Home » Grønn omstilling » Folk og næringsliv vokser i Nordvest
Sponset

De siste oljeplattformene forlot Rauma kommune for lenge siden. Fjell og hav omgir kommunesenteret Åndalsnes. Men storslått natur hjalp lite da jobbene tok slutt. Utviklingsselskapet Nordveggen snudde trenden.

Rauma kommunes visjon er at den skal være «verdens beste kommune for naturglade mennesker». Naturen var lenge det innbyggerne levde av. Nå lever de fleste bare for naturen. Skal de bo i distriktet, må det finnes interessante arbeidsplasser også.

Oljeeventyret over for lenge siden

Da de siste plattformene ble tauet ut mot storhavet, mistet kommunen flere store industribedrifter. Rundt årtusenskiftet sank befolkningen drastisk, og kommunen og næringslivet opprettet utviklingsselskapet «Nordveggen». Det skulle gi næringslivet fart i seilene og snu trenden.

– I bærekraft legger vi vekt på å ta både mijlømessige, økonomiske og sosiale hensyn. Det skal være godt å bo her, og da må vi ha økonomisk virksomhet, sier Solveig Brøste Sletta, daglig leder i Nordveggen AS.

Skaper tillit gjennom nettverk

Da sengeprodusenten Wonderland var til salgs, fryktet folk at den ville bli flyttet ut av distriktet. Fire lokale bedrifter gikk sammen og kjøpte Wonderland – og driver den bedre enn noen gang. De sier alle at de har lyktes på grunn av det tillitsbyggende arbeidet til Nordveggen.

– Vi jobber med nettverk og erfaringsdeling mellom bedrifter. Ingen her oppe kan lykkes aleine. Det er vårt mantra, forteller Brøste Sletta.

Hvem tar tak i det, da?

Nordveggen opplever at mange utviklingsprosjekt i andre kommuner ikke blir realisert, fordi de ikke har verktøykassa som kan ta tak i ideer og gjør noe med det.

Nordveggen har verktøyene som skal til for å gå fra ord til handling.

– Hvis du har en idé og trenger å få med deg folk, kommer spørsmålet: ‘Hvem tar tak i det, da?’. Det gjør vi i Nordveggen, sier Brøste Sletta bestemt.

Natur og næringsliv

I Rauma er mennesker og naturen ett. Befolkningen øker igjen, og både turglade folk og ny næring finner veien til kommunen. Kommunen har i dag et næringsliv som er i norgestoppen når det gjelder allsidighet.

Nordveggen AS

Nordveggen AS ble opprettet for å utvikle Åndalsnes og Rauma som attraktivt bo- og arbeidsområde.

Selskapets formål er å skape samfunnsutvikling, næringsvekst og innovasjonsprosjekter. Det skjer gjennom samarbeid mellom offentlige og private aktører, regionalt og nasjonalt.

Les mer på nordveggen.no.

Av Christian Geelmuyden

Neste artikkel