Skip to main content
Home » Grønn omstilling » Nye avfallsbeholdere reduserer plastbruken
Sponset

En nyutviklet komprimator for tørkepapir reduserer plastbruken med over 90 prosent. Tørkepapiret komprimeres automatisk når beholderen er full. Dermed trenger man ikke å tømme avfallsbeholderne like ofte, og bruker mindre plast.

Det er den norske startupen Compax Solutions AS som står bak den veggmonterte komprimatoren Compax One™. Startupen ble etablert i 2017 av tidligere NTNU-studenter som ønsket å utvikle avfallsbeholdere som komprimerer tørkepapir. Komprimatoren er nå blitt tatt i bruk av flere bedrifter, og reaksjonene er veldig positive.

Redusert tømming og transport

– På de enhetene der vi har installert avfallsbeholderne, har vi redusert frekvensen på antall tømminger med 88 prosent. Vi gikk fra en tømmefrekvens på 31 ganger per måned til 3,6 ganger per måned, sier Vegar Sandstrak, fagansvarlig i Sodexo.

Vegar Sandstrak

Fagansvarlig i Sodexo

Når avfallet komprimeres, reduseres også tiden renholderne bruker på å håndtere avfall. De trenger ikke å tømme like ofte og må ta færre turer ned til tømmesentralen.

– I renholdsbransjen bruker man fryktelig lang tid på å gjøre andre ting enn å gjøre rent, og avfall er en stor del av det. En løsning på denne type avfall som reduserer både volum, transport og mengde var noe vi syntes var veldig spennende, sier Sandstrak.

Dette er noe brukerne også vil nyte godt av. De slipper overfylte avfallsbeholdere på toalettene.

Mindre plast

Ettersom man får plass til mer tørkepapir i beholderne, reduseres også plastbruken.

– Vi har hatt en direkte reduksjon i plast på 91,5 prosent. Og det er ikke bare de avfallsposene som er i hver søppelbøtte, du får også plass til langt flere i de store sekkene som vi samler alt dette i, sier Sandstrak.

– Ettersom vi ikke trenger å tømme like ofte som før, har antall avfallsposer gått drastisk ned. Når vi er så mange som bruker toalettene og kaster avfall, så blir det en betydelig mengde.

Sparer miljøet

Bærekraftperspektivet har vært viktig for både Sodexo og de andre kundene som har installert disse beholderne.

– For oss er det tre ting som er viktige. Det ene er miljøaspektet, den positive effekten den har på plast. Den andre positive effekten er knyttet til brukeropplevelsen, brukerne slipper toaletter med overfylte søppelbøtter. Og den tredje er det økonomiske aspektet ved at renholdere ikke trenger å skifte pose like ofte. Da kan de gjøre andre ting istedenfor. Det er tre effekter som alle var viktige når vi vurderte om dette var noe vi skulle installere eller ikke, avslutter Sandstrak.

Optimaliser dine renholdsrutiner

Compax One gjør avfallshåndtering på toalettrom mer bærekraftig, med en ny og revolusjonerende teknologi for avfallskomprimering.

Av Sissel Nilsen

Next article