Skip to main content
Home » Lokalmat i Norge » Jerseymelk for kroppen og miljøet
Sponset

På Herikstad Gaard, rett sør for Bryne lager Sonja Herikstad Skårland og Per Ådne Skårland meieriprodukter av jerseymelk fra jerseykyr. Ei lita, sosial ku som slipper ut mindre klimagasser enn større kyr. Melka er både god på smak og god for kroppen.

Sonja og Per Ådne har drevet med jerseykyr i over 20 år, og har 75 jerseykyr på gården, i tillegg til kalver, kviger og en flokk med sau. De er de eneste i Norge som produserer produkter fra rein jerseymelk for salg i dagligvare. 

– Jerseykyr er små, nette, sosiale og veldig nysgjerrige og oppvakte dyr med en stor personlighet, sier Randi Skårland Doka, salgs og markedssjef, og datter av Sonja og Per Ådne.

Sonja Herikstad Skårland og Per Ådne Skårland Foto: Martha Myklebust

– Det nytter ikke å løpe etter dem hvis du skal ha tak i dem. Du må bare rope på dem, så kommer de, ler hun, og legger til at de er veldig glade i dyrene sine.

–  Vi er opptatt av dyrevelferd. Dyrene er ute så mye som mulig i løpet av året, og når de er inne, har de romslige binger med halm, vannseng og koster til å klø seg på. Kalven går med mora i 14 dager før den går over til en ammetante, som er nesten som en barnehagetante. Der får den også være sammen med andre kalver.

Kyrne på gården spiser gress, og de prøver å være mest mulig selvforsynt med fôr til dyrene. Dyrene spiser ikke soya eller langreist fôr.

Helt spesiell melk

Melken fra jerseykyr er helt spesiell, med 50 prosent mer fett, 30 prosent mer protein og 20 prosent mer vitaminer og mineraler enn annen kumelk. Melken er mer gul enn hvit på fargen. Det kommer av det høye innholdet av A-vitaminet betakaroten.

Jerseymelken inneholder A2A2 som er den opprinnelige genetiske varianten av betakaseinet. Det er det samme proteinet som finnes i geitemelk.

Foto: Lise Bjelland
Foto: Lise Bjelland

– A2A2 tåles ofte bedre av dem som har melkeproteinintoleranse. Det finnes ikke nok uavhengig forskning til at vi kan slå det fast, men vi får mange tilbakemeldinger fra folk som ikke tåler vanlig melk, som tåler melka vår. Jeg syns det er veldig kjekt at vi kan tilby A2A2-produkt til dem som ikke tåler vanlige melkeprodukter, sier Doka.

Naturlige produkter

Jerseymeieriet produserer 14 forskjellige produkter, disse kan du lese mer om på nettsiden jerseymeieriet.no. Produktene fra Jerseymeieriet er ikke homogenisert, som er en behandling av melken der fettkulene blir knuste og fordelt i melken slik at de ikke flyter opp eller samler seg under lagring.

–  Homogenisering er en industriell prosess, og vi som et håndtverksmeieri er opptatt av at melken skal være så naturlig som mulig. Når melken ikke er homogenisert, vil fettet legge seg som et lag på toppen av melken. Noen syns kanskje det er ekkelt fordi de ikke er vant med det, men det er bare å riste melken godt, eller ta vekk fettet med en skje. Vi er ikke redde for fett. Vi tror fett er bra for oss, sier Doka.

– Vi opplever at mange ønsker meieriprodukter produsert på en mer naturlig og håndverksmessig måte. Jerseymeieriet vil være en aktør som leverer høykvalitets og annerledes meieriprodukt slik at forbrukeren får ett enda større utvalg, sier hun videre.

PRIMA MEIERIPRODUKTER AV 100% JERSEYMJØLK

Du kan kjøpe produkta i vårt eige gardsutsalg og nettbutikk. Her har vi det største utvalet. Fleire gardsutalg i Rogaland har og ein del.

I utvalde dagligvarebutikker i Rogaland, Bergen, Sørlandet og Østlandet finn du heile sortimentet vårt. Utvalet i butikkane kan variere.

Av Marte Frimand

Next article