Skip to main content
Home » Fremtidens arbeidsplass » Designet for maksimalt utbytte – også for nærområdet
Sponset

Med sine 16 høyreiste etasjer fremstår det ferske næringsbygget Parallell som en ny elegant bauta i landskapet på Løren. Tegnet med fokus på dagslys, utsyn, aktivitet og kvalitet håper Arcasa å gi arbeidslivet et kreativt og sosialt løft.

– Det er ikke noen tvil om Parallell er et av de mest arealeffektive byggene i henhold til dagslys som har blitt reist i Oslo de siste årene. Å kunne bygge fire etasjer utover regulert høyde tilfører bygget den langstraktheten som det trengte, og det strekker seg nå mot skyene. Å kunne leie lokaler i et slikt bygg, og dermed høste godene av husets fantastiske fasiliteter, er en kvalitet som gir en unik opplevelse, sier Anne Cathrine Lund, prosjektleder for utbyggelsen av Parallell og partner i Arcasa Arkitekter.

Arcasa er foruten å være kjent for å tegne boliger også anerkjente for å tegne næringsbygg. Arkitektkontoret, med en stab på 70 medarbeidere, har blant annet tegnet næringsbygg som Lysaker Polaris, Hoffsveien 4 og Karenslyst Allé 49-53, og var i 2016 de som trakk det lengste strået da Stor-Oslo Eiendom initierte og gjennomførte konkurransen for rammeavtalen på Parallell-bygget på Løren. Med Skanska som byggherre og oppdragsgiver har bygget nylig blitt ferdigstilt.

Strekker seg mot skyene

– Det er ikke mer enn ti år siden vi tegnet Karenslyst Allé. Siden den tid har arkitekturen utviklet seg på så måte at man har begynt å jobbe mer effektivt med grunnflaten og høyde. Det er dog helt naturlig å fremdeles bygge i bredden, som vi eksempelvis gjorde med Karenslyst Allé, men det er også klart at det er mer effektivt å strekke seg mot skyene når du bygger i sentrum, og det har vi gjort med Parallell, sier Lund.

– Vi har sammen med Skanska fokusert på bærekraft og kvalitet, men også vektlagt de godene som et bygg faktisk kan gi de som skal huse det, blant annet ved å fokusere på dagslys og utsyn, fortsetter hun.

Dagslys fremtid

På Parallell finnes det ifølge Lund mer eller mindre ingen soner i bygget som har utfordringer med dagslys, noe hun mener gir leietakerne et stort fortrinn på arbeidsplassen. 

– Vi har valgt å understreke den vertikale bevegelsen i bygget, og har således tegnet Parallell på en måte som tillater montasje av vinduer som strekker seg fra gulvet til taket i alle 16 etasjer. Som resultat blir lyset ført langt innover på gulvet, noe som gir brukerne av bygget et stort fortrinn når det kommer til trivsel og effektivitet.

– Samtidig gir de store vindusflatene et spektakulært utsiktpunkt, nesten uavhengig av hvilken etasje du befinner deg. Dette er ganske annerledes fra mange andre kontorbygg andre steder i dag, for med så godt dagslys og så god utsikt tilrettelegges veldig gode arbeidsforhold, fortsetter hun.

Setter Løren på kartet

Foruten å ligge plassert på det som har blitt et nytt satsningsområde, ligger Parallell også i et område som er svært trafikkert. Tomten avgrenser området inn mot det som ifølge Lund har blitt et av de største nyetablerte boligområdene i Oslo, men med en ren og spenstig fasade ut mot torget på Løren håper hun at også beboere i nærområdet vil se positivt på det høyreiste bygget.

– Det er ikke til å stikke under en stol at området rundt Parallell er ekstremt trafikkert, og at nærområdet er vindutsatt. Derfor fungerer bygget både som en støyskjerm og vindskjerm for beboere i nærområdet. Vi tror at vi ved å tilføre en slik kvalitet også tilfører noe positivt for bebyggelsen i området, samtidig som det er en moderne arbeidsplass med funksjon og eleganse i fokus.

Gode fasiliteter

– Formen på Parallell-bygget er tidløst, og gir omgivelsene eleganse. Løren er en stor ny bydel som har markert seg på Oslo-kartet. Parallell tilfører denne moderne bydelen noen spennende kvaliteter og vi har vært opptatte av å tilføre noe nytt til beboere og arbeidstakere i området. Et høyreist bygg som Parallell med et gyllent spill i fasaden skiller seg ut fra de andre byggene på Løren.

— Det har vært et fokus å aktivisere menneskene i bygget. Det er korte avstander mellom arbeidsplassen og sosiale soner. Tilkomst på sykkel er prioritert framfor parkeringsplasser for bil, og tilkomsten fra sykkelparkeringene til navet i bygget er også vektlagt. Bygget har store garderober, meget gode fasiliteter, og ikke minst en innbydende entré som vil legge til rette for et kreativt og sosialt arbeidsliv for den enkelte brukeren av bygget, avslutter hun.

Les mer om prosjektet på: arcasa.no


Next article