Skip to main content
Home » Bærekraftige matsystemer » Uten nok mat er ingen matsystemer bærekraftige
Bærekraftige matsystemer

Uten nok mat er ingen matsystemer bærekraftige

Norsk Rødt Fe er en norsk avlssuksess – en kombiku med god helse som gir både melk og kjøtt. Foto: Norges Bondelag

Et bærekraftig matsystem starter med at vi produserer nok mat i Norge. I tillegg må vi ikke glemme økonomisk og sosial bærekraft, mener Norges Bondelag.

«Alt starter med bonden», er et av slagordene til Norges Bondelag.

Styreleder Bjørn Gimming starter historien enda tidligere – til ressursgrunnlaget vårt.

– Jorda, arealene, klimaet. Norge har i likhet med alle andre land sitt eget ressursgrunnlag. Men selv om vi bor lang nord, og har et krevende utgangspunkt, er det viktig at vi utnytter det vi har.

Bjørn Gimming 

Leder, Norges bondelag 

Dette handler om solidaritet, og global bærekraft, forklarer han.

– Næringen har i lang tid pekt på at alle land har både en rett og en plikt til å produsere den maten de kan. I det globale matsystemet, hvor det eksisterer store utfordringer innen feil- og underernæring, er det behov for å produsere så mye som mulig. Da er det usolidarisk å la være å bruke vårt produksjonspotensial.

Uten nok mat

Evnen til å utnytte eget ressursgrunnlag er grunnmuren i et bærekraftig matsystem, sier Gimming.

– Uten nok mat er ingen matsystemer bærekraftige. Det er utgangspunktet for resten av diskusjonen. Vi må rett og slett starte med å levere nok mat.

Dette er noe som faller litt bort i debatten om bærekraftighet, sier Gimming. I tillegg oppfatter han at bonden og landbruket ofte feilaktig blir stemplet som en klimaversting.

– Tvert imot jobber vi veldig aktivt med å redusere klima- og miljøbelastninger. Men vi må ha med i bildet at matproduksjon aldri blir utslippsfri.

Sosial og økonomisk bærekraft

Bærekraft handler likevel om mer enn klima og miljø, mener han.

– Det er lett å ende opp med å kun tenke på klima og miljø når vi snakker om bærekraft, men det er flere dimensjoner. Blant annet sosial og økonomisk bærekraft.

Dette gjelder for hele verdikjeden, legger han til.

– Helt fra bonden, til de som jobber med foredling, til næringsmiddelindustrien. Hvis det ikke er sosial og økonomisk bærekraft i disse bransjene, kan vi heller ikke snakke om bærekraft i resten av systemet. Vi må passe på at de som faktisk lager maten har rettighetene og mulighetene til å fortsette å utnytte det ressursgrunnlaget vi har.

Stikke fingeren i jorda

Derfor kjemper Norges Bondelag for at landbrukspolitikken skal gjenspeile realiteten på bakken, forklarer han.

– Politikken må legge til rette for å bruke de ressursene vi har. Vi må stikke fingeren i jorda og se at mange av arealene våre ikke egner seg til poteter, grønnsaker og korn, men må benyttes til husdyrfôr – slik at vi i sum får utnyttet grunnlaget vårt til størst mulig nytte for samfunnet – både lokalt og global.

– Vi har ikke det privilegiet at vi kan si «nei vi trenger ikke denne ressursen» – tvert imot må vi bruke alt vi har, sier Gimming avslutningsvis.

Next article