Skip to main content
Home » Lokalmat i Norge » Urbant landbruk
Sponset

U.Reist har som misjon å dyrke spiselige og engasjerende byrom, og har de senere årene vært med på flere etableringer av landbruk i byen. Bondens eget selskap, Felleskjøpet, som forvalter bondens kunnskap om landbruk og dyrking, blir nå majoritetseier i U.Reist. Partnerskapet blir viktig i satsingen på urbant landbruk og grønnere byer.

– U.Reist er markedsledende på rådgivning, etablering og drift av spiselige byrom. En kunnskap og posisjon som passer perfekt sammen med Felleskjøpets 125 år lange historie innen det konvensjonelle landbruket. Fremtidens byer vil være grønne, det er et vekstområde som gagner både innbyggerne, klima og landbrukets rolle i samfunnet. Felleskjøpet bygger nå opp en ny forretningsenhet for å utvikle dette markedet, og sammen med U.Reist får vi en solid posisjon i det urbane landbruket, sier Petter Hagfors, som leder forretningsutvikling Detaljhandel i Felleskjøpet.

Nå blir takene grønne

Felleskjøpet og U.Reist har allerede samarbeidet om flere prosjekter, og har blant annet etablert egne andelslandbruk på Fornebu og i Lillestrøm. Prosjektene har fått stor respons hos innbyggere i nærområdene og bidrar til at stadig flere kan dyrke egen mat i byen. Det neste store vekstområdet blir grønne tak og spiselige uterom i utbyggingsprosjekter.

– Nordmenn vil dyrke egen u-reist mat. Gjennom flere år har trenden vært tiltakende, og med koronakrisen har interessen for egenprodusert mat skutt i været. Nå kommer også utbyggere og kommunene etter, og vi vil se en liten revolusjon når det kommer til grønne tak i byene våre i årene som kommer. Felleskjøpet utvikler nå løsninger som vil skape store muligheter for slike etableringer fremover, og allerede i år vil vi lansere store prosjekter på byens tak, forteller Hagfors.

Foto: Felleskjøpet

Vil gi alle muligheten

U.Reist vil skape uterom der mennesker og insekter har natur å utfolde seg i.   

– Det er fantastisk å merke at interessen for hvor maten vår kommer fra øker. Gleden av å sette tennene i en u-reist tomat du selv har dyrket er unik. Vi vil gi alle muligheten til å dyrke denne interessen, midt i byen. Tenk deg en by hvor det vokser bønner over betongen og blomsterenger med humlesus der det i dag er «gressørken», det er byen vi drømmer om, sier Andreas Capjon, daglig leder i U.Reist.

Av Felleskjøpet

Next article