Home » Sirkulær økonomi » Vil redusere overforbruk av klær
Sponset

Som klesprodusent skulle en tro Pierre Robert ivret for å maksimere forbruket av klær, men de er tvert om opptatt av å redusere det de betegner som sløseri og lite bærekraftig forbruk.

– Bærekraft-begrepet rommer mye, men for oss handler det om hensyn vi må ta i driften, fra råvarer, til hvordan vi lagrer og frakter varene til butikk, mennesker, dyr, samfunnet og planeten. Alt en grunnleggende del av forretningsideen vår, forteller bærekraft-ansvarlig Margrethe Vikanes, som suppleres av administrerende direktør Tine Hammernes Leopold:

Margrethe
Vikanes

Bærekraftansvarlig, Pierre Robert

Foto: Bjørn Wad

– Det gjennomsyrer hele verdikjeden, inkludert design, valg underveis, råvarer, produksjonssted, emballasje og veien ut til forbrukeren.

– Sammen med Bergans tok vi initiativ til et klimaopprop, der vi ber om lover som gjør det enklere for produsenter og forbrukere å gå grønt, sier Vikanes, som mener bransjen ønsker å opptre ansvarlig, men etterlyser retningslinjer.


Tine Hammernes Leopold

Administrerende direktør, Pierre Robert

Foto: Julie Berg

Skadelige trender

Leopold sier at hun ønsker nye rammeverk velkommen, og at kombinasjonen gulrot og pisk kan bidra til å motivere både produsenter og forbrukere til grønnere adferd.

– Fast fashion har skapt overforbruk og kunstig behov for nye klær, der skiftende trender forteller at vi stadig trenger noe nytt. For oss er det viktig at klærne har lang levetid, er tidløse kvalitetsplagg, og kan gå i arv blant barna, mens voksne har basisplagg som lett kombineres med andre, forklarer hun.

– Vi er opptatt av materialvalg, fordi det betyr mye for verdikjeden, og fordi bestandigheten er viktig. Kan vi bruke resirkulerte fibre til nye tekstiler, blir avtrykket mye mindre, og med tekstiler som ivaretar hensynet til varig kvalitet og mindre avtrykk, er vi et godt stykke på vei.

For forbrukere er det ikke lett å vite hva som er bærekraftig, men Pierre Robert ønsker å øke kunnskapen, blant annet ved å oppfordre til å tenke over om vi virkelig behøver alt vi kjøper, og å sjekke hva som står på merkelappen. Vikanes og Leopold forteller at de prøver å motivere til ikke å vaske klær for ofte, og utføre enkle reparasjoner. Nylig lanserte de kolleksjonen Kapsel, som tar sikte på å få folk til å endre klesvanene.

Kan vi bruke resirkulerte fibre til nye tekstiler, blir avtrykket mye mindre, og med tekstiler som ivaretar hensynet til varig kvalitet og mindre avtrykk, er vi et godt stykke på vei.

Basisgarderobe

Den består av et sett plagg som kan tjene som fundament, og lett matches med det du allerede eier. Kapsel-kolleksjonen er myntet på dem som kanskje har tyve plagg for vinterhalvåret, og tyve for sommerhalvåret. Tanken er å bringe kolleksjonen inn i denne garderoben, tilpasset alle anledninger, sier Leopold.

– Utfordringen er å gjøre avtrykket så lite som mulig, uten å gå på akkord med kvaliteten, presiserer Vikanes, og legger til at av hele sortimentet er 99 prosent av plaggene i merinoull svanemerket, mens 97 prosent av bomullsplaggene er laget med økologisk sertifisert bomull.

– Siden vi selger majoriteten av plaggene våre gjennom dagligvare, når vi ut til de fire av ti som er bevisst på bærekraft, men også dem som ikke er det.

– Generelt kan vi ikke si at noen materialer er bedre enn andre, fordi det er så mange faktorer som spiller inn – blant annet levetid og type bruk, men vi er hele tiden på jakt etter bedre tekstiler, og kvaliteten på de resirkulerte fibrene blir stadig bedre og lar seg resirkulere. Men om vi klarer å få folk til å bruke klærne i to år, i stedet for et halvt, er vi kommet et stykke på vei, mener Leopold.

– Bærekraftige fibre og produksjon er dessverre litt dyrere, og en investering for fremtiden. Men selv om betalingsviljen kanskje ikke er der helt ennå, mener vi likevel at det er kommersielt riktig å satse på for fremtiden, avslutter hun.

Kapselgarderobe

Har du skapet fullt av klær, men ingenting å ha på deg? Løsningen ligger ikke i å shoppe enda mer – men i en mindre, mer gjennomtenkt garderobe. Les mer om hvordan du skaper en kapselgarderobe på:

pierrerobert.no

Neste artikkel