Skip to main content
Home » Vekst i Rogaland » Et hav av muligheter
Vekst i Rogaland

Et hav av muligheter

FishGLOBE Technologies startet med en god idè hos gründer Arne Berge på Forsand. Nå produserer selskapet lukkede oppdrettsanlegg for både norske og internasjonale kunder. Foto: Stiim Aqua Cluster

Helt siden de første menneskene bosatte seg på Jæren har folk her levd av havet. Stavanger by utviklet seg med utgangspunkt i havets rikdom.

Fra sildeeksport på 1800-tallet til en blomstrende hermetikkindustri, og senere oljeeventyret, har regionen blitt verdensledende på offshoreteknologi. Parallelt har dyktige entreprenører i Rogaland utviklet havbruksnæringen og banebrytende akvateknologi som gir grunnlag for videre vekst i matproduksjonen fra havet.

Vekst, fremgang og resultater

Innovasjon, stå-på-vilje og ny teknologi er noe som helt siden den spede starten av havbruksnæringen har sørget for vekst og fremgang. Vi er særdeles heldige her i Norge, og Rogaland, som har en rekke «Petter Smart» mennesker. Dette er mennesker som finner gode løsninger på utfordringer som måtte dukke opp, og som ikke gir seg i motbakke. Det gir resultater.

I 2024 eksporterte Norge sjømat til en verdi av 175,3 milliarder kroner. 130,3 milliarder av dette kom fra havbruk. Stavanger er i dag Norges fjerde største oppdrettskommune, og regionen er en tungvekter på teknologi og forskning innen havbruk. Stavanger har egen temaplan for havbruk og en rådgiver med spesialkompetanse innenfor akvakultur. Matproduksjon fra havet er viktig både for sysselsetting, kompetanse og verdiskaping i form av eksport og sunn og næringsrik sjømat til oss her i Norge.

Asbjørn Drengstig er lokal gründer og hummeroppdretter. På Gladmat-festivalen 25.-28. juni i Stavanger kan du i Havbruksteltet bestille 3-retters meny med porsjonshummer fra Norwegian Lobster Farm. 

Foto: Stiim Aqua Cluster

Bærekraftig vekst i havbruksnæringen

Norges største havbruksklynge, Stiim Aqua Cluster, har over 180 medlemsbedrifter fra hele landet. Fra kontorene i Havets Hus i innovasjonsparken på Ullandhaug jobber vi med å fremme bærekraftig vekst i havbruksnæringen. Godt samarbeid mellom oppdretterne er en av årsakene til at nedgangen i laksedødeligheten i Ryfylke i 2024 var størst i hele landet sammenlignet med året før.

Samarbeid mellom aktørene i hele verdikjeden gir også innovasjon. Stiim bistår gjennom nettverksbygging, møteplasser og vekstprogrammet Ocean of Opportunities. Selskapene i Ocean of Opportunities har til sammen hentet inn 407 529 000 kroner i kapital siden de deltok i vekstprogrammet.

I Rogaland har vi alt fra fôrprodusenter, gründere, teknologileverandører til oppdrettere og tjenesteleverandører som sammen har den komplekse kompetansen vi trenger for å finne nye løsninger for bærekraftig vekst. Norsk akvakulturteknologi er verdensledende, og mange nasjoner ser til Norge for å utvikle egen havbruksnæring.

Deling av kompetanse gjennom Stiims digitale kunnskapsportalen bluetalk.no er også med på å øke kunnskapsnivået i bransjen.

Norsk akvakultur-teknologi er verdens-ledende, og mange nasjoner ser til Norge for å utvikle egen havbruksnæring. 

Nyttig kompetanse

Offshore- og ingeniørkompetansen fra olje- og gassektoren er også noe havbruksnæringen drar nytte av i Rogaland. Akkurat nå jobber innovative bedrifter med å utvikle teknologi for å forebygge lakselus og manetangrep, lukkede og semilukkede konsepter for oppdrett i sjø, nye og bærekraftige fôrråvarer, landbasert oppdrettsteknologi og løsninger for havbruk til havs. I tillegg til eksport av sunn sjømat, er potensialet stort for eksport av akvakulturteknologi. Sjømatnæringen, inkludert teknologi for akvakultur, er nå ett av satsingsområdene i Regjeringens eksportreform «Hele Norge Eksporterer».

Sammen skaper vi framtidens havbruk og bidrar til økt verdiskaping i Norge. Med smarte hoder og langsiktig kapital er vi med på å utvikle fremtidens bærekraftige havbruksteknologier for mer effektiv sjømatproduksjon og sysselsetting, både nasjonalt og internasjonalt. Dette er vi stolte av.

Next article