Skip to main content
Home » Kunstig intelligens » På områder hvor prosessene er godt forstått vil vi se de største fremskrittene innen AI
Kunstig intelligens

På områder hvor prosessene er godt forstått vil vi se de største fremskrittene innen AI

Don Brancato, er ingeniør og i arbeidet som virksomhetsarkitekt jobber han med å spesifisere og styre atferden til datamodeller. På jobb er han er lidenskapelig opptatt av luftfart og verdensrommet, på fritiden lengter han tilbake til norske fjorder. Vi spurte Don om hvordan AI kommer til å endre livene våres i fremtiden.

avatar

Don Brancato

En Chief Strategy Architect, Boeing

Mange frykter at AI skal ta jobbene deres. Har du noen beroligende ord?

-Dette er en reel bekymring, men historisk sett bare delvis nøyaktig. 1800-tallets symaskinfabrikker i Storbritannia, og Henry Ford´s samlebånd tidlig på 1900-tallet, er eksempler på industriell automatisering som har ført til økt produksjon og høyere profitabilitet. Introduksjonen av maskinene snudde opp ned på arbeidsmetodene, men det er verdt å merke seg at automatiseringen også førte til et stort behov for menneskelig arbeidskraft til å betjene maskinene. Automatisering har også ført til et tryggere arbeidsmiljø og bedre levestandard for arbeidere over hele verden.

«Veltrent» AI

AI får mye oppmerksomhet om dagen, og man kan kanskje antyde en viss hype. På hvilke områder vil AI definitvt være en problemløser?

Det vi kaller «veltrent» AI er spesielt egnet for å finne mønstre i komplekse oppgaver og prosesser, som kvalitets-kontroll, for eksempel hvordan malejobben på et fly påvirker aerodynamikken. Når tester har vist at AI kan oppdage sammenhenger som vi mennesker lett kan overse, ligger det til grunn at dataene er av god kvalitet. Dessverre neglisjeres ofte viktigheten av et standardisert vokabular. Språket vårt utvikles og forandres hele tiden, nye ord kommer til, og vi finner stadig nye måter å beskrive verden rundt oss på. 60-90 prosent av arbeidet med å utvikle AI er å rense opp i dårlige, dupliserte eller mangelfulle datasett. Datakvaliteten er nøkkelen til at AI kan overvinne flere og større utfordringer.

Store fremskritt

Hva kan vi vente oss i den kommende tiden?

Transportsektoren har et stort potensial. Dette er noe vi mennesker er dyktige på, og man har god forståelse for systemene. Områder hvor prosessene er godt forstått, og potensielle feil er relativt enkle å identifisere, er der vi vil se de største fremskrittene innen AI. Dette kan gjøre transport både billigere og tryggere, og vil virke tillitsskapende på befolkningen.

Fremtiden høres fantastisk ut. Hvorfor har vi ikke oppnådd dette allerede?

Vi behøver felles standarder for å sikre at systemer er i stand til å kommunisere med andre intelligente og «ikke-så-intelligente» systemer. Å kunne kommunisere med andre intelligente maskiner fra forskjellige – la oss kalle det – «konkurrerende produsenter av maskiner» vil være utfordrende. Når en selvkjørende bil oppdager et farlig hull i veibanen, vil den opptre egoistisk og kun informere biler fra samme leverandør, eller vil den også dele informasjonen med andre smarte og ikke-smarte kjøretøy? Hva med menneskene? Kan vi stole på at standarder er på plass og sørger for at nyttig informasjon overføres til alle? Kun slik vil samfunnet bli sikrere og mer effektivt.

AI gjør livet enklere

Selv om alt dette virker lovende, oppveier risikoene fordelene?

Kort oppsummert; AI vil gjøre jobben din enklere, legen din bedre og bilen din sikrere. Og ta det helt med ro: Det vil ta minst hundre år før krigs-robotene kommer og sparker ned inngangsdøren din!

Av: Ole Christian Bøe, [email protected]

Next article