Skip to main content
Home » Vekst i Innlandet » Jobber for å øke mangfoldet i teknologibransjen
Vekst i Innlandet

Jobber for å øke mangfoldet i teknologibransjen

ODA-Nettverk Innlandet har akkurat arrangert et nettverkstreff om innovasjon og digital sikkerhet i Gjøvik Cyber City. Foto: Oda-Nettverk

Teknologien har de siste årene fått en helt ny rolle i de fleste bransjer, samtidig som den har makt til å definere fremtiden og hvordan vi skal forvalte data.

Forskjellige mennesker ser forskjellige muligheter og løsninger, og vi reflekterer både bedre og bredere når vi har mangfold blant de som utvikler morgendagens teknologiske løsninger, sier Kine Dahl, styreleder i ODA-Nettverk.

Kine Dahl

Styreleder i ODA-Nettverk

ODA Nettverk jobber for å øke mangfoldet i teknologibransjen, og for å øke kvinneandelen og bedre kjønnsballansen i lederposisjoner.

ODA-Nettverk har jobbet for mer mangfold i teknologibransjen i snart to tiår.

ODA-Nettverk ble stiftet for nærmere 20 år siden av en gruppe kvinner som savnet et fellesskap og rom for sparring med andre kvinner i bransjen. Mye har skjedd siden den gang og nettverket har utviklet seg fra å bestå av et knippe frivillige, til å være over 100 frivillige kvinner og menn i 2024.Vi ser at kvinner i tech stort sett er veldig fornøyd, men at de ønsker et nettverk av kvinner og likesinnede der de kan dele erfaringer og bli inspirert sammen, sier Dahl. Derfor arrangeres det nettverkstreff én gang i måneden. De har også et mentorprogram, Girl Tech Fest, og de arrangerer den årlige Inspirasjonsdagen i Oslo. I tillegg kårer ODA-Nettverk hvert år Norges 50 fremste kvinner i tech, i samarbeid med Abelia. – Det er masse bra damer som jobber i tech, og vi ønsker å løfte frem en bredde av talenter og gode rollemodeller, sier Dahl.

Teknologi er både gøy og kreativt

Ifølge Dahl består ikke teknologi bare av tekst, koding, 0 og 1, det kan også være ekstremt kreativt: – Vi ønsker at flere jenter skal få øynene opp for at teknologi er både gøy og kreativt, og at de ved å velge teknologi som yrkesvei får være med å forme løsninger som er både nyttige og kule.

– Samtidig får man være med på å forme fremtiden. Det finnes eksempler der teknologi har blitt laget med intensjon om å fungere like godt for begge kjønn, hvor det kvinnelige perspektivet har blitt glemt, sier Dahl og fortsetter: – En helse-app utviklet av Apple, ble laget for å kunne monitorere alle essensielle helsedata, men den tok ikke hensyn til noe så essensielt som mesturasjonssyklus. Ved å øke mangfoldet, treffer vi en større bredde og øker sannsynligheten for å skape enda bedre og mer bærekraftige løsninger, sier Dahl.

Mye sikkerhetskompetanse på Innlandet

Leder for ODA-Nettverk Innlandet, og leder for Norwegian Cybersecurity cluster, Guro Storlien Evensen, opplever at det lokale nettverket på Innlandet får stadig flere og flere medlemmer, noe som kan tyde på at andelen kvinner i i tech også øker. De har mange engasjerte damer som møter opp på nettverkstreff og ulike aktiviteter.

Guro Storlien Evensen

Leder for ODA-Nettverk Innlandet, og leder for Norwegian Cybersecurity cluster

ODA Nettverk på Innlandet har et særlig fokus på digital sikkerhet, da dette er noe Innlandet virkelig har mye kompetanse og aktiviteter rundt. – Skal vi lykkes med å ha et sikkert digitalt samfunn spiller næringslivet en sentral rolle, og for å skape gode løsninger på noen av de største samfunnsutfordringene vi har, trenger vi også et godt mangfold i tech, sier Storlien Evensen.

ODA-Nettverk Innlandet har akkurat arrangert et nettverkstreff om innovasjon og digital sikkerhet i Gjøvik Cyber City. Dette gjør de i samarbeid med Norwegian Cybersecurity Cluster, en nasjonal næringslivssatning som samler aktører i økosystemet rundt teamet digital sikkerhet.

Under arrangementet gjester de flere tech-startups med kvinnelige ledere som deler av sine erfaringer.

Cyberkriminalitet er verdens største næring, og det skulle bare mangle at vi klarer å samarbeide mot disse enorme kreftene, både i et næringsperspektiv og for samfunnet vårt, avslutter Guro Storlien Evensen.

Det er nå gått 5 år siden Guro startet opp ODA Nettverket på Innlandet sammen med et engasjert styre, og de ser frem til videre aktiviteter og vekst i teknologinæringen.

ODA er Nordens ledende nettverk for mangfold i tech. Vår visjon: Lead the Change!

Les mer på odanettverk.no

Next article