Skip to main content
Home » Kunstig intelligens » Hva er en copilot – og hvordan kan den hjelpe deg?
Kunstig intelligens

Hva er en copilot – og hvordan kan den hjelpe deg?

En copilot er et program som bruker moderne KI og store språkmodeller som GPT-4 for å hjelpe mennesker med å gjøre en bedre og mer effektiv jobb. Foto: Microsoft

Slik låser Microsoft opp mulighetene og kraften i kunstig intelligens – med deg som menneske i førersetet.

Med kunstig intelligens (KI) står vi nå midt oppi det neste massive skiftet innen databehandling (godt mulig et av de største) siden innføringen av datamaskinen, internettet, mobile enheter og skyen. KI har kraften til å revolusjonere mange typer arbeid, gjøre folk mer tilfredse med jobben de utfører – og gi betydelige produktivitetsgevinster til virksomhetene.

De siste måneders utvikling innenfor de store språkmodellene (LLM) og generativ KI har fascinert mange, og du har sikkert lest om alle mulighetene som nå oppstår på tvers av søk, produktivitet, kreativitet og bruksområder som helsetjenester eller sikkerhet. Men hvordan skal dette arte seg i praksis for deg som arbeidstaker eller bedriftsleder? Det er her begrepet copilot kommer inn i bildet.

Bjørn Olstad

Corporate Vice President Microsoft

Mennesket i førersetet

En copilot – eller kopilot på godt norsk – er et program som bruker moderne KI og store språkmodeller som GPT-4 for å hjelpe mennesker med å gjøre en bedre og mer effektiv jobb. Som navnet antyder, sitter du som menneske fortsatt godt plantet i førersetet – samtidig som copiloten trår hjelpende til fra sidelinjen med sine enorme KI-muskler. Her kan du skrive hva du ønsker å få utført i klartekst, eller få hjelpen bakt inn i den naturlige arbeidsflyten. Det skal være lett å få hjelp av en copilot – og hjelpen skal være relevant og av stor verdi.

Kanskje trenger du hjelp fordi jobben er svært kompleks og kognitivt krevende, eller fordi den består av mange kjedelige og repetitive oppgaver? Når Microsoft nå bygger inn copiloter i stadig flere av våre produkter og tjenester, er det fordi vi tror at dette er den ultimate forsterkeren i arbeidslivet. Med hjelp av copiloter kan arbeidstakere få mer givende arbeidsoppgaver av kreativ og strategisk karakter, og virksomheter kan virkelig få utnyttet sitt fulle datapotensial – på en sikker måte.

Foto: Microsoft

Noen eksempler på copiloter i bruk

Den første copiloten Microsoft introduserte var GitHub Copilot, som etter introduksjonen for snart to år siden nå hjelper programmerere med å lage bedre kode. Faktisk står den KI-drevne copiloten nå bak 46 prosent av all kode som utvikles, på tvers av alle programmeringsspråk.

Du har kanskje også allerede utforsket fremtidens KI-drevne nettsøk i Bing Chat? I den kommende Microsoft 365 Copilot vil du få tilsvarende «superkrefter» i kalenderen din, e-postene dine, chatmeldingene dine, dokumentene dine, møtene dine og mer. Her kan du for eksempel få en skriftlig oppsummering fra et Teams-møte du ikke rakk delta i, eller generere rapporter basert på alle bedriftens data du har tilgang på.

Hva sier du til å få en ferdig designet PowerPoint-presentasjon basert på Word-dokumentet ditt – på sekunder? Oppgaver som tidligere kunne ta timer og dager, kan utføres på et blunk, slik at du får overskudd til mer givende ting. På samme måte kan copiloter hjelpe ikke-programmerere med å skrive kode (såkalt no-code eller low-code), avdekke og undersøke sikkerhetsrisikoer, samle salg, kundeservice og markedsføring i én arbeidsflyt, og mye mer, bare ved hjelp av det naturlige språket du bruker til hverdags.

Fortsatt skraper vi bare overflaten av kraften og mulighetene som ligger i de store språkmodellene og copilotene. Når vi nå bygger videre på dette på ansvarlig vis, er det med mål om at alle, uansett yrke, kan få en copilot for alt de gjør. Slik får vi demokratisert KI, slik at alle kan utvikle, bruke og dra nytte av teknologien.

Next article