Home » Lokalmat i Norge » I en liten håndfull jord
Sponset

Økologisk landbruk er mer arbeidskrevende enn annet landbruk, men utviklingen går framover, og etterspørselen er stigende. Rosnes gårdsdrift i Sande har lykkes i markedet og leverer et stort spekter av økologiske grønnsaker, med særlig vekt på rotfrukter.

Å beskytte grønnsakene mot insekter uten å bruke sprøytemidler er en viktig del av det å drive økologisk dyrking av grønnsaker på friland. I tillegg er det mye jobb med luking og stell. Dessuten kommer det faktum at økologisk ennå ikke er oppe i volumer som andre typer dyrking, og det blir ikke noen stordriftsfordeler.

På tross av at økologisk er mer arbeidskrevende, har det også en rekke fortrinn. Det er ingen utgifter til sprøytemidler og gjødselutgiftene er lavere. Å drive økologisk er ikke så følsomt for tørke, siden jorda opparbeider mer innhold av organiske fraksjoner og bruker drahjelp av mikroorganismer, som er første trinn i økologisk landbruk. I en liten håndfull jord som dyrkes på økologisk vis er det ifølge Erik Rosnes flere mikroorganismer og småkryp enn det er mennesker på jorda.

– Det sier litt om hva dette dreier seg om, det er veldig fascinerende, og det å være venn med alle disse små krypene er viktig for oss. Derfor bruker vi for eksempel en duk som beskyttelse mot insekter som er organisk nedbrytbar, sier Erik Rosnes, daglig leder ved Rosnes Gårdsdrift i Sande, der det dyrkes økologiske grønnsaker på friland.

Fungerer alle tiders

Å drive økologisk handler også mye om å kjenne vekstenes behov for næring.

– Gulrot er en nøysom vekst, den kan vel nesten vannes med sjøvann og stiller lite krav til jorda. Annerledes er det med kål, som krever godt med nitrogen, som tidligere har vært mangelvare i økologisk gjødsel. Her har Grønn Gjødsel gjort en fin jobb med å utvikle en næringsrik gjødsel som fungerer alle tiders, understreker Erik.

Sande-området inneholder fin siltjord og ligger under marin grense. Det gir en fuktig og fin mineralrik jord som er lett å bearbeide og som gir gode avlinger. Jordstykkene leier man etter behov, og man har et utstrakt samarbeid med økologisk melkebonde Hans Kristian Teien om vekseldrift med beite for kyr. Dette gir gratis tilførsel av kumøkk. Såingen skjer i kompostert kumøkk fra samme økobonde.

– Vi sår på friland i kompost og stripegjødsel inntil vekstene. Overalt bruker vi Øko 8 K fra Grønn Gjødsel. Denne inneholder bra med nitrogen fra hønsegjødsel, noe som gjør at veksten sparker godt i fra, sier Erik, som har holdt seg til Grønn Gjødsel så lenge han kan huske.

Erik Rosnes, daglig leder ved Rosnes Gårdsdrift i Sande. Foto: Økologisk Norge

Velfungerende samarbeid

– Vi er veldig fornøyd med veksten, når man dyrker rotfrukter er det mye næring som skal bygges opp, og vi er stolte av resultatene. Se på denne purren, den dufter deilig og strutter av energi, den viser tydelig at økologisk drift ikke har noen begrensninger, sier Erik.

Man har også et dyrkingsområde ved Borrevannet, der man har en litt annen jordtype og dyrker særlig gulrøtter. Avlingen fra går til Coops grønnsaksdisker og er å finne under varmerket Änglagård. Coop har en langsiktig satsing på økologiske grønnsaker og dette samarbeidet har fungert godt.

– Coop satser seriøst på økovarer. De siste årene har rotfrukter hatt et oppsving, og det passer oss godt. Vi pakker blant annet rotmix og brett med ferdig komponerte grønnsaker til gryter og lapskaus. Det legges mye i å tilrettelegge for enklere bruk, sier Rosnes, som ved siden av driver produksjon av økologiske krydderplanter, noe som gir enkelte driftsfordeler.

Av Grønn Gjødsel

Neste artikkel