Home » Kvinner i karrieren » En spennende hverdag til sjøs
Sponset

Christine Sparstad har i flere år vært dekksoffiser på MS «Color Hybrid», som går i trafikk mellom Sandefjord og Strømstad, og mener yrket passer like godt for kvinner som for menn.

Idet vi snakker med henne, gjør Christine seg klar til en høyere stilling ombord på Color Lines MS «Superspeed 1» som går på strekningen Kristiansand-Hirtshals. Det gleder hun seg veldig til.

– Arbeidsdagene er veldig varierte. Den starter på broen, med klargjøring for seilas. Alle instrumenter testes, hva vi skal ha med av last må sjekkes, det må planlegges på bakgrunn av hva som er booket, og til vær og vind. Som styrmann sitter man gjerne på bro, sammen med en matros som er utkikk. Det inkluderer mye, som å overvåke all trafikk, så vel som alle instrumenter og kommunikasjon via radio i området. Vi må også passe på at vi bruker de maskinene vi trenger for å holde rutetiden, og ikke minst med tanke på klima og miljø, forteller hun.

Christine Sparstad

Dekksoffiser på Color Lines MS «Superspeed 1»

Tilfeldig karrierevalg

Det fins to veier inn i yrket hennes. Den ene er VGS og fagbrev, via fagskole, men for Christines del gikk veien fra allmennfaglig VGS, via en treårig bachelor i nautikk på høyskolenivå, og det var helt tilfeldig at hun havnet der hun er i dag.

– Jeg ante ikke hva jeg skulle bli etter videregående, så jeg tok et friår og meldte meg til forberedende i Bergen, som heller ikke ga noe klart svar. Derfor ringte jeg like godt til Vernepliktsverket, og tok halvannet års førstegangstjeneste i Sjøforsvaret, inkludert utenlands-tjeneste. Og sånn gikk det til at jeg havnet på sjøen, sier hun.

– Det er ingen tvil om at dette tradisjonelt er et mannsdominert yrke, men arbeidsmiljøet er veldig godt, nesten som en familie nummer to. Menn er kanskje mer direkte enn kvinner, og det føler jeg som veldig ukompliserende. Klart det kan komme en slengbemerkning, enten man er kvinne eller mann, men så er man liksom ferdig med det.

Bli en del av vårt fantastiske team

I Color Line AS er vi opptatt av å ha et godt og inspirerende arbeidsmiljø – både på land og om bord i skipene. Nå søker vi etter flere nye medarbeidere.

Ikke verre for jenter

Christine merker at hun stiller strengere krav til seg selv enn strengt nødvendig, som ikke bare er negativt, for hun liker å presse seg selv.

– Det blir jo ikke forventet mer av meg, det er bare jeg som føler at jeg bør yte det lille ekstra, som kvinne i et tradisjonelt mannsyrke. Det har medført at jeg har tatt flere utfordringer enn jeg har vært komfortabel med, noen ganger, men jeg ville heller ikke slippe, bare fordi jeg er kvinne.

– Om det fins jenter som kunne tenke seg en lignende karriere, er rådet mitt å ikke gi opp, for det tar sin tid. Da jeg første gang vikarierte som styrmann, jobbet jeg vekselvis også som matros, så det ble mye frem og tilbake, for du går ikke rett til hvit skjorte og lakksko når skolegangen er over. Du må stå på, og vise at du virkelig vil. Jobben er i alle fall ikke verre for jenter enn for gutter.

FAKTA

Color Line AS er Norges største og et av Europas ledende cruise- og transportrederier

Les mer på colorline.no

Av Jarle Petterson

Neste artikkel