Skip to main content
Home » Bærekraftige matsystemer » Matberedskap starter med genetikken
Sponset

Graminor utvikler framtidens plantesorter for et mer robust og bærekraftig norsk matsystem.

Matproduksjon og tilgang til trygg mat er en grunnleggende samfunnskritisk funksjon. All matproduksjon starter med et frø, og all matproduksjon er avhengig av planter.

– En optimal planteproduksjon starter med genetikk tilpasset det aktuelle dyrkingsstedet. For norsk matberedskap og -sikkerhet er det avgjørende at vi har plantesorter egnet for dyrking i norsk klima og vekstforhold, sier administrerende direktør Kristin Børresen i Graminor AS.

Kristin Børresen 

Administrerende direktør Graminor 

Klimaendringene fører til mer utfordrende værforhold i planteproduksjonen, og krever kontinuerlig utvikling av sorter som kan levere god avling og høy kvalitet.

– Dette er en forutsetning for matproduksjon basert på norske ressurser, understreker Børresen.

Graminor er Norges eneste selskap som utvikler nye plantesorter, og eies av Felleskjøpet Agri, Gartnerhallen, NIBIO, NMBU og Staten ved Landbruksdepartementet. Gjennom målrettet planteforedling sikrer selskapet at norske bønder har tilgang til sorter som fungerer under norske forhold – et viktig bidrag til både selvforsyning og matsikkerhet.

Raskere sortutvikling

Nå står Graminor foran et teknologisk løft som kan endre planteforedlingen i Norge. Med den nye metoden speed breeding kan utviklingstiden for nye sorter reduseres fra 12–14 år til 8–10 år.

– Ved å ta i bruk høyhastighetsforedling kan vi levere bedre sorter raskere. Vi mener det er viktig å investere i denne plattformen nå, for å ruste norsk sortutvikling for en krevende framtid, sier Børresen.

Foto: Graminor

Speed breeding gjør det mulig å dyrke fire til fem generasjoner av planter på ett år ved hjelp av kontrollert lys, temperatur og fuktighet. Metoden, som opprinnelig ble utviklet av NASA for romfartslandbruk, brukes i dag til å øke den genetiske framgangen for ønskede egenskaper raskere enn før – og dermed bidra til mer klimarobuste og sykdomsresistente sorter.

Norsk eierskap til genetikken

Børresen peker også på betydningen av at Norge selv utvikler og eier sine plantesorter. Internasjonalt kontrollerer stadig flere private selskaper rettighetene til plantesorter, noe som kan begrense bønders tilgang.

– I Norge har fellesskapet tilgang og eierskap til plantesorter. Det mener vi er viktig for matsikkerheten, sier hun.

Veien videre

Graminor jobber nå for å sikre finansiering til etableringen av en egen speed breeding-plattform, slik at norske bønder og industrien får tilgang til nye, klimarobuste sorter raskere.

– Å investere i Graminor nå er en viktig investering i norsk matproduksjon, matsikkerhet og beredskap, avslutter Børresen.

Graminor AS utvikler nye plantesorter til jord- og hagebruksnæringen i Norge og Norden.

Les mer på graminor.no

Next article