Skip to main content
Home » Grønn omstilling » Et perfekt samspill mellom energieffektivitet og miljøvennlighet
Sponset

De innovative produktene til den familieeide bedriften NorDan bidrar til et lavere energi -og CO2 forbruk i den viktige klimakampen.

Bygg står alene for omlag 40 prosent av klimautslippene i Norge og i verden. For at utslippene i fremtiden skal reduseres må byggene i tillegg til å bli mer energieffektive også bygges med materialer med lavere utslipp. Vinduer med god isolasjon er et prakteksempel på materialer som vil gjøre alle bygg mer energieffektivt samtidig som det verner om miljøet. Det norske familieeide dør- og vinduskonsernet NorDan går i bresjen for nettopp det, og bidrar dermed sterkt i den viktige klimakampen.

– Vinduer står for omtrent 40 prosent av de 40 prosentene bygg allerede står for i henhold til klimautslipp. Det å kunne iverksette energieffektive boliger og bygg ved utskiftning av vinduer er derfor noe av de mest grunnleggende tiltakene du kan foreta for å bidra til reduseringen av utslipp. Det pågår mange diskusjoner om fornybar energi – vindmøller, solceller.  Men, det alle er enige om er at den aller mest miljøvennlige energien er den som ikke brukes. Vinduer og dører er nemlig «det svakeste punktet» i en veggkonstruksjon, så skal du først foreta en utskiftning for bedre bo-komfort og økt energieffektivitet i boligen er det også en vinn-vinn-situasjon for den respektive kunden, ikke minst miljøet, at du investerer i produkter som gir noe tilbake, sier Johannes Rasmussen, markedsdirektør og tredje generasjon i familiebedriften NorDan Gruppen.

Johannes_Rasmusen

Johannes Rasmussen

Markedsdirektør, NorDan Gruppen

Miljøvennlig forretningsidé

NorDan ble grunnlagt i 1926, og har sitt hovedkontor i Moi, Rogaland med sine 2000 innbyggere. Likevel er bedriften slagkraftig med sine elleve fabrikker og store kontrakter i verdensmetropolene. Bedriften har blant annet levert 350 sikkerhetsvinduer til Astrup Fearnley-museet i Oslo, og har i over 30 år hatt som forretningsidé å utvikle miljøvennlige produkter med lang levetid.

NorDan AS er den ledende vindusprodusenten i Norge.

– Vi har bestandig vært interessert i å bidra til et bedre miljø. Det var min bestefar og far som utviklet NorDan sine sikkerhetsvinduer, som den dag i dag fremdeles står som et fyrtårn i vårt store produktsortiment. Produktet, som ble patentert tidlig på 60 tallet, er naturligvis modifisert, korrigert og forbedret løpende, og setter hele tiden en helt ny standard slik NTech 0,7 Passiv Svanemerket gjorde da produktet ble lansert i 2007, sier Rasmussen.

– Allerede i 1990 utviklet vi det vi den gang definerte som «supervinduer» med ekstremt god energieffektivitet. For rundt 13 år siden lanserte vi «NTech», en egen linje med et utvalg av forskjellige vinduer med en energieffektivitet på 0,7 altså 0,1 lavere enn standarden på dagens nybygg. Med andre ord har vi bestandig ligget i front hva angår energieffektivitet i våre produkter. I tillegg til at våre produkter har en positiv effekt i henhold til miljøet, gir vinduene våre i større grad en bedre bo-komfort i boligen ved at muligheten for kaldras elimineres. Når du investerer i isolerende vinduer kan du igjen flytte møblene fritt der du vil for å få maksimalt ut av kvadratmeterne i boligen din, legger han til.

White house Lodge, The Isle of Coll, Skottland. Foto: NorDan

Suksessfull visjon

NorDan har ifølge Rasmussen det bredeste sortimentet innenfor vinduer, dører og tilbehør, og er således også bransjeledende på nasjonalt plan. Selve grunnlaget for bedriftens suksess, foruten de gode produktene, mener Rasmussen er blant annet bedriftens visjon som i flere generasjoner har stått støtt som en bærebjelke.

– Vi har en ide og overordnet mål om å oppnå kontinuerlig forbedring gjennom «Perfekt Samspill». Innad i bedriften brukes visjonen vår i alle interne sammenhenger, om det så er mellom medarbeidere og produksjonsteknologi. Vi søker det perfekte samspill overfor kundene våre og leverandørene våre, og vi ønsker at produktene våre skal snakke sitt tydelige språk om perfekt form og funksjon med lang levetid.

– Med perfekt samspill mener vi dog ikke at vi selv er perfekte – tvert imot streber vi bestandig etter å bli bedre. Jeg tror det er denne visjonen som har lagt grunnlaget for vår suksess, som den dag i dag gjør at vi skaper et navn for oss selv, også på internasjonalt plan, avslutter Rasmussen.

Les mer om NorDan her.

Next article