Skip to main content
Home » Bærekraftige matsystemer » – Viktig med matproduksjon på norske hender
Sponset

På oppdrag for Norsk Landbrukssamvirke utarbeidet NIBIO i år et posisjonsnotat om bærekraftig jordbruk. En av konklusjonene er at bærekraft må baseres på helhetlige og langsiktige perspektiver, med utgangspunkt i jordbrukets rolle og ansvar i samfunnet.

Matsikkerhet er et overordnet hensyn, altså å sørge for at vi – uavhengig av enhver form for krise – alltid har nok og trygg mat.

– Det skaper trygghet for folk og samfunn, og må være rammen for all diskusjon om bærekraft i norsk jordbruk, mener spesialrådgiver Nils Vagstad i NIBIO.

Nils Vagstad 

Spesialrådgiver i NIBIO 

Han peker på at grunnpilarene er jordbruk i hele landet, tilpasset det norske ressursgrunnlaget.

– Det dreier seg om å ivareta arealer og genetiske ressurser, og å sikre en nasjonal foredlingsindustri, men ikke minst også at vi har kompetente og motiverte bønder, understreker Vagstad.

Gode rammebetingelser

Hvilken rolle spiller bøndene?

– De er selvsagt helt avgjørende, selv om mye av premissene for økt bærekraft avgjøres utenfor gårdene. Jordbruk er kunnskapskrevende og høyteknologisk. Økt presisjon, produksjonsoptimalisering og ny teknologi gir forbedringer innen miljø, dyrevelferd og klima.

– Men det er krevende å investere i økt bærekraft om markedet ikke vil betale for det. For bonden er økonomisk bærekraft avgjørende, derfor er gode forutsigbare rammevilkår nødvendig, sier Vagstad.

– Det viktigste vi som forbrukere og samfunn kan gjøre, er å støtte opp om norsk matproduksjon og dem som produserer maten vår.

Samvirkeorganisering viktig

– Bøndene har et stort ansvar, som fortjener anerkjennelse. Det handler om å kjøpe norsk. Der bør ikke minst det offentlige og myndighetene gå foran. Et moment som altfor sjelden nevnes, er betydningen av å sikre samvirkeorganiseringen. Den bidrar til trygghet blant bøndene, og at verdiene som skapes på bygda forblir i jordbruket og lokalsamfunnene, forklarer Vagstad.

– Samvirket bidrar til stabilitet og forutsigbarhet, både for bonde og forbruker. Etter vårt syn fremmer det ansvarlighet og bærekraft. Vi tror også at norsk langsiktig eierskap i alle ledd av verdikjeden er en viktig forutsetning for et bærekraftig matsystem.

Situasjonen globalt understreker ifølge Vagstad viktigheten av å redusere risiko med korte og mindre importavhengige verdikjeder.

– For jordbruket handler det om produksjon som klarer seg i et mer krevende klima, både værmessig og geopolitisk. Ikke minst gjelder det å sikre de produksjonene vi har gode forutsetninger for i Norge, gressbasert, og med ku og sau. Og selvsagt korn, til både mat og fôr, og mer grøntprodukter, om forbrukerne i større grad velger norsk.

– Vi må sikre en høy og løpende produksjon, med jordbruk og verdiskaping i hele landet. Og så må vi tenke beredskap i hele bredden, fra jord til bord, der også logistikk og teknologi inngår. Det er behov for økt bevissthet rundt matproduksjonens bærekraft og sårbarhet, presiserer spesialrådgiveren.

Norsk Landbrukssamvirke er en interesse-organisasjon for 19 bondeeide samvirkebedrifter i landbruket. Vi er en arena for strategiske drøftinger og koordinering mellom landbrukets organisasjoner, og en felles interesseorganisasjon for landbruks-samvirkene. 

Les mer på landbruk.no

Next article