Som en konsekvens av en dramatisk forverret sikkerhetssituasjon opplever forsvarsindustrien en etterspørselsvekst uten sidestykke.
Etterspørselsvekst styrker norsk forsvarsindustri og skaper forutsetninger for vekst, som vil bidra til at Norge får en betydelig økt nasjonal kapasitet til å kunne produsere, vedlikeholde og videreutvikle forsvarsmateriell. Erfaringene fra Ukraina viser at det er helt avgjørende for å stå imot Russlands krigføring.
Økt etterspørsel krever økt kapasitet
Styrking av forsvarsindustrien er derfor synonymt med å styrke den nasjonale beredskapen og evnen til å drive militære operasjoner over tid. Det blir stadig viktigere når Forsvaret skal bli større og tilføres nye kapasiteter. Forholdene må derfor legges til rette for en svært omfattende økning av produksjonskapasiteten i norsk forsvarsindustri.
Behovene for leveranser for å dekke donasjoner til Ukraina, gjenanskaffelser av donert materiell og gjenoppbygging av nasjonale forsvar i Norge og hos våre allierte, overstiger mange ganger det som er tilgjengelig produksjonskapasitet i overskuelig fremtid. Det er derfor ingen vei utenom å øke produksjonskapasiteten kraftig.
Forutsigbarhet og investeringer er avgjørende
Da må det legges til rette slik at industrien kan gjennomføre nødvendige investeringer med akseptabel risiko. Det haster, og det forutsetter at industrien får langsiktige forpliktende kontrakter som gir bedriftene forutsigbarhet.
I tillegg må det sikres tilgang på kapital, kompetanse og arbeidskraft, regulatoriske hindringer må fjernes og det må legges til rette for at leverandørkjedene til forsvarsindustrien, som i betydelig grad består av små og mellomstore bedrifter i hele landet, blir i stand til å skalere opp raskt nok.
Mye av dette forutsetter at sivile aktører som bl.a. banker og finansforetak, utdanningsinstitusjoner og leverandører som ikke utelukkende produserer for forsvarsformål, bidrar. Det er også en forutsetning at sivil infrastruktur og tjenester som energi, samferdsel, telekommunikasjon, vannforsyning m.m. fungerer. Forsvarsindustrien er helt avhengig av at kritisk infrastruktur sikres og gjøres tilgjengelig.
Verdiskaping og lokal sysselsetting
En nylig publisert rapport fra Menon Economics, på oppdrag fra Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening viser at veksten i forsvarsindustrien også i betydelig grad bidrar til verdiskaping og vekst i mange kommuner i hele landet. Det bidrar til aktivitet og til å opprettholde bosetting i mange lokalsamfunn i mer enn 100 kommuner. Det er viktig for beredskapen.
I 2023 var den samlede verdiskapingseffekten av forsvarsindustrien om lag 24 milliarder kroner, og produksjon av forsvarsmateriell sysselsatte nærmere 14 000 direkte og indirekte årsverk. Til sammenligning utførte Forsvaret cirka 22 000 årsverk i 2023. Forsvarsindustrien utgjør dermed en stor kompetansebase med en betydelig kapasitet som Forsvaret også kan trekke på i krise og krig.
Samarbeid for økt forsvarsevne
Forsvarsindustrien er en viktig bidragsyter til nasjonal og alliert forsvarsevne og til nasjonal beredskap. Utfordringene de nærmeste årene er formidable, men skal vi klare å få etablert produksjonskapasiteten som trengs, må industrien og myndighetene samarbeide tett for å sikre at kapasiteten kan økes så raskt som overhodet mulig.
Det haster, og det handler om Statens fremste og viktigste oppgave: å ivareta innbyggerne og samfunnets sikkerhet.