Skip to main content
Home » Fremtidens havrom » Rydder havet med nye metoder
Sponset

Visste du at 94 prosent av alt søppel som havner i havet, synker til bunns? Der blir det liggende å forsøple det marine livet til «evig» tid. Nå har OceanFront funnet en løsning.

OceanFront ble etablert i 2017 som en samarbeidspartner for alle som skal utføre bærekraftige maritime operasjoner på, i og under vann. Ved å ta i bruk kjent teknologi på nye måter og skape ny teknologi for å løse kjente utfordringer, skal firmaet – med hovedkontor i Kristiansund – rydde havet med skånsomme metoder. Nå er målet å vokse inn i fremtiden til å bli en stor nasjonal og internasjonal aktør på markedet.

Skånsom havbunnsrydding

Der gammel teknologi går inn og grabber opp havbunnen i store jafs som ødelegger det marine livet nesten like mye som om søppelet hadde fått bli liggende, har OceanFront utviklet «Natural Seabed»-konseptet som bruker skånsomme metoder og etterlater havbunnen nærmest uskadet.

– Fordelene med vår «Natural Seabed»-teknologi er en 50 prosent økning i opphenting av søppel med 30 prosent reduksjon i kostnader, og dette helt uten risiko for mennesker siden vi ikke bruker dykkere til arbeidet. Mange arbeider fremdeles på samme måte som i tidligere tider, mens vi har utviklet innovative metoder som også sparer kunden for tid og penger, forklarer daglig leder Frank I. Ellingsen.

Frank I. Ellingsen

Daglig leder i OceanFront

«Natural Seabed»-teknologien, er både nyskapende og effektiv.

– Noe av konseptet vårt er at vi har utviklet en løsning der vi har ulike typer verktøy etter hvilken type avfall som ligger på havbunnen. Så sorteres dette i spesialcontainere på havbunnen, som heises opp i fartøyet og tømmes for videre behandling, forklarer Ellingsen.

Foreløpig har 137 tonn avfall blitt hentet opp fra havbunnen forskjellige steder langs Norskekysten. Men ennå ligger det titusenvis av tonn med avfall i havet. Målsetningen er å kunne hente opp åtte millioner tonn avfall årlig. Nå skal OceanFront rydde opp i Store Lungegårdsvann i Bergen, et av de største ryddeprosjektene til nå. Bare her i dette prosjektet er det mellom 280 og 360 tonn med avfall som skal ryddes opp.

– Her skal vi løfte avfallet opp på land. Der skal alt avfallet vaskes og vannet renses for tungmetaller og avfallsstoffer, før vannet går tilbake i sjøen og avfallet til gjenvinning, sier Ellingsen.

Natural Seabed ™

Vi vil rense havet ved å bruke teknologi, innovative løsninger og erfaring fra marine og maritime næringer.

Store vekstambisjoner

OceanFront har stort fokus på å skape et innovativt og utviklende miljø. Alle i teamet får her fantastiske muligheter for egenutvikling. Selskapets vekstambisjoner er store, og teller nå 12 ansatte. Ellingsen ser for seg å ha godt over 100 ansatte i staben om noen år. Firmaet har kontor i Kristiansund og Oslo, og målet er å bli etablert internasjonalt innen tre år.

– OceanFront er i sterk vekst, og vi er på jakt etter personer som brenner for bærekraftige løsninger for havet. Hvis vi ikke gjør en holdningsendring, vil det være mer plast enn fisk i havet i 2050. Vi må ha mat, og da kan vi ikke behandle havet så dårlig som vi har gjort frem til nå. Havet er vårt matfat, avslutter Ellingsen.

OceanFront går nye veier for å løse utfordringer, tjene havet og de som bruker det.

Av Merete Låstad

Next article