Les mer og søk plass på toten.fhs.no

Av Kristian Mendoza

Next article