Skip to main content
Home » Lokalmat i Norge » Trodde du mel bare var mel?
Sponset

Er du en av de som tenker at mel bare er mel? Da bør du lese videre. Mel er grunnstoffet i bakerens verden, om det er søtbakst eller grovbakst, og en viktig del av matfatet. Mel åpner for de gode samtalene. Mel er håndverk. Mel er næring. Mel er mye, mye mer.

Vi er på vei oppover frodige Lågendalen i Larvik, som er et helt unikt landbruksområde hvor det har blitt dyrket mat i flere tusen år. Vi ser åkerlapp på åkerlapp passere vinduet, blikket får ikke løftet seg over fjellkantene som rammer inn og sørger for ekstra og kjærkommen varme til jordene. Jordsmonnet er gammel sjøbunn som er full av næring. Tidvis får vi blikkontakt med Lågen, som alltid har betydd mye for de som bor her. Vekstforholdene vi har i denne dalen er på høyde med klimaet i Nord-Tyskland og Nord-Frankrike.

Håndverksmølla Kvelde Mølle finner vi i sentrum av Kvelde. Navnet Kvelde kommer fra Lågen som kveiler seg nedover. Bygda kan vise til bruk av steinmøller tilbake til 1300-tallet, underlagt Kvelde Kirke. I den samme bekken har det stått steinmøller i over 700 år, og dagens Kvelde Mølle ble flyttet ut av bekken i 1916. 

Steinmøller i Norge

Kvelde Mølle er en av ytterst få autentiske bygdemøller som fortsatt bare driver med steinmøller. Fallet i antall møller har vært dramatisk, fra over 1000 møller på starten av 1900 tallet til toppen fem som fortsatt er i kommersiell drift i dag. Mye av forklaringen er selvsagt valsemøllene, som er over ti ganger så effektive, og overgang fra vann til strøm.

Florsikt hvetemel

Vår bestselger Florsikt hvetemel på en av
våre kvernsteiner. Dette melet har en lang og
spennende historie på mølla. Det ble lenge
bare kalt for Kveldemel, og var fra gammelt av
selveste julemelet med sin høye utmaling. I dag
er et 100% norsk steinmalt Tipo 00 mel med målt protein tett opptil 14%.

Hvorfor steinmalt mel?

Steinmaling gir en signifikant forskjell på melet, som det er verdt å ta vare på. Erfaring har vist at steinmalt mel holder mer på fuktigheten, tar vare på aromaen i melet og gir bedre smak og lukt. Steinmaling er også bedre for kroppen, da den gamle måten også ivaretar mer av kornets næringsstoffer. Kvelde Mølle har tatt noen helt bevisste valg, som vi er stolte av.

Kornet skal være så kortreist som mulig, vi bruker bare de to beste kornkvalitetene, og vi blander ikke inn ulike kornkvaliteter. Vårt mel skal være et naturlig produkt og er helt uten tilsetningsstoffer. Mel fra Kvelde Mølle er et håndverksprodukt av det kornet dyktige bønder leverer inn på mølla.   

KVELDE MØLLE

Kvelde har hatt steinmølle tilbake til 1300-tallet. En kvernkall står nevnt i røde boka underlagt den gamle katolske Kvelde kirke. Kvernkallen stod trolig i Musebekken, bak dagens mølle som drev møller opp til 1916. I 1916 ble Kvelde Mølle flyttet inn i dagens bygning med overgang til den nye teknologien elektrisitet. Kvelde Mølle er en tradisjonsrik bygdemølle og vi sverger fortsatt til å steinmale melet. Steinmaling gir en viktig forskjell på mel og bakeverk. Kvelde mølle ligger i frodige Lågendalen og tilbyr melprodukter av høy kvalitet.

I over 4000 år har korn vært dyrket i Lågendalen – kjent som et av Norges beste områder for dyrking av korn.

Les mer på kveldemolle.no

Mel er en kulturbærer

Kvelde Mølle er opptatt av mel som en kulturformidler. Vi har et felles ansvar for å ivareta bakeglede, bakekunnskap, bakehåndverket og alle de oppskriftene som har vært viktige for familien og plassen man bor. Bakst gir identitet. 

Steinmalt nisjemel en favoritt  i vekst

Den lille mølla i den frodige Lågendalen produserer nå over 35 ulike håndverksmel av godt årgangskorn. Svært mange har blitt viktige favoritter for dyktige bakere fra hele landet, og vi lager nisjemel som supplerer dagens valsemøller. Kvelde Mølle går i døgndrift for å kunne få dekket den stadig stigende etterspørselen.

Fakta om Kvelde Mølle

• Dagens Kvelde mølle ble etablert i 1916.
• Produserer over 35 ulike nisjemel.
• Ingen tilsetningsstoffer, og blander ikke inn ulike kornkvaliteter.
• En av få kommersielle steinmøller i drift i dag.
• Fem ansatte.
• Stolt medlem av Hanen.
• Vi maler både økologisk og ikke økologisk me.l
• Vi var først med Nyt Norge og Spesialitet-merket på mel.
• Vi har 100% norsk steinmalt Tipo 00 og Tipo 0 mel.
• Kvelde Mølle er på Facebook og Instagram.

Les mer på kveldemolle.no

Tekst: Espen Wingaard

Next article