Skip to main content
Home » Fremtidens industri » Norske selskaper til verdens største industrimesse
Fremtidens industri

Norske selskaper til verdens største industrimesse

Folk på messe
Folk på messe
Industri 4.0 på dagsorden. Norsk Tysk-Handelskammer har fra starten vært med på å sette industri 4.0, som ble lansert under Hannover Messe i 2011, på dagsorden i Norge. Foto: Norsk-Tysk Handelskammer

Bedriftene får under industrimessen «Hannover Messe» en mulighet til å vise frem sine nyskapende produkter og løsninger for en potensiell kundemasse, samtidig som de også får en god mulighet til å sjekke ut konkurrentene i bransjen.

– De kan også forvente å ta med seg en mengde nyvunnet inspirasjon og inntrykk i bagasjen hjem, sier Tor Kristian Haldorsen ved Norsk-Tysk Handelskammer.

avatar

Tor Kristian Haldorsen

Prosjektmedarbeider, Norsk-Tysk Handelskammer

Hannover Messe er verdens viktigste messe innen industri og teknologi. Messen skaper en unik plattform for møter.

Industri 4.0

Norsk Tysk-Handelskammer har fra starten vært med på å sette industri 4.0, som ble lansert under Hannover Messe i 2011, på dagsorden i Norge. Dette har de arbeidet med gjennom flere workshops og konferanser, og studieturer for industri og virkemiddelapparat, både til Norge og Tyskland.

– Vi legger til rette for kunnskapsutveksling og nettverksbygging mellom landene innenfor industri 4.0 og relatert tematikk, som blant annet fagkompetanse og livslang læring. Dette er noe vi for tiden jobber veldig intensivt med, sier Tor Kristian Haldorsen ved Norsk-Tysk Handelskammer.

– I vårt styre har vi også lykkes med å tilknytte oss anerkjente ressurspersoner fra viktige faglige miljøer både i Norge og Tyskland, sier han.

Industri 4.0 er en utvikling innenfor industriell produksjon som kommer raskt og med eksponentiell effekt. Tyskland omtaler ofte deres program «Industrie 4.0» som den fjerde industrielle revolusjon.

– Norsk profilering på tyske messer er et viktig ledd i arbeidet, og det i år er første gang noensinne at det organiseres en norsk fellesstand på industrimessen, forklarer Haldorsen.

Fellesstanden organiseres i samarbeid med Innovasjon Norge.

Flere norske bedrifter representert

Med 220 000 internasjonale besøkende årlig er potensialet for å møte nye kunder, partnere og kontakter på messen enorm.

– Når norske bedrifter nå velger å stille samlet på nasjonale paviljonger, øker de også betraktelig sjansen for synlighet i mengden. En annen fordel er at bedriftene kommer til en ferdigbygget stand og dermed kan fokusere tiden sin på å generere leads.

– Mens Tyskland kanskje er mer kjent som strukturert og nøyaktig, så er vi i Norge raskere til å omstille oss, er det en fordel?

– Dette er faktisk et spørsmål vi ofte diskuterer internt og et spørsmål som er vanskelig å svare på. I vårt daglige arbeid har vi ofte inntrykk av at når Norge først setter i gang med noe går det veldig fort, sier Haldorsen.

Han forklarer videre at det blir en slags dugnad hvor man bare setter i gang uten å diskutere alle tenkelige scenarier, slik tilfellet ofte er i Tyskland.

– På den andre siden er Tyskland blitt kåret til verdens mest innovative land, så vi får nøye oss med å si at begge måter å jobbe på har noe for seg. Av Norge kan Tyskland lære å hoppe litt mer i det, og å teste ut ting før alle scenarier er kartlagt, sier han.

– Hva kan vi forvente oss på årets industrimesse i april?

– Hannover Messe er fødestedet til industri 4.0, og det sier en hel del om messens betydning. Dette er absolutt den viktigste internasjonale arenaen for industri. Alle de store trendene dekkes her, fra automasjon og kunstig intelligens til bærekraft og energi.

– Spesielt gledelig er det å se at hele 23 norske bedrifter deltar under årets messe – flere enn noensinne, sier Haldorsen.

En av de er Robotic Innovation, som leverer neste generasjons mobile robotløsninger for å håndtere transport og logistikk av varer og enheter i næringsbygg og industri.

– For oss er det svært positivt å stå på en felles norsk teknologistand, sier Annette Anfinnsen i Robotic Innovation.

avatar

Annette Anfinnsen

Daglig leder/gründer, Robotic Innovation

– Det er en rekke utenlandske bedrifter som er på jakt etter norske teknologileverandører, og ved en felles stand vil vi være svært synlige, sier hun.

Nye teknologier

Selskapet håper å etablere relasjoner som kan føre til fremtidige eksportmuligheter.

– I tillegg er nettverket og markedskompetansen fra Norsk-Tysk Handelskammer en veldig viktig faktor for oss. De sørger for god oppfølging i forkant av industrimessen. Det er også veldig spennende for oss å følge med på nye teknologier som blir vist på messen, og vi er åpne for potensielle samarbeid med andre aktører som har andre typer teknologi, sier Anfinnsen.

– Hva betyr Innovasjon Norge for Robotic Innovation?

– Innovasjon Norge er en ubetalelig ressurs for start-up og vekstselskap som oss i alle faser av prosjektsatsningen. De ansatte sitter på en veldig bra kompetanse og veileder oss etter hvert som prosjektet skrider frem, sier Anfinnsen, og forklarer at de også har en rekke kurs og programmer det er mulig å delta på, i tillegg til personlig rådgivning.

Robotic Innovation:

– Leverer neste generasjons mobile robotløsninger

– Produkter baserer seg på AIV-teknologi

– Designer og utvikler produkt etter markedets og kundenes behov

– Integrerer mobile robotløsninger hos kunder

– Utvikler og leverer løsninger rundt mobil robotteknologi, for integrasjon mot ERP, MES, web-applikasjon, IOT og skyløsning

Av Julie Malvik, [email protected]

Next article