Europa trenger store mengder fornybar energi. Mye av den vil komme fra havvind. Det er imidlertid krevende å frakte all kraften til markedet som kun strøm. Derfor mener norske HydePoint at mye av energien må omgjøres til hydrogen på havet.
Når vindparkene er store og ligger langt fra land, er det billigere å bygge rørforbindelser enn å legge mange parallelle kabelgater. Det er også mer effektivt å frakte gass over store avstander enn kraft. HydePoint-CEO Elin Steinsland forteller at det særlig er i kombinasjonen kraft og hydrogen, der hydrogen er den dominerende energibæreren, dette er fordelaktig.
Elin Steinsland
CEO i HydePoint
– Det må da etableres en rørledning med stor kapasitet og en mindre kraftkabel. Da kan man velge å redusere hydrogenproduksjonen noe når behovet for strøm er stort, og importere kraft når det produseres mer enn markedet trenger, sier hun.
– Det gir maksimal fleksibilitet, og den hydrogenproduserende plattformen bidrar til å balansere kraftmarkedet. Det er verdifullt når det kommer store mengder variabel kraft fra fornybar-produksjon inn i nettet.
Skalerbart
HydePoint ønsker å bygge store sentraliserte plattformer, bunnfaste og flytende, som har fellestrekk med dem vi kjenner fra olje og gass.
– Man må tenke annerledes når man lager installasjoner til havs, og dette er kunnskap vi sitter med hos eierne Kongsberg Gruppen, Vergia og Moreld. Men alt starter med kostnadseffektive, standardiserte og modulære systemer, som enkelt kan skaleres opp. Det reduserer kostnader og risiko, forklarer CCO Nils-Magne Reilstad.
Nils-Magne Reilstad
CCO i HydePoint
Mulighet for Norge
Selskapet baserer seg på elektrolyse av vann for å lage hydrogen, og bruker kjent teknologi fra ulike leverandører samt egenutviklede komponenter.
– Erfaringen vår, fra femti år med arbeid offshore, er sentral for å utvikle ubemannede plattformer, som kan produsere hydrogen, og styres fra land. Dette starter med å levere mindre anlegg, som kan settes på kaikanter eller lektere nært land, fortsetter Reilstad.
Steinsland understreker at hydrogen forventes å spille en stor rolle i reduksjonen av utslipp fra industrien og andre sektorer det er vanskelig å elektrifisere.
– Det brukes allerede store mengder hydrogen globalt, til blant annet gjødselproduksjon. Den må erstattes med utslippsfritt hydrogen. I tillegg forventes behovet å øke sterkt i industrier som stålproduksjon. Norge kan spille en stor rolle i det grønne skiftet, ved å bruke offshore-kompetansen til å etablere en kostnadseffektiv havvind-produksjon, og bidra med teknologi for å etablere energibærere som hydrogen, avslutter hun.