Skip to main content
Home » Lokalmat i Norge » Fyrtårnet på Røros
Sponset

Lokal foredling, rike mattradisjoner og bærekraftig produksjon i alle ledd – Rørosmeieriet går foran som Norges fremste økologiske meieri.

Rørosmeieriet er ikke helt som andre meierier. Det uavhengige meieriet foredler kompromissløst økologisk melk. Det påvirker fra jord til bord, fra hva dyra spiser og velferden på gården, til hvordan produktene foredles. For å oppmuntre den lokale matproduksjonen i en mer bærekraftig retning, betaler Rørosmeieriet ekstra for den økologiske melka, og enda litt mer for økomelk fra kyr som har spist mest mulig gress og minst mulig kraftfôr.

– Vi ønsker oss stadig mer økologisk melk. Etterspørselen er økende, forteller meieribestyrer Lund.

Fyrtårnet på Røros leder an ved å være miljøvennlige i alle ledd, med økologisk drift, energieffektive lokaler og miljøvennlig emballasje.

Ligger i ryggmargen

Skånsom behandling er også et kjennetegn. Har du smakt rømmen herfra, vet du hva vi mener – fet, god, og gulfarget, slik melkeprodukter blir når kua har beita på gress og urter. Gårdsmjølken, som ikke er homogenisert, kan ha et fløtelokk på toppen, akkurat slik melka er når vi får den fersk fra gården. Områdets rike mattradisjoner gjenspeiles i de unike produktene – tenk på skjørost og tjukkmjølk. Meieribestyrer Trond Lund forteller at det er et bevisst valg.

–  Ved å behandle råvaren så lite som mulig, får vi den beste kvaliteten. Skånsom foredling ligger i ryggmargen vår. Fra valg av utstyr og til produktutvalget, sier Lund.

En av Norges fremste økoaktører

De siste årene har Rørosmeieriets vekst gjort dem til en av Norges fremste økoaktører, til at det anvendes mer norsk økologisk melk, og til at økobøndene har fått viktige og riktige prisøkninger for økomelka si. Det er altså ikke uten grunn at meieriet har vunnet en rekke priser, deriblant Årets meieriprodukt i Det Norske Måltid.

Nysgjerrig på å høre mer? Hør intervju med meieribestyrer Trond Lund i den nye podkasten Ren Mat. Du finner den der du lytter til podkast.

Av Lotte Shephard

Next article