Skip to main content
Home » Digitalisering og kunstig intelligens » Podkast-advokater med gode KI-råd
Sponset

I podkasten Tendencast KI og Jus saumfarer advokatene Terje Dahl Svendsen og Harald Bjelke i Tenden Advokatfirma alt som har med kunstig intelligens å gjøre – og her er det mye hjelp å få.

Så langt har podkasten tatt for seg temaer som personvern, opphavsrett og bruk av KI i markedsføring, og vil i kommende episoder ta opp diskriminering, ansvar ved feil, men også hvilken effekt KI har på arbeidslivet. KI kommer til å koste noen jobben!

– Også svindel, falske nyheter, deepfakes og politisk manipulering står på tapetet når vi diskuterer KI, så vel som begrensninger og fallgruver, sier Svendsen.

For hvem eier rettighetene til materiale skapt av kunstig intelligens, og hvem har ansvar når KI-modellen gir feil svar?

Terje Dahl Svendsen

Advokat, Tenden Advokatfirma

Opphavsrett og personvern

– Spørsmålene er mange, og så langt har vi sluppet seks episoder, om emner som KI-forordningen, opphavsrett, markedsføring, personvern, datasikkerhet, svindel og deepfakes. Det er bare oss to i studio, men både Terje og jeg har jobbet med ny teknologi og juss i mange år, så vi har jo høstet noen erfaringer, forteller Harald Bjelke, og fortsetter:

– Til den første episoden laget vi en musikkintro ved hjelp av ChatGPT og en KI-basert musikkgenerator. Kjempemorsomt, synes vi, men også et eksempel på hvordan KI setter opphavsretten på prøve. KI-ene trener på eksisterende materiale og trekker veksler på andres åndsverk. Det gjelder både tekster og musikk – og hvor greit er egentlig det, spør han.

Harald Bjelke

Advokat, Tenden Advokatfirma

Én ting er at KI trener på materiale med klar opphavsrett, men hvem har rettighetene til det KI-genererte resultatet? Det er et spørsmål komponister, forfattere og illustratører stadig oftere stiller seg, og som de to tar opp i Tendencast.

– Her er det flere rettssaker under oppseiling, så dette skal bli fryktelig spennende. Vi kommer i alle fall til å følge dem opp, lover Svendsen.

For de fleste fremstår nok kunstig intelligens ennå som et minefelt, så det burde ikke overraske at mange anser juridisk bistand på feltet kjærkommen.

– Vi gir klientene råd som hjelper dem å manøvrere i et regelstyrt landskap, men byr også på beste praksis-tilnærminger, som vi gjør på alle felt. Her har vi også en del lovgivning som ennå ikke har trådt i kraft i Norge, som EUs AI Act, så norske virksomheter må nok belage seg på at KI vil bli mer regulert, forteller Terje Dahl Svendsen.

– Det er klart mange frykter hvilket ansvar de faktisk påtar seg når de bruker KI. Frykten for å gjøre noe galt er kanskje spesielt stor rundt personvern, tilføyer Harald Bjelke.

Lang tech- og juss-erfaring


– Da gir vi gjerne råd om etablering av retningslinjer før KI rulles ut i hele virksomheten, og bistår med risikovurderinger og personvernkonsekvensvurderinger DPIA (Data Protection Impact Assessment). For å lykkes med KI er det helt nødvendig å ha en overordnet policy på plass, mener han.

Konfidensialitet knyttet til bedriftshemmeligheter er også en faktor.

– Vi ser eksempler på at ansatte fôrer KI-er med konfidensiell informasjon i promptingen, for å forenkle arbeidsdagen. Enkelte bruker også KI for å fikse bugs i programvare, ved å mate den med hele kildekoden. Bruker du en åpen KI-modell, risikerer du at dataene dine blir offentlig tilgjengelig, sier Svendsen.

Podkast-advokatene er ikke i tvil om at KI stiller nye krav til hver enkelt av oss, som samfunnsborgere. For eksempel er deepfakes blitt så bra at vi alle, og særlig journalister, må være mer kildekritiske. Et annet problem er svindel. I senere tid har vi sett svært forseggjorte forsøk på KI-assistert svindel, som ikke kan sammenlignes med «fortidens» Nigeria-brev.

Tenden Advokatfirma har fire advokater med lang erfaring innen teknologi og juss, som alltid er på høyde med den siste utviklingen.

– Den digitale transformasjonen har bydd på store utfordringer de siste tiårene, og KI er ikke noe annerledes. Det kommer nye problemstillinger, men jussen er mye den samme – selv om Terje og jeg nok er litt i overkant opptatt av KI. Bare sving innom podkasten, så skjønner du hva jeg mener, avslutter Harald Bjelke.

I podkastserien fra Tenden Advokatfirma diskuterer advokatene Terje Dahl Svendsen og Harald Bjelke ulike temaer knyttet til KI og juss.

Les mer på tendenadvokat.no

Next article