Skip to main content
Home » Kvinner i karrieren » Trenger mangfold for å skape bedre løsninger
mangfold

Trenger mangfold for å skape bedre løsninger

Kine Dahl, styreleder i ODA Nettverk. Foto: Privat

Teknologien har fått en helt ny rolle innen de fleste bransjer de siste årene, og teknologibransjen har fått betydelig makt i samfunnet. Med det, følger det en del etiske dilemmaer og problemstillinger.

– Teknologibransjen har makt til å definere fremtiden, som for eksempel hvordan vi skal forvalte data. Ulike folk ser ulike muligheter, og vi reflekterer bedre og bredere når vi har et mangfold av folk med forskjellig kjønn, etnisk bakgrunn, oppvekst og andre perspektiver, sier Kine Dahl, styreleder i ODA Nettverk.

Oda Nettverk jobber for å øke mangfold i teknologibransjen, øke kvinneandelen og bedre kjønnsbalansen i lederposisjoner. 

Et nettverk av kvinner

– Vi ser at kvinner i tech stort sett er veldig fornøyd, men at de ønsker et nettverk av kvinner og likesinnede der de kan dele erfaringer og bli inspirert sammen, sier Dahl.

Derfor arrangerer Oda nettverktreff en gang i måneden. De har også et mentorprogram, er med og arrangerer Girl Tech Fest og arrangerer den årlige Inspirasjonsdagen. Hvert år, kårer Oda Norges 50 fremste tech-kvinner i samarbeid med Abelia. I år kom det inn over 900 nominasjoner.

– Det er masse bra damer som jobber i tech, og vi ønsker å løfte frem en bredde av talenter og gode rollemodeller, sier Dahl.

Gøy og kreativt

Dahl forteller at teknologi ikke bare handler om tekst og koding og 0 og 1. Teknologi kan ifølge henne, være ekstremt kreativt.

– Vi ønsker at flere jenter skal få øynene opp for at teknologi er gøy og kreativt. Man får være med og forme og lage løsninger som både er nyttige og kule, sier hun.

– Samtidig får man være med og forme fremtiden. Vi har jo eksempler der teknologi har blitt laget med intensjon om å fungere like godt for begge kjønn, hvor det kvinnelige perspektivet har blitt glemt, sier Dahl, og kommer med et eksempel:

– En helse-app utviklet av Apple, var laget for at man skulle kunne monitorere alle essensielle helsedata, men den tok ikke hensyn til noe så essensielt som menssyklusen.

Mange fordommer

Oda-lederen ser stadig eksempler på at teknologien fremmer og forsterker eksisterende fordommer.

– Om du søker å oversette «kjæresten min er en tech-utvikler» i Google translate, får du «my boyfriend is a tech developer» som svar. Ved å øke mangfoldet, treffer vi en større bredde og øker sannsynligheten for å skape enda bedre og mer bærekraftige løsninger, sier hun.

Av Marte Frimand

Next article