Skip to main content
Home » Bærekraftige matsystemer » Overskuddsmat ga tolv millioner måltider
Sponset

Hvert år kaster vi 450 000 tonn mat i Norge. Omkring halvparten skjer i husholdningene, resten er det ulike deler av matbransjen som står bak. Litt av denne maten berges av gode krefter, som sikrer at den heller havner på bordet hos den økende andelen mennesker som trenger hjelp for å spise seg mette.

Behovet for hjelp til å få mat på bordet har økt sterkt i senere år. Samtidig kaster vi 450 000 tonn mat. Silje-Maria Markussen, kommunikasjonssjef i Matsentralen Norge, sier vi ikke bare har én matkø i Norge, men to:

– Den første køen består av lastebiler fulle av mat, som står tett i tett mellom Bergen og Oslo, om jeg skal tegne et bilde av matmengden vi kaster hvert år. Den andre køen, som blir lenger og lenger, finner du utenfor Fattighuset og lignende steder. Det er i skjæringspunktet mellom disse køene vi i Matsentralen kommer inn og samler inn og omfordeler spiselig overskuddsmat fra matbransjen.

Silje-Maria Markussen 

Kommunikasjonssjef i Matsentralen Norge. 

Åtte sentraler

– Med på laget har vi 550 ideelle organisasjoner over hele landet, som henter mat hos oss og distribuerer den videre. Du kan se på oss som grossistleddet for dem som driver med mathjelp, med åtte lokasjoner mellom Tromsø og Kristiansand. Der har vi store fryselagre, enorme kjøleskap og fasiliteter til oppbevaring av tørrvarer. Organisasjonene henter hos oss og deler ut i nærmiljøene sine, fortsetter Markussen.

Hun understreker at det ikke er for lite overskuddsmat, men at den i altfor liten grad gjøres tilgjengelig for Matsentralen.

– Svinnet fra matbransjen utgjør litt under halvparten av det samlede matsvinnet. Selv om vi i fjor omfordelte rundt tolv millioner måltider (6 000 tonn), utgjør det bare tre prosent av all mat som kastes. Vi kan redusere matsvinnet og likevel øke donasjoner til sentralene. Det er bærekraft nok til alle, og vi har kapasitet til å ta imot mer.

I våres ble matsvinnloven vedtatt. Loven viser til en donasjonsplikt som et av grepene for at bedrifter reduserer matsvinnet sitt. Her kan Matsentralen spille en viktig rolle.

– Loven er ett av 35 tiltak Matsvinnutvalget foreslo. Vi har mange gode samarbeidspartnere i matbransjen som alt er i gang, men loven gjør at alle aktørene må forholde seg mer aktivt til svinnet sitt. Der er vi en del av løsningen.

Vi gir mat, mennesker og miljø en ny sjanse

Matsentralen Norge er et nettverk av åtte matsentraler som legger til rette for å omfordele overskuddsmat fra matbransjen til ideelle organisasjoner som hjelper mennesker som trenger mathjelp. Gjennom vårt arbeid hjelper vi både matbransjen med å redusere matsvinn, og ideelle organisasjoner med å redusere fattigdom.

Forlenger matens levetid

– Ved de åtte sentralene våre bidrar vi til trygg og effektiv håndtering av maten, som fordeles til dem som trenger hjelp. Noen tenker kanskje dårlig mat når de hører om overskuddsmat, men det handler om mat som ikke kan selges via vanlige kanaler, for eksempel sesongvarer, feil på emballasjen, en skjev pall eller kort holdbarhet.

Matsentralene har et bredt nettverk av samarbeidspartnere som sørger for at maten når svært rask ut der den trengs.

– Det bidrar til at vi kan omfordele varer med kort holdbarhet, ofte er maten kommet frem til sluttmottaker allerede en dag eller to etter at den ankommer våre lagre. Vi er underlagt strenge rutiner for matsikkerhet sier Markussen.

I Matsentralens lagre oppbevares varene i henhold til Mattilsynets regler. Distribusjon fra sentralene våre til utleveringssted skjer via de ideelle organisasjonene, som Røde Kors og Frelsesarmeen, og mindre, lokale initiativer, sier Markussen.

– Mer frukt og grønt er en av våre hovedsatsninger. Vi fikk nylig inn 2,5 tonn rosenkål som egentlig skulle pløyes ned, fordi den var av ukurant størrelse. En ildsjel og frivillige tok affære, så nå har vi 2,5 tonn sunn og kortreist rosenkål. Tre av sentralene våre har sorteringsløsninger som gjør at de kan ta imot frukt og grønt, som skjeve gulrøtter eller små poteter.

Matsentralen har om lag 35 ansatte ved de åtte lokasjonene og et servicekontor, og rundt 100 faste frivillige bidrar til å holde hjulene i gang.

– Selv om driften er effektiv, koster det penger, så vi trenger økonomisk støtte, også fra virksomheter utenfor matbransjen. Ønsker du å bidra? Gå til nettstedet vårt, finn nærmeste matsentral og ta kontakt for å høre hvordan man kan hjelpe. De som er usikre på om maten er egnet, får som regel ja. Spør heller én gang for mye enn én gang for lite, oppfordrer Markussen.

Matsentralen Norge er et nettverk av åtte matsentraler som legger til rette for å omfordele overskuddsmat fra matbransjen til ideelle organisasjoner som hjelper mennesker som trenger mathjelp. 

Les mer på matsentralen.no 

Next article